Putin, Modi, Erdogan, Džonson: Svetski lideri reagovali na vest o Abeovoj smrti

08.07.2022

11:39

0

Autor: 24sedam

Ceo svet je šokiran zbog događaja u Japanu

Putin, Modi, Erdogan, Džonson: Svetski lideri reagovali na vest o Abeovoj smrti
profimedia-0018142475 - Copyright Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je, izražavajući saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, da je zločinačka ruka prekinula život istaknutog političara koji je mnogo učinio za razvoj dobrosusedskih odnosa Rusije i Japana.

Telegram saučešća objavljen je na sajtu Kremlja.

- Poštovana gospođo Joko Abe i poštovana gospođo Akie Abe, primite najdublje saučešće povodom smrti vašeg sina i supruga Šinza Abea. Vama i Vašoj porodici želim snagu i hrabrost pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom - navodi se u telegramu koji je Putin uputio Abeovoj majci i supruzi, prenosi Sputnjik.

Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Kako je Putin naglasio, sa Abeom je održavao stalnu komunikaciju, u okviru koje su u punoj meri došli do izražaja izvrsni lični i profesionalni kvaliteti bivšeg japanskog premijera.

- Svetlo sećanje na ovog izuzetnog čoveka zauvek će ostati u srcima svih koji su ga poznavali“ - zaključio je Putin.

Doprineo je unapređenju odnosa Kine i Japana

I kineska ambasada u Japanu uputila je saučešće zbog atentata na bivšeg japanskog premijera.

Portparol ambasade naveo je na sajtu ambasade da je Abe doprineo unapređenju odnosa Kine i Japana tokom svog mandata i uputio je saučešće Abeovoj porodici, prenosi Rojters.

Pre nego što je objavljeno da je Abe preminuo, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan rekao je da je Kina šokirana zbog napada na Abea.

Modi: Posvetio je život Japanu

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Narendra Modi

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da je „šokiran i neopisivo tužan zbog tragične smrti jednog od najdražih prijatelja Šinza Abea".

Modi je opisao Abea kao „velikog globalnog državnika, izvanrednog lidera i izvanrednog administratora“.

- Posvetio je svoj život cilju da Japan i svet učini boljim mestom - dodao je Modi.

Blinken: Ubistvo Abea šokantno i duboko uznemirujuće

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je danas ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea šokantim i duboko uznemirujućim, opisujući ga kao lidera velike vizije.

Blinken je to rekao na početku trilateralnog sastanka sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Grupe 20 na Baliju, preneo je Rojters.

Saul Loeb/Pool via AP
Entoni Blinken

Evropa u šoku

Brojni evropski lideri reagovali su danas na vest o smrti bivšeg japanskog premijera Šinzo Abe, nakon što je na njega pucano tokom obraćanja u gradu Nara dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Iz Jelisejske palate uputili su danas telegram saučešća u kome se poručuje da Francuska izražava punu solidarnost sa Japanom nakon ubistva bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prenosi Rojters.

- Neverovatno tužne vesti o Šinzu Abeu - napisao je britanski premijer Boris Džonson na Tviteru.

On je naveo i da će biti upamćeno njegovo globalno vođstvo tokom teškog perioda.

Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP
Boris Džonson

- Moje misli su sa njegovom porodicom, prijateljima i japanskim narodom. Velika Britanija stoji uz vas u ovo mračno i tužno vreme - saopštio je Džonson.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da je "zaprepašćen i duboko ožalošćen" vestima da je bivši japanski premijer Šinzo Abe danas umro, nekoliko sati nakon što je upucan dok je bio u kampanji za parlamentarne izbore.

- Čvrsto stojimo uz Japan i u ovim teškim trenucima - napisao je Šolc na Tviteru, izražavajući svoje najdublje saučešće Abeovoj porodici.

- Italija je šokirana ovim strašnim napadom, koji pogađa Japan i slobodnu demokratsku debatu. Abe je bio značajan akter japanskog i međunarodnog političkog života poslednjih decenija, zahvaljujući svom inovativnom duhu i svojoj reformatorskoj viziji - saopštio je italijnski premijer Mario Dragi i uputio saučešće njegovoj porodici, vladi i celom japanskom narodu, navodi Rojters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nazvao je Abea „dragim prijateljem“ i dodao da „osuđuje one koji su izveli ovaj gnusni napad“, preneo je Bi-Bi-Si.

AP Photo/Burhan Ozbilici, File
Redžep Tajip Erdogan

Japanskog premijera sa najdužim stažom ranio je vatrenim oružjem 41-godišnji muškarac oko 11.30 časova po lokalnom vremenu, dok je govorio ispred železničke stanice Jamato-Saidaiji u prefekturi Nara, saopštila je policija.

Iz Univerzitetske bolnice u Nari su naveli da po dolasku Abe već nije davao znake života i da su njegove rane bile locirane sa desne strane vrata i dovoljno duboke da dopru do srca, a da zbog obilnog krvarenja nije bilo moguće da ga spasu, izvestila je japanska agencija Kjodo.

Lokalna policija je saopštila da je Abe ranjen iz modifikovanog pištolja, danas tokom obraćanja u gradu Nara, dva dana uoči parlamentarnih izbora.

Nakon što se helikopterom vratio u Tokio iz prefekture Jamagata, gde je vodio predizbornu kampanju, premijer Fumio Kišida je najoštrije osudio atentat na 67-godišnjeg bivšeg lidera, kao "varvarski čin".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike