"Saveznički šamar" Ukrajini, snage Zelenskog granatirale DNR, traže se nove sankcije protiv Rusije!

11.07.2022

14:18 >> 21:00

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

"Saveznički šamar" Ukrajini, snage Zelenskog granatirale DNR, traže se nove sankcije protiv Rusije!
ukrajina-blog - Copyright AP/Bernat Armangue, Ukrainian Presidential Press Office, Natacha Pisarenko

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini navršila je 138. dan.

Prva grupa ukrajinskih vojnika nalazi se na obuci u Velikoj Britaniji, gde će se narednih meseci za borbu obučavati 10.000 Ukrajinaca. Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da ukrajinska vojska trpi brojne gubitke i da je iscrpljena.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer upozorio je da postoji velika šansa da Rusija potpuno obustavi isporuke gasa Evropi.

Glavne borbe na teritoriji Ukrajine se trenutno vode u okolini Severska, južno od Bahmuta i istočno od Slavjanska.

Šta znamo do sad?

U toku je 138. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

Putin: Pričaju da žele da nas pobede, ali nismo još ništa ni započeli!

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

Pratite 24sedam LIVE blog

23.00 - Toliko od nas za danas. Čitamo se od ranih jutarnjih sati, kao i prethodnih dana. Hvala vam na poverenju.

22.22 - Nov napad Ukrajinaca

Oružane snage Ukrajine napale su Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, prenose mediji.

Očevici su na društvenim mrežama objavili fotografije i video snimke snažne eksplozije.

 

 

21.58 - Vojnici LNR uhvatili diverzantsko-izviđačku grupu

Vojnici Luganske Narodne Republike uhvatili su u Donbasu diverzantsko-izviđačku grupu u kojoj je bilo oko šest-sedam beloruskih plaćenika, izjavio je za Sputnjik pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

- Pre nekoliko dana naše jedinice su uhvatile diverzantsko-izviđačku grupu koja je trebalo da izvrši teroristički napad na grad Lisičansk. Ova grupa plaćenika je iz Belorusije, nekih šest-sedam ljudi. Oni su uhvaćeni, oružje im je oduzeto, sada se nalaze u našim odeljenjima i daju iskaze - rekao je Kiseljov.

Početkom jula predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da se formacija beloruskih imigranta, koja se bori na strani Kijeva, našla pod vatrom ruske artiljerije i da je poginulo 20 ljudi. 

On je dodao da su opozicioni lideri koji su otišli u inostranstvo poslali ove Beloruse da se bore u Ukrajini.

Profimedia
 

21.17 - Brazil zainteresovan za ruske energente

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da je blizu dogovora o nabavci energenata od Rusije.

Cilj Brazila je uvoz jeftinijeg gasa iz Rusije, rekao je Bolsonaro ne iznoseći više detalja o tome.

Visoke cene goriva negativno utiču na javno mnjenje u Brazilu i podršku Bolsonaru uoči izbora u oktobru.

20.45 - Ukrajina traži nove sankcije Rusiji zbog naturalizacije

Ukrajina je pozvala svoje partnere da uvedu nove sankcije Rusiji i pojačaju isporuke teškog naoružanja Kijevu kako bi kaznili Moskvu zbog toga što je pojednostavila proceduru za naturalizaciju ukrajinskih građana, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

20.13 - "Ukrajina da prizna masakr Poljaka u Drugom svetskom ratu"

Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je danas Ukrajinu da prizna "sramnu istinu" o tome kako su ukrajinski nacionalisti masakrirali preko 100.000 Poljaka tokom Drugog svetskog rata.

On je to uradio uprkos sadašnjem zajedničkom sukobu Kijeva i Varšave protiv Rusije, a te primedbe izneo je na 79. godišnjicu ubistava 1943. godine u Voliniji u Poljskoj.

19.35 - Holandski premijer Rute u Kijevu ponovio podršku Ukrajini

Holandski premijer Mark Rute sastao se danas u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i ponovio podršku njegove zemlje Ukrajini "sada i u godinama koje dolaze".

Rute je upozorio da bi sukob u Ukrajini mogao trajati duže nego što se iko nadao.

19.15 - Sijarto: Nismo za uvođenje gasnog embarga Rusiji

Mađarska vlada odbija da razgovara o mogućnosti uvođenja gasnog embarga Rusiji, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je u parlamentu rekao da i pored ozbiljne bezbednosne pretnje Evropi koju predstavlja rat u Ukrajini, obezbeđivanje energetske i ekonomske sigurnosti takođe predstavlja izazov.

Tanjug/Sava Radovanović
 

18.38 - "Ukrajinci kontraofanzivama hoće da osujete pripreme za referendum"

Ukrajinske vlasti pokušavaju da onemoguće pripreme za referendum o statusu Zaporoške oblasti, izjavio je za Sputnjik član glavnog saveta vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Rogov.

- Kijevski režim svojim izjavama o predstojećim kontraofanzivama pokušava da izvrši pritisak na stanovnike Zaporoške oblasti i osujeti pripreme za referendum. Njihov cilj je da zastraše ljude i nateraju ih da napuste oslobođene teritorije, kako bi ako izraze svoju volju, rekli da tamo nema nikoga. Ali mogu da vas uverim da su svi njihovi planovi osuđeni na propast - rekao je Rogov.

On je naglasio da će referendum svakako biti održan. Sva sociološka istraživanja pokazuju da će stanovnici Zaporoške oblasti, slobodnim izražavanjem volje, izabrati svoju budućnost u sastavu Rusije, zaključio je Rogov.

17.46 - Ukrajinci granatirali Pantelejmonovku

Ukrajinske snage ispalile su u 15.45 pet granata kalibra 155mm na Pantelejmonovku, a u 17.20 – pet granata kalibra 122mm na naselje Jasinovata u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.00 - "Svesni da ćemo morati da delimo gas"

Ministar privrede Nemačke Robert Habek istakao je u Pragu da je Berlin svestan da će, u slučaju problema, evropske zemlje morati da dele gas.

On je kazao da je neophodno da se sprovedu pripreme za više scenarija, pa tako i one da posle remonta gasovoda Severni tok 1 Rusija više ne isporučuje gas.

Pixabay
 

Sve pripreme, naglasio je, moraju biti završene pre zime.

Taj stav deli i ministar industrije Češke Jozef Sikela.

Habek, posle Praga, putuje u Beč, gde će takođe da traži solidarnost svih evropskih zemalja u slučaju izostanka isporuka ruskog gasa.

16.28 - Šef administracije mesta kod Harkova ubijen u eksploziji

Šef administracije naselja Veliki Burluk, koje se nalazi u sklopu ukrajinskog regiona Harkov, ubijen je u eksploziji automobila, saopštila je danas proruska regionalna vojno-civilna administracija.

- Eksplozija automobila u Velikom Burluku, u kojoj je ubijen lokalni šef administracije Jevgenij Junakov, bila je dobro isplaniran teroristički čin koji su organizovali nacisti iz ukrajinske vlade - navodi se u saopštenju vojno-civilne administracije.

16.16 - Putin i Erdogan o situaciji u Siriji i snabdevanju žitom

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas o situaciji u Siriji i pitanju snabdevanja žitaricama, saopšteno je iz kabineta turskog lidera.

Kako je saopšteno, dvojica lidera su razgovarala telefonom o situaciji u Siriji, ukrajinsko-ruskom ratu i stvaranju sigurnih koridora u Crnom moru za izvoz žitarica.

Erdogan je rekao da je došlo vreme "da se u okviru UN preduzme akcija stvaranje sigurnih koridora u Crnom moru za izvoz žita".

AP Photo/Markus Schreiber
 

15.19 - Putin olakšao Ukrajincima da dođu do ruskog državljanstva

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se olakšava procedura za državljane Ukrajine da dobiju ruski pasoš.

- Stanovnici Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike i ljudi koji nemaju stalno državljanstvo DNR, LNR ili Ukrajine, imaju mogućnost da se prijave za dobijanje državljanstva Ruske Federacije u skladu sa zakonom o državljanstvu Ruske Federacije - navodi se u Putinovom ukazu.

13.44 - Konašenkov: Eliminisano oko 250 ukrajinskih militanata

Rusko ratno vazduhoplovstvo raketiralo je danas mesta ukrajinskih nacionalističkih bataljona i stranih plaćenika u blizini Harkova, pa je eliminisano oko 250 militanata, tvrdi portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Navođeni napadi koje je izvršila ruska avijacija protiv nacionalističkih bataljona i stranih plaćenika bili su usmereni ka okruzima Osnovjanski i Slobodski u Harkovu, gde je eliminisano oko 250 ukrajinskih militanata i do 25 oklopnih i motornih vozila - naveo je portparol.

12.25 - Putin i Lukašenko razgovarali o tranzitu robe u Kalinjingrad

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, razgovarali su danas telefonom o mogućim zajedničkim koracima u vezi sa ograničenjima prometa ruske robe u rusku enlavu Kalinjingrad, koje je uvela Litvanija preko svoje teritorije, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi, Lukašenko i Putin razgovarali su i o bilateralnoj i ekonomskoj saradnji.

Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.00 - Reznikov: Zelenski naredio vojsci da povrati jug Ukrajine

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je ukrajinskoj vojsci da povrati priobalna područja na jugu zemlje, za šta Ukrajina prikuplja milionsku borbenu snagu opremljenu zapadnim oružjem, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

On je za Tajms rekao da je Zelenski naredio ukrajinskoj vojsci da povrati okupirana priobalna područja, koja su od vitalnog značaja za ekonomiju zemlje, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

11.30 - EU: Broj Ukrajinaca koji prelaze u EU vratio se na pređašnji nivo

Broj Ukrajinaca koji prelaze u zemlje Evropske unije vratio se na nivo pre konflikta sa Rusijom i situacija sa izbeglicama je sada stabilna, izjavila je danas komesarka Evropske unije za migracije Ilva Johanson i dodala da bi se broj onih koji odlaze i dolaze mogao promeniti pred početak školske godine.

- Kada je reč o izbegličkim tokovima, situacija je sada stabilna. Prelazi između EU i Ukrajine, brojke su predratne, pre kovida, tako da smo se vratili na normalan broj ljudi koji prelaze - poručila je.

11.28 - Rusija: Pogođena skladišta ukrajinske vojske u regionu Dnjepar

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su raketni udari ruske vojske pogodili skladišta u centralnom ukrajinskom regionu Dnjepar, koje je korišćeno za snabdevanje raketnih bacača i artiljerijskog oružja.

Navodi se da su ruski raketni napadi ciljali ukrajinsku vojsku i strane borce u regionu Harkov.

10.15 - Litvanija proširila trgovinske sankcije za Kalinjingrad

Litvanija je danas proširila listu robe na koju se odnose mere ograničenja trgovine preko njene teritorije do ruske enkave Kalinjingrad, u okviru postupnog uvođenja ranije najavljenih sankcija Evropske unije, saopštio je portparol litvanske carine.

Lista sankcionisane robe od danas uključuje i beton, drvo, alkohol i industrijske hemikalije na bazi alkohola, naveo je portparol.

Profimedia
 

9.53 - Ukrajina: Broj poginulih u napadu u Donjecku porastao na 18

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti porastao je na 18, a spasioci i dalje tragaju za preživelima, saopštile su danas službe za vanredne situacije.

Kako se navodi u saopštenju, spasioci su bili u kontaktu sa dve osobe zarobljene u ruševinama petospratnice u gradu Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, koja je pogođena kasno u subotu.

Dodaje se da je spaseno šest osoba, kao i da je očišćeno oko 137 tona ruševina.

9.00 - SAD: Sankcije na rusku naftu produbljuju globalnu krizu

Američki zvaničnici razrađuju plan smanjenja globalnih cena nafte koji nikada ranije nije bio isproban, kako bi sprečili produbljivanje ekonomske krize i nestašicu hrane, piše Njujork Tajms.

Taj plan bi, kako se navodi, bio usklađen sa evropskim sankcijama i omogućio bi održavanje isporuka ruske sirove nafte na globalna tržišta i to po značajno sniženoj ceni.

8.34 - Zelenski: Svi koji granatiraju gradove biće pronađeni

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da će svi ruski vojnici koji su učestvovali u granatiranju ukrajinskih gradova biti pronađeni.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Kijev saopštio da je u granatiranju stambene zgrade u Donjeckoj oblasti poginulo 15 ljudi, rekao da svako ko naređuje takve udare i svako ko ih izvodi, apsolutno svesno ubija.

Istakao je da će svi koji su izveli taj i druge raketne napade na gradove u Ukrajini biti pronađeni, prenosi Interfaks Ukrajina.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

7.40 - Najmanje 50.000 ubijenih

Gubici ukrajinskih vojnika zaista su veoma visoki, rekao je ruski haker iz grupe RaHDIt.

- Sigurno nije u pitanju 10.000, već su najmanje 50-70.000 ubijenih - rekao je.

7.30 - Ukrajina okuplja vojsku 

Ukrajina namerava da okupi milionsku vojsku, kako bi povratila kontrolu nad jugom zemlje, saopštio je ministar odbrane Aleksej Reznikov. U Kijevu su zatražili od građana da napuste ovu teritoriju.

7.20 - Rusija preuzela kontrolu

Snage DNR, LNR i Rusije preuzele su kontrolu nad Vladimirovkom i Tripoljem u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna republika LNR.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike