Šta se krije iza praznih rafova u Holandiji: Poljoprivrednici ustali protiv vlade koja zloupotrebljava sukob u Ukrajini (VIDEO)

09.07.2022

19:40

0

Autor: 24sedam

Vladajuća koalicija pokušala je da se ugleda na administracije ostalih zapadnih zemalja koje su za unutrašnje probleme pokušale da okrive Moskvu i da u isto vreme proguraju sopstvenu politiku preko leđa država istočne Evrope

Šta se krije iza praznih rafova u Holandiji: Poljoprivrednici ustali protiv vlade koja zloupotrebljava sukob u Ukrajini (VIDEO)
Prazni rafovi - Copyright Profimedia

Poljoprivrednici u Holandiji već danima demonstriraju zbog reformi koje je najavila vlada, a koje će najviše pogoditi upravo njih.

Vlada je predložila da se smanje emisije štetnih gasova, posebno kada je reč o azotnim oksidima i amonijaku, a kako upravo stoka proizvodi ove zagađivače, to bi moglo da dovede i do smanjenja broja grla, pa bi samim tim poljoprivrednici ostali bez posla i glavnih izvora prihoda.

Čim se pojavila vest o mogućim merama, traktoristi su se okupili ispred zgrade parlamenta, a premijer Mark Rute je izjavio da farmeri imaju pravo da protestuju, ali ne i da krše zakon.

 

 

- Nije prihvatljivo stvarati opasne situacije, nije prihvatljivo zastrašivati zvaničnike, mi to nikada nećemo prihvatiti - poručio je on.

Dostava prehrambenih proizvoda je takođe bila blokirana u mnogim mestima, jer farmeri nisu dozvoli ni pristup magacinima supermarketa, zbog čega su rafovi ostali praznii, što se može videti u snimcima koji se šire internetom.

 

 

Bez obzira na to, vladajuća koalicija istrajna je u želji da smanji emisije štetnih gasova za 50 odsto do 2030. godine. Ministri su predlog nazvali "neizbežnom tranzicijom" kojom će se poboljšati kvalitet vode, vazduha i zemljišta, a pitanje je trenutka kada će za nestašicu okriviti sukob u Ukrajini, po uzoru na druge zapadne vlade koje za svoje propuste traže krivca u Rusiji.

Vlada je upozorila i da će farmeri morati da se prilagode novim uslovima ili da se suoče sa prekidom svog poslovanja.

Oko 40.000 poljoprivrednika okupilo se prošle nedelje u srcu zemlje kako bi protestovali zbog vladinih planova. Mnogi su stigli traktorima, što je prouzrokovalo saobraćajni haos širom Holandije.

 

 

Demonstracije su se nastavile i ove nedelje, a farmeri su okupirali auto-puteve i druge saobraćajnice, bacali su đubrivo i seno na puteve, a u mnogim gradovima se palila vatra ispred gradskih većnica.

Na društvenim mrežama počelo je da se piše da su poljoprivrednici ove zemlje shvatili da vlada Holandije i Evropska unija pokušavaju da iskoriste sukob u Ukrajini kako bi sproveli zelenu agendu što lakše, neosnovano pokušavajući da usmere mržnju prema ruskom lideru, iako to nije pošlo za rukom ni američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji je za rast cena u sopstvenoj zemlji okrivio Vladimira Putina.

Njega je raskrinkao nacionalni javni radio, koji je ranije ove godine izvestio da su između 2019. i 2021. SAD zabeležile jedno od najvećih povećanja stope inflacije u svetu i da su po tome odmah iza Brazila i Turske, što znači da sukob u Ukrajini, koji je počeo krajem februara 2022, nije uticao na ekonomiju ove zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike