Ko je bio Šinzo Abe: Prijatelj Srbije koji je najduže opstao na mestu premijera Japana

08.07.2022

09:17

0

Nakon što su se nekoliko sati u bolnici lekari borili za njegov život nekadašnji premijer Japana preminuo je danas u 67. godini pošto je tokom predizbornog govora pogođen u glavu i vrat

Ko je bio Šinzo Abe: Prijatelj Srbije koji je najduže opstao na mestu premijera Japana
AP20258393348865 - Copyright Franck Robichon/Pool Photo via AP, File

Na Šinzo Abea (67), bivšeg premijera Japana, pucano je u zapadnom Japanu 8. jula 2022. Abe je japanski političar koji je bio premijer Japana i predsednik Liberalno-demokratske partije od 2006. do 2007. godine, a zatim ponovo od 2012. do 2020. On je takođe premijer Japana sa najdužim stažom koji je bio i lider opozicije nakratko 2012. godine.

Šinzo Abe je konzervativac koga su mnogi opisivali kao desničara nacionalistu. Abeov mandat na mestu premijera Japana bio je međunarodno poznat po ekonomskoj politici njegove vlade, koja je dalje pratila fiskalne stimulacije, monetarno popuštanje i strukturne reforme u zemlji.

Šinzo Abe je najavio ostavku u avgustu 2020. zbog ponovnog izbijanja njegovog ulceroznog kolitisa. Na mestu premijera Japana nasledio ga je Jošihide Suga.

Potekao iz moćne i kontroverzne porodice

Šinzo Abe je japanski političar koji je najduže bio na mestu premijera u istoriji ove zemlje, skoro devet godina, od septembra 2006. do septembra 2007. i od decembra 2012. do septembra 2020. Od 2005. do 2006. bio je glavni sekretar kabineta pod Džuničirom Koizumijem, a kratko je bio i lider opozicije.

Franck Robichon/Pool Photo via AP, File
Šinzo Abe

Šinzo Abe je rođen u Tokiju, u Japanu, u istaknutoj političkoj porodici koja je imala veliki uticaj pre Drugog svetskog rata i u posleratnom Japanu. Porodica Šinza Abea je poreklom iz prefekture Jamaguči.

Ken Abe, njegov deda po ocu, bio je bogati zemljoposjednik i član Predstavničkog doma japanskog parlamenta tokom Drugog svetskog rata, dok je njegov otac, Šintaro Abe služio u Predstavničkom domu od 1958. do 1991, s dužnostima glavnog sekretara kabineta, a kasnije je bio ministar međunarodne trgovine i industrije, i ministar spoljnih poslova Japana, između 1982. i 1986. godine.

Tokom Drugog svetskog rata, Šintaro Abe se dobrovoljno prijavio da bude pilot kamikaza, ali se na njegovu sreću rat završio pre nego što je završio sa obukom.

Deda Šinza Abea po majci bio je Nobusuke Kiši, i smatralo se da je "ekonomski kralj" okupirane Kine i Mandžukuoa, japanske marionetske države u severnoj Kini, uoči Drugog svetskog rata. Nakon što je Japan napao SAD, radio je kao zamenik ministra za oružje u kabinetu premijera Hidekija Tojoa, koji je kasnije pogubljen kao ratni zločinac.

Na kraju rata i Nobusuke Kiši je zatvoren u zatvoru Sugamo kao ratni zločinac "Klase A" od strane američkih okupacijskih snaga, ali je kasnije pušten na slobodu. Sudbina njegovog dede snažno je uticala na Šinza Abea, koji je u svojoj knjizi "Prema prekrasnoj zemlji" napisao: "Neki ljudi su znali da ističu mog dedu kao ‘osumnjičenog za ratne zločine klase A‘ prema čemu sam osećao snažnu odbojnost. Možda sam se zbog tog iskustva emocionalno vezao za konzervativizam".

Profimedia
Šinzo Abe

Deda Nobusuke Kiši vratio se u politiku i 1955. pomogao u osnivanju Liberalno-demokratske stranke, a kasnije je postao i premijer Japana, ostavši na toj funkciji od 1957. do 1960.

Politička karijera

Njegova politička karijera počela je kad je 1993. izabran za Predstavnički dom Japana, a šest godina kasnije postao je direktor Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu i direktor Odeljenja za socijalna pitanja Liberalno-demokratske partije (LDP).

Od 2000. do 2003. Abe je bio zamenik glavnog sekretara kabineta LDP, pa od 2005. do 2016. i glavni sekretar.

Premijer Japana prvi put je postao 2006. godine, a sa pozicije se povukao već u septembru naredne godine.

Pe godina kasnije, 2012, Šinzo Abe je pobedio u drugom krugu izbora za lidera Liberalno-demokratske partije (LDP), a 26. decembra iste godine izabran za premijera Japana.

Franck Robichon/Pool Photo via AP, File
Šinzo Abe

Na vanrednim izborima u oktobru 2017. doživeo je ubedljivu pobedu, da bi 28. avgusta podneo ostavku na mesto premijera i prepustio upravljanje državom Sugi.

Veliki prijatelj Srbije

Šinzo Abe poznat je kao veliki prijatelj Srbije i čovek koji je mnogo radio na razvoju odnosa naše dve zemlje.

Šinzo Abe je posetio Srbiju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, a odlikovan je na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

Nakon njegove posete Srbiji 2018. godine, Japan nije glasao za prijem tzv. Kosova u Unesko.

Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama. 

Narušeno zdravlje

Šinzo Abe je podneo ostavku na mesto premijera Japana nakon godinu dana na funkciji zbog medicinskih komplikacija zbog ulceroznog kolitisa.

Nakon što se oporavio od bolesti i obavljao dužnost premijera, Abe je najavio svoju drugu ostavku u avgustu 2020. godine, navodeći kao razlog značajno pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja.

Atentat i atentator

Abe (67) preminuo je nakon što je pogođen je iz vatrenog oružja tokom govora koji je držao u predizbornoj kampanji u gradu Nara.

Franck Robichon/Pool Photo via AP, File
Šinzo Abe

Usred govora samo su se začuli pucnji i Abe se ubrzo zatim srušio na zemlju.

Nekadašnji premijer Japana pogođen je u vrat sa desne strane, lekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predelu grudnog koša sa leve strane.

U bolnici su pokušali da mu spasu život, ali reanimacija nije uspela.

Kada je bio prebačen u stolicu bio je bez svesti i u stanju srčanog zastoja.

Napadač je identifikovan kao Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara i veteran Japanskih odbrambenih snaga.

On je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobegne.

Policiji je rekao da je bio „nezadovoljan njegovom politikom i spremao se da ga ubije", pišu mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike