Šinzo Abe nije jedini političar ubijen u Japanu: Građani su u prenosu uživo gledali smrt lidera socijalista - probijen je samurajskim mačem!

08.07.2022

13:14

0

Poltičara Inenjiroa Asanumu je u Tokiju 1960. godine ubio nacionalista Otoja Jamagući i to usred političke debate koja se prenosila uživo

Šinzo Abe nije jedini političar ubijen u Japanu: Građani su u prenosu uživo gledali smrt lidera socijalista - probijen je samurajskim mačem!
profimedia-0023535018 - Copyright Profimedia

Najdugovečniji japanski premijer Šinzo Abe preminuo je u bolnici nakon atetnata. Njega je upucao bivši pripadnik Japanske mornarice Tecuja Jamagami (41), koji je policiji rekao da je bio nezadovoljan njime i da je zato hteo da ga ubije.

Japanci nemaju kulturu ubijanja vatreniim oružjem kao što je to slučaj u Americi, te je ovo krvoproliće šokiralo građane ostrvske države.

Kako govori statistika, Japan ima jednu od najnižih stopa kriminala povezanog sa vatrenim oružjem zbog veoma strogih zakona i kontrola i tamo su pištolji zabranjeni. Moguće je nabaviti jedino sačmaru ili vazdušnu pušku, ali tek posle rigoroznih provera, testova koji traju čitav dan, pismenog ispita i upseha u streljani koji ne sme da bude ispod 95 procenata. Uz to, onaj koji želi oružje mora da prođe mentalni i test na drogu. Pored toga, proverava se i istorija kažnjavanja, finansijsko stanji porodične veze. Tek posle toga ide odobrenje za vatreno oružje.

Brojke koje iznenađuju sve pokazuju da je pre četiri godine u Japanu bilo tek devet slučajeva ubistava iz vatrenog oružja, dok je u SAD-u te iste godine bilo 39.000.

Šinzo Abe nije jedini političar ubijen u Japanu

Atentat na Šinza Abea nije prvo ubistvo političara u Japanu. Ićoi Itoići bio je gradonačelnik Nagasakija od 1995. godine, a ubio ga je pripadnik jakuza 2007. hicima iz pištolja.

Ostrvska država je nakon toga pooštrila zakone o oružju.

Ipak, nijedan slučaj ubistva povezan sa politikom nije šokirao Japance kao onaj iz 1960. godine, kad je tinejdžer samurajskim mačem ubio političara usred televizijskog prenosa.

Profimedia
 

Poltičar Inenjiro Asanuma bio je lider japanske socijalističke partije, zagovornik socijalizma u Japanu posle Drugog svetskog rata, a podržavao je kinesku komunističku partiju i žestoko je kritikovao japansko-američke odnose.

U Tokiju ga je 1960. godine ubio nacionalista Otoja Jamagući i to usred političke debate koju je prenosila nacionalna televizija.

Građani Japana su u prenosu uživo videli kako mladić uleće na scenu tradicionalnim samurajskim mačem - vakizašijem, te ga zabija u telo političara Asanume.

Ubica je imao tek 17 godina.

Kratki mač koji su koristili i samuraji - vakizaši, zabio je žrtvi u rebra i fatalno ga ranio.

Jamagučija su uhvatili nakon atentata, a nekoliko nedelja kasnije on se ubio u zatvorskoj ćeliji.

Fotografiju trenutka u kom atentator sa mačem trči prema Asanumi snimio je Jasuši Nagao za šta je dobio Pulicerovu nagradu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike