U inat odluci Vrhovnog suda: Bajden će potpisati izvršnu uredbu kako bi zaštitio pravo na abortus

08.07.2022

12:37

0

Ona će dati ovlašćenja ministru zdravlja da osigura pristup abortusu, uključujući abortus sa lekovima koje je odobrila Uprava za hranu i lekove i prošireni pristup „punom spektru usluga reproduktivnog zdravlja“

U inat odluci Vrhovnog suda: Bajden će potpisati izvršnu uredbu kako bi zaštitio pravo na abortus
AP22080649349191 - Copyright AP Photo/Andrew Harnik, File

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden potpisaće danas izvršnu uredbu koja ima za cilj da zaštiti pravo na abortus kao odgovor na značajnu odluku Vrhovnog suda kojom je poništen ishod procesa Roe protiv Vejda.

Očekuje se da će Bajden potpisati izvršnu naredbu tokom ceremonije u Ruzveltovoj sobi tokom današnjeg dana. Predviđeno je da tome prisustvuje i potpredsednica Kamala Haris.

Demokrate i zagovornici vrše pritisak na Belu kuću da zauzme jači stav da kodifikuje pristup abortusu. Prošlog meseca Bajden je nagovestio da razmišlja o preduzimanju izvršnih radnji, rekavši Džimiju Kimelu da, iako veruje da bi Kongres trebalo da kodifikuje Roea i bez obzira na to što „postoje neka izvršna naređenja koja bi mogao da primeni" - to se „trenutno ne razmatra".

Izvršna naredba od petka podstaći će ministra zdravlja i ljudskih službi Ksavijea Beceru da preduzme korake da osigura pristup abortusu, uključujući abortus sa lekovima koje je odobrila Uprava za hranu i lekove i prošireni pristup „punom spektru usluga reproduktivnog zdravlja“, navodi se u administrativnom listu.

AP Photo/Susan Walsh
Džozef Bajden

Te usluge uključuju „hitnu kontracepciju i reverzibilnu kontracepciju dugog dejstva poput intrauterinih uložaka“, kaže se u informativnom listu, citirajući pokrivenost kontrole rađanja prema Zakonu o pristupačnoj nezi.

Ministarstvo zdravlja i ljudskih službi (HHS) ima zadatak da u narednih 30 dana podnese predsedniku izveštaj u vezi sa primenom odredbi ovog naloga, koje takođe uključuju korake za povećanje dometa i zaštitu medicinske i digitalne privatnosti pacijenata koji traže abortus.

Pored toga, naredbom se uspostavlja međuagencijska radna grupa između HHS i Saveta za rodnu politiku Bele kuće, koja uključuje državnog tužioca Merika Garlanda, za koga Bela kuća kaže da će pružiti „tehničku pomoć državama koje pružaju pravnu zaštitu pacijentima izvan države, kao i pružaocima usluga koji nude legalnu zaštitu reproduktivnog zdravlja“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike