Fotografija koja je nastala nekoliko trenutaka pre krvavog atentata: Ubica mirno stajao iza Abea, niko nije znao šta se sprema (FOTO)

10.07.2022

08:35

0

Iako su lekari pokušavali da ga reanimiraju, nije mu bilo spasa

Fotografija koja je nastala nekoliko trenutaka pre krvavog atentata: Ubica mirno stajao iza Abea, niko nije znao šta se sprema (FOTO)
abe - Copyright Profimedia

Svet je zapanjila vest da je usred bela dana ubijen nekadašnji japanski premijer Šinzo Abe tokom predizbornog govora.

Pažnju je privukla i jedna fotografija na kojoj se vidi Abe nekoliko trenutaka pre nego što ga je upucao Tecuja Jamagami (41).

Ubica je bivšem premijeru stajao iza leđa, a upravo sa tog mesta pucao je dva puta u Abea iz improvizovanog oružja koje je atentator sam napravio.

Jamagami je prvo stajao mirno sa maskom na licu u zelenoj majici držeći ruke uz telo. Pripadnici obezbeđenja i saradnici bivšeg premijera bili su mu okrenuti leđima.

Tada verovatno niko nije ni sumnjao šta će se dogoditi. 

Profimedia
 

Međutim, ubrzo nakon što se Abe popeo na podijum da se obrati biračima, odjeknuo je prvi pucanj, a zatim i drugi. 

Kyodo News via AP
 

Abe je pao na zemlju, a okupljeni su potrčali da mu pomognu. Iako su lekari pokušavali da ga reanimiraju, nije mu bilo spasa.

Jamagami je uhapšen na licu mesta, a nije ni pokušavao da pobegne. 

Takođe, policiji je priznao da je pokušao da izradi bombu i da je "napravio više komada oružja“.

Policija je pretresla njegovu kuću u gradu Nara na zapadu zemlje, zaplenivši oružje ručne proizvodnje slično onom pronađenom na mestu ubistva Abea.

Katsuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun via AP
Hapšenje ubice

Što se tiče motiva za napad na bivšeg premijera, Jamagami je naveo da je njegova majka dala "ogromnu donaciju" jednoj verskoj organizaciji za koju je verovao da je povezana sa Abeom i da je zbog toga bio besan verujući da je Abe promovisao tu organizaciju.

Jedan od izvora japanske agencije tvrdi da je Jamagami rekao da je "u početku nameravao da napadne jednog rukovodioca verske grupe, ali je umesto toga, odlučio da puca u Abea“.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike