Veliko slano jezero presušilo, a katastrofa tek sledi (VIDEO)

14.07.2022

12:57

0

Nisu ugroženi samo ljudi

Veliko slano jezero presušilo, a katastrofa tek sledi (VIDEO)
slano-jezero - Copyright AP Photo/Rick Bowmer, Pool, File

Veliko slano jezero u Juti palo je na najniži izmereni nivo u julu čemu je doprinela dve decenije duga suša, a naučnici i političari upozoravaju na ozbiljne pretnje divljem svetu, ali i stanovništvu.

- Spasiti Veliko slano jezero, kako ne bismo postali Veliko jezero prašine, znači svesno odlučiti da je vredno i da jezero treba ispuniti vodom - rekao je atmosferski naučnik Kevin Peri koji je vozio bicikl po isušenim delovima od 2016. kako bi proučio njegov sastav.

Godinama se voda, koja bi inače završila u jezeru, preusmeravala za ljudsku potrošnju, industriju i poljoprivredu. U kombinaciji sa sušom, koja je pogoršana klimatskim promenama, sve se više otkriva dno jezera.

AP Photo/Rick Bowmer, Pool, File
 

Vodostaj je 3. jula pao na najniži nivo od početka merenja 1847. godine, na prosečnih 1277 metara iznad nivoa mora, prema Geološkom zavodu SAD-a (USGS). Očekuje se dalji pad do jeseni ili rane zime.

Jezero sada sadrži tek nešto više od jedne četvrtine volumena vode u odnosu na vrhunac 1987, upozorio je USGS.

Preti katastrofa

Slojevi zemlje koji su nekada bili pod vodom uskovitlali su se u oblake prašine prošarane kalcijumom, sumporom i arsenom, prirodnim elementom koji je povezan s bolestima raka i urođenim manama. Osim toga, ogoljeno jezersko dno zagađeno je ostacima rudarenja bakra i srebra.

- Ako udišete tu prašinu, deceniju ili duže, onda to može dovesti do porasta različitih vrsta raka, poput raka pluća, raka bešike, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i slično - rekao je Peri. 

Nisu ugroženi samo ljudi. U podvodnim strukturama, nalik na grebene, nalazi se mikroorganizam koji je hrana za rakove kojima se potom hrane ptice, ali se te podvodne strukture suše i postaju sive. Uz sve veću svest javnosti i pritisak da se deluje, guverner Jute, Spenser Koks, potpisao je 11 zakona koji se odnose na očuvanje vode. 

- Dok dosežemo ove nove rekordno niske nivoe, počinjemo da se izlažemo riziku da se ugroze sve te vrednosti koje crpimo iz Velikog slanog jezera - rekao je zvaničnik Tim Hoks.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike