Lukašenko: Nismo mogli ni da zamislimo da će prijateljska Jugoslavija nestati sa političke mape, a da će se NATO proširiti na istok

14.07.2022

21:14

0

"Širenje NATO na istok razdvojilo Slovene na suprotne strane"

Lukašenko: Nismo mogli ni da zamislimo da će prijateljska Jugoslavija nestati sa političke mape, a da će se  NATO proširiti na istok
AP22125302221094 - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da je širenje NATO na istok razdvojilo Slovene na suprotne strane, da je Ukrajina izgubljena za istočnoslovenski svet i pre početka specijalne vojne operacije Rusije, te da nije mogao da zamisli ni da će Jugoslavija nestati.

- Nismo mogli ni da zamislimo da će prijateljska Jugoslavija nestati sa političke mape, da će postsovjetski prostor upasti u seriju oružanih sukoba, a da će se vojni blok NATO proširiti na istok, razdvajajući Slovene na suprotne strane, navo je Lukašenko, prenela je agencija RIA Novosti.

On je naveo i da je najteži udarac zadat pre osam godina upravo "u srce slovenskog sveta: belorusko-rusko-ukrajinskom bratstvu".

- Ukrajina je izgubljena od kada su ukrajinski političari napustili svoj slovenski identitet, rekao je Lukašenko u Vitebsku na otvaranju festivala "Slovenski bazar".

Istovremeno, rekao je da se, ma kako to zvučalo, na otvaranju "Slovenskog bazara" čuo ukrajinski jezik.

- I zvučaće! Uključujući i danas. Zapravo, uvek će se čuti ovde, rekao je beloruski predsednik.

On je izrazio uverenje da će se "bratski ukrajinski narod" vratiti svojoj slovenskoj porodici.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike