Klimatski aktivisti napravili haos na Tur de Fransu: Moramo da nateramo našu vladu da reaguje dok nas vodi u klanicu! (VIDEO/FOTO)

13.07.2022

09:38

0

Obezbeđenje Tur de Fransa reagovalo je brzo i fotografisano je kako nasilno vuče članove grupe sa staze u obližnji jarak

Klimatski aktivisti napravili haos na Tur de Fransu:  Moramo da nateramo našu vladu da reaguje dok nas vodi u klanicu! (VIDEO/FOTO)
AP22193567081869 - Copyright AP Photo/Daniel Cole

Mala grupa ekoloških demonstranata napravila je pometnju na Tur de Fransu u utorak nakon što su se vezali međusobno i seli na kolovoz.

Demonstranti iz pokreta "Derniere Renovation" ("Poslednje renoviranje") upalili su crvene baklje dok su blokirali put tokom 10. etape prestižne trke na Alpima, preneo je Gardijan.

Obezbeđenje Tur de Fransa reagovalo je brzo i fotografisano je kako nasilno vuče članove grupe sa staze u obližnji jarak.

AP Photo/Daniel Cole
 

Nepredviđene okolnosti dovele su do toga da zvaničnici odlože trku dok se staza između Morzina i Meževa ne očisti, dok su se internetom proširili snimci i fotografije nastali u trenutku borbe obezbeđenja sa aktivistima.

Protest protiv klimatskih promena usledio je kada su zvaničnici Tur de Fransa obećali da će uvesti određene promene kako bi smanjili zagađenje koji ovaj događaj izaziva i obavezali se da će ove godine biti „ekološki odgovornija organizacija“.

 

 

Gradonačelnik Liona Gregori Duse opisao je 2020. godine trku kao „mačo i zagađujuću”.

Iako je biciklizam ekološki prihvatljiv, najveće svetsko godišnje sportsko takmičenje prati veliki konvoj koji tri nedelje vozi selo izgrađeno da primi 4.000 ljudi širom ruralne Francuske.

 

 

- Pošto vladu nije briga za klimatsku krizu, moramo da dođemo i preuzmemo Tur de Frans kako bismo ponovo vratili pažnju na ono što je važno za naš opstanak. Moramo da nateramo našu vladu da reaguje dok nas vodi u klanicu - rekli su demonstranti.

- Nenasilna ometanja su naša poslednja šansa da se čujemo i izbegnemo najgore posledice globalnog zagrevanja - dodali su.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike