Ko su munovci koje je Abeov ubica okrivio za propast svoje porodice: Ovo je pozadina atentata na bivšeg japanskog premijera

18.07.2022

19:16

0

Autor: N. Pavlović

Jamagami je Crkvu ujedinjenja krivio za majčin bankrot i propast porodice

Ko su munovci koje je Abeov ubica okrivio za propast svoje porodice: Ovo je pozadina atentata na bivšeg japanskog premijera
mun1 - Copyright AP Photo/Ahn Young-joon

Ubica nekadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea, Tecuja Jamagami, poslao je jedno pismo kritičaru tzv. Munove sekte, signalizirajući svoje namere, preneli su tamošnji mediji.

Pismo je poslato muškarcu koji je vodio blog na kome je kritikovana Crkva ujedinjenja, a Tecuje je verovao da je Abe bio povezan sa njom.

Nakon hapšenja, Crkvu ujedinjenja je krivio za majčin bankrot i propast porodice.

Neimenovani primalac je pismo otkrio pet dana posle zločina, a oznake sugerišu da je poslato 7. jula, samo dan pre atentata.

- Znam da je ovo žalosno, ali Abe nije originalni neprijatelj. On je najuticajniji simpatizer Crkve ujedinjenja - navodno je pisalo u pismu.

Nara Shimbun/Kyodo News via AP
Jamagami

Jamagami je opisao i kako se njegova majka pridružila sekti, posle čega je počela da donira velike sume novca, što je na kraju uništilo njihovu porodicu.

Navodno, njeni prilozi su dostigli 100 miliona jena (oko 720.000 današnjih dolara, a u to vreme oko milion dolara), uključujući prodaju zemljišta i imovine.

- Koliko god bih želeo da ih sve pobijem, shvatam da je to nemoguće - napisao je Jamagami.

Kako je dodao, nije želeo da više razmišlja o posledicama koje bi mogla da ima Abeova smrt.

Podsetimo, Abe je ubijen 8. jula dok je držao govor u gradu Nari. Jamagami (41) mu je prišao iza leđa i u njega ispalio dva metka sa udaljenosti od 10 metara.

Šta je Crkva ujedinjenja?

Crkvu je u Seulu 1954, godinu dana nakon završetka Korejskog rata, osnovao San Mjung Mun, samoproklamovani mesija koji je imao svoja tumačenja Biblije, a nudio je konzervativni, porodično orijentisani sistem vrednosti. Mun je bio izbačen iz Prezbiterijanske crkve, a smatrao je da su Adam i Eva doveli do "sebične ljubavi", a da je Isus bio poslat kako bi vratio Božju ljubav svetu, ali je umro pre nego što je stigao da se oženi.

AP Photo/File
Mun sa suprugom

Mun se smatrao Isusovim naslednikom, čiji je zadatak da podigne "idealnu porodicu".

Crkva je zagovarala antikomunizam i ujedinjenje Korejskog poluostrva, koje je tada bilo podeljeno na totalitarni Sever i demokratski Jug.

Najpoznatija je po ogromnim venčanjima, gde u brak ulaze parovi, često iz različitih zemalja, a oni već venčani obnavljaju zavete. Često se te manifestacije održavaju na stadionima ili u velikim halama. Veruje se da Crkva ujedinjenja širom sveta broji nekoliko miliona sledbenika, uključujući stotine hiljada u Japanu.

AP Photo/Ahn Young-joon
 

Sedamdesetih i osamdesetih bila je na meti kritika jer je koristila prevrtljive taktike regrutacije i "pranja mozga", a cilj je bio da sledbenici veliki deo svojih primanja daju Munu. Organizacija je uvek negirala te tvrdnje.

U Japanu je bilo podignuto nekoliko optužnica jer je Crkva ujedinjenja nudila "duhovnu trgovinu" koja je, navodno, prouzrokovala da članovi kupuju skupocene umetnine ili nakit, ili da prodaju svoje nekretnine, u cilju davanja donacija sekti.

- Ideološki, bila je to religijska verzija komunizma, svi smo jedna porodica, a ideja je bila da se izgradi ujedinjeni svet - rekao je Majkl Brin, britanski medijski konsultant koji je od 1978. do 1982. i sam bio munovac, mada je ostao privržen organizaciji.

"Sve je bila greška"

Nekadašnja japanska olimpijska gimnastičarka Hiroko Jamasaki nestala je sedam meseci nakon što je učestvovala na grupnom venčanju u Seulu. Posle opsežne potrage, odjednom se pojavila "iz ilegale" u kojoj je provela 46 dana, opisavši šta je sve proživela samunovcima.

- Sve je bila greška. Upala sam u svet zabluda, gde su ljudski umovi bili kontrolisani. I dalje ne mogu da shvatim do koje mere su moja osećanja prema mom mužu bila stvarna - rekla je Jamasaki.

Povezanost sa svetskim liderima

Tokom života, Mun je svoju organizaciju transformisao u svetski religiozni pokret, a širom planete je proširio svoja poslovanja i humanitarne aktivnosti. Mun je 1982. osuđen zbog utaje poreza, a kaznu je odležao u Njujorku. Preminuo je 2012. godine. Sledbenici njegove crkve se obično nazivaju munovci.

Crkva ujedinjenja je razvila veze sa mnogim konzervativnim liderima, poput američkih predsednika Ričarda Niksona, Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg. Mun je održavao veze i sa severnokorejskim liderom Kim Il Sungom, dedom aktuelnog vođe te zemlje Kim Džong Una.

Mun je u svojoj autobiografiji napisao da je zamilio Kima da se odrekne svojih nuklearnih ambicija i da je Severnokorejac odgovorio da atomski program služi u mirovne svrhe i da ne namerava da ga iskoristi protiv "korejskih saboraca".

AP Photo/Lee Jin-man
 

Povezanost sa Abeom?

Abe je bio poznat po konzervativnim shvatanjima kada je reč o bezbednosnim i istorijskim pitanjima, a povezivali su ga i sa organizacijom Nipon Kaigi. Pojavljivao se na događajima koje je Crkva ujedinjenja organizovala, uključujući i jednu u septembru 2021. godine.

Abe je hvalio njihovu želju da se sklopi mir na Korejskom poluostrvu i to što im je fokus na porodičnim vrednostima.

Kada se pojavio na skupu prošlog septembra, kritikovale su ga Komunistička partija Japana i grupa advokata koja je pratila aktivnosti Munove crkve i podržavala njihove žrtve.

Franck Robichon/Pool Photo via AP, File
Šinzo Abe

Nakon atentata na Abea, lider japanskog ogranka Crkve ujedinjenja Tomohiro Tanaka istakao je da je Abe podržavao njihov pokret, ali da nije bio njihov član. Takođe, potvrdio je da je Jamagamijeva majka bila član te crkve, ali i dodao da ni od koga ne zahtevaju donacije, već da svako može priložiti koliko želi.

Uprkos svemu, japanska policija do sada uopšte nije imenovala versku organizaciju koja je Jamagamiju bila motiv za atentat, verovatno želeći da izbegne moguće sukobe u društvu.

Ipak, veze Munove crkve i japanskih vlasti sežu sve do Abeovog dede Nobusukea Kišija, koji je nekada i sam bio premijer, a to je u to vreme bilo dobro poznato. Sedište crkve je neko vreme bilo u zgradi koja se nalazila pored Kišijeve rezidencije u Tokiju. Medijski izveštaji su sugerisali da je Kiši doveo crkvu u Japan.

 

 

Munovci su negirali da su imali povlašćen tretman kada su osnivali svoj ogranak u Japanu. Istakli su i da nisu imali direktnu komunikaciju sa Abeom.

Sledbenici smatraju da nisu dobro shvaćeni i da su nepravedno osuđeni u društvu, ali kritičari smatraju da je u pitanju kult koji baca kandže na novac svojih pristalica.

- To je biznis zasnovan na religiji. Površinski, bore se za verske principe, ali se zapravo bore za novac - rekao je Tak Ji Il, profesor na Prezbiterijanskom univerzitetu u Busanu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike