Narod se obratio predsedniku Ukrajine: Na sajtu Zelenskog pokrenuta peticija za obnavljanje mirovnih pregovora sa Rusijom

26.07.2022

14:50

1

Autor: 24sedam

Već je sakupljeno 30 hiljada glasova od potrebnih 25.000

Narod se obratio predsedniku Ukrajine: Na sajtu Zelenskog pokrenuta peticija za obnavljanje mirovnih pregovora sa Rusijom
Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Nariman El-Mofty, File

Posle nekoliko meseci pauze u pokušajima da se nađe diplomatsko rešenje za sukob, na sajtu kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog pokrenuta je peticija kojom se poziva na obnavljanje mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije.

- Pozivam vas da nastavite pregovore sa Rusijom i postignete mirovni sporazum kako se broj smrtnih slučajeva civilnog stanovništva Ukrajine ne bi povećavao. Pre ili kasnije ćete se dogovoriti, to svi shvataju. Bolje je to učiniti sada - što se duže borimo, više će ginuti naši Ukrajinci, naša deca - navodi se u tekstu peticije na sajtu Zelenskog.

Peticija je podneta u utorak i sakupila oko 30 od 25 hiljada glasova koliko je potrebno da bi je Zelenski razmatrao.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da Moskva nikada nije odbijala pregovore sa Ukrajinom, kao i da se borbena dejstva završavaju za pregovaračkim stolom, ali da od Kijeva nema odgovora.

I sam Zelenski je nekoliko puta pozivao na pregovore, dok je istovremeno tražio još oružja od Zapada i pretio da Ruse "čekaju iznenađenja", tako da su poruke koje šalje, blago rečeno, protivrečne, zbog čega je narod odlučio da uzme stvar u svoje ruke i izvrši pritisak na šefa države.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike