Nemačke novine preturale po kancelarovom smeću: Objavile poverljive dokumente koje je njegova žena bacila u đubre!

23.07.2022

13:39

0

Osim što porodica nemačkog lidera ne sortira svoj otpad za reciklažu u skladu sa vladinim smernicama, supruga šefa vlade pokazala je da je neozbiljna kada je u pitanju rukovanje privatnim dokumentima

Nemačke novine preturale po kancelarovom smeću: Objavile poverljive dokumente koje je njegova žena bacila u đubre!
šolc - Copyright Michael Kappeler/DPA via AP, Pool

Supruga nemačkog kancelara Olafa Šolca Brita Ernst više puta je odlagala privatne dokumente u kućni otpad, objavio je u petak nemački časopis "Špigel". Ne samo da su oni bili pomešani sa stambenim otpadom, čime su ne samo da su prekršena pravila o reciklaži, nego su neki od njih čak bili označeni kao poverljivi.

Nemačkom mediju nije bilo teško da pretura po kancelarovom smeću koje je dobio od Šolcovog komšije iz zgrade u Potsdamu u kojoj on živi sa suprugom.

Brita Ernst (61) je ministarka obrazovanja u saveznoj državi Brandenburg, ali bez obzira na osetljivost posla kojim se bavi, ona izgleda ima naviku da odlaže poverljive papire, a da ih prethodno ne usitni, tvrdi časopis u priči naslovljenoj „Da li je ovo tajna ili može da se baci?“

Šolcov komšija je prvi put naišao na dokumente u novembru prošle godine. Među papirima na podu ispred prostorije za odlaganje smeća bio je nacrt govora koji je Ernst održala nekoliko dana ranije.

Prema pisanju nemačkog medija, osim što porodica nemačkog lidera ne sortira svoj otpad za reciklažu u skladu sa vladinim smernicama, Ernst je pokazala da je neozbiljna kada je u pitanju rukovanje privatnim dokumentima.

Među papirima koje je "Špigel" pokazao nalazi se i stranica iz njenog kalendara zakazanih sastanaka iz maja i štampana elektronska pošta koja pokazuje da je nameravala da poboljša svoj engleski.

 

 

Najnoviji dokument datira sa prošlomesečnog samita G7 u Bavarskoj. On sadrži zbirku profila supružnika i partnera šefova država grupe, o kojima je Ernst bila zadužen da brine. Beleška ispod fotografije Marije Kapelo, supruge italijanskog premijera Marija Dragija, kaže da „izbegava javnost“. Juko Kišida, supruga japanskog premijera, označena je kao „sekretarka u Mazdi“.

Iako su sve ovo javne informacije, prema „Špigelu", sam dokument je označen sa „poverljivi podaci - samo za službenu upotrebu“. Nemački medij na kraju zaključuje da je i Šolc i Ernst trebalo da prođu kroz obuku za pravilno rukovanje poverljivim dokumentima, uključujući njihovo pravilno odlaganje. Prema ovim pravilima, poverljiva dokumenta treba uništiti tako da njihov sadržaj bude neprepoznatljiv.

Časopis kaže da se obratio Šolcu i Ernstovoj za komentar, ali da nije dobio odgovor ni od kancelara ni od Ministarstva za obrazovanje, omladinu i sport Brandenburga.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike