Džonson obećao Zelenskom dalju podršku, finski parlament glasao za barijere na granici sa Rusijom

07.07.2022

21:43

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Džonson obećao Zelenskom dalju podršku, finski parlament glasao za barijere na granici sa Rusijom
Rat u Ukrajini - Copyright 24sedam/AP Photo

Ruska vojna operacija u Ukrajini je ušla u 134. dan.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je juče u Indoneziju gde će prisustvovati sastanku ministara spoljnih poslova grupe 20 koji se održava na Baliju sutra i u petak.

Prethodno je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da će učesnici razgovarati o hitnim pitanjima poput jačanja multilateralizma usred "policentričnog svetskog poretka", kao i jačanja prehrambene i energetske bezbednosti.

Istovremeno, sukobi u Donjecku su nastavljeni. Naime, DNR je saopštila da su ukrajinske snage granatirale skladište nafte u Donjecku, nakon čega je izbio požar, saopštio je štab Teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Operativne linije DNR dobile su informaciju o još jednom napadu vojske Ukrajine na skladište nafte u Kirovskom okrugu Donjecka duž ulice Neftjanaja. Kao rezultat pogotka, izbio je požar na teritoriji. Informacije o posledicama granatiranja i dalje stižu - navodi se na Telegram kanalu teritorijalne odbrane DNR.

Šta znamo do sad?

U toku je 134. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini.

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Rusija kontroliše celu oblast Luganska

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.40 Ispalili 317 granata i raketa na naselja

Ukrajinski vojnici su do 23:00 po moskovskom vremenu ispalili 317 projektila širom teritorije Donjecke Narodne Republike, uključujući rakete iz VBR-a Grad i 155-milimetarske NATO granate, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Misija je ranije izvestila da su ukrajinske trupe 6. jula ispalile 235 projektila preko teritorije DNR do 22.30 po moskovskom vremenu.

22.35 "Sa ovim ne možete da ratujete" 

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine pokazali su novinarima televizije „Frans 24“ oružje koje im je dala komanda.

 

 

21.35 Rusija sprema neformalni sastanak u Savetu bezbednosti o fašizmu u Ukrajini

Rusija će 11. jula organizovati neformalni sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na temu nacizma i fašizma u Ukrajini, saopštio je danas na svom Telegram nalogu prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski.

- U ponedeljak 11. jula održaćemo još jedan neformalni sastanak SB UN posvećen nacizmu i fašizmu u Ukrajini. Ovo je naš odgovor pojedinim zapadnim kolegama koje dovode u pitanje jedan od ciljeva naše specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je Poljanski, a prenela ruska novinska agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, govornici će proći kroz "istorijski pregled ukrajinskog nacizma i njegovog trenutnog stanja", a biće prikazani foto i video materijal.

19.20 - Zelenski žali zbog ostavke Džonsona

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je žaljenje zbog ostavke britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto lidera Konzervativne partije, saopšteno je u Kijevu.

Džonson će, inače, ostati na mestu premijera do izbora novog lidera stranke, a koji će biti i novi premijer Velike Britanije.

Ludovic Marin, Pool via AP
 

- Dočekali smo ovu vest sa tugom. Ne samo ja lično, već celo ukrajinsko društvo koje vas ceni izuzetno, rekao je Zelenski Džonsonu u telefonskom razgovoru, prenosi "Kijev post".

On je ponovio da su "Ukrajinci izuzetno zahvalni britanskom premijeru za podršku tokom ruske invazije".

19.10 - Guverner: Međunarodne rezerve Rusije ostale nepromenjene

Međunarodne rezerve Rusije ostale su praktično nepromenjene tokom ove nedelje i 1. jula su iznosile 586,8 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Banke Rusije.

One su 24. juna 2022. bile na nivou od 586,1 milijardu dolara, stoji u saopštenju.

18.42 - Minsk: Odgovorićemo adekvatno na eventualni napad Poljske

Zamenik načelnika generalštaba beloruske vojske Ruslan Kosigin izjavio je danas da se teritorija Poljske kao i baltičkih zemalja pretvara u poligon na kom SAD planiraju da pokrenu novi krvavi konflikt protiv Ruske Federacije i njenih saveznika.

On je rekao da će beloruski odgovor na "provokacije Zapada svakako biti adekvatan i oštar" i da će poljska vojna infrastruktura biti prva na udaru u slučaju da se Varšava odluči za napad, prenela je beloruska novinska agencija Belta.

18.15 Kijev: FSB sprema Beloruse da se uključe u rat ako zatreba

Ukrajinski generalštab tvrdi da ruske specijalne službe objašnjavaju beloruskim vojnicima da se, ukoliko bude potrebno, uključe u rat u Ukrajini.

Kako prenosi ukrajinska "Pravda", prema rečima načelnika generalštaba Ukrajine Oleksija Hromova, zaposleni u ruskoj Federalnoj službi bezbednosti i još nekim službama iz Rusije objašnjavaju beloruskoj vojsci o eventualnoj potrebi da upadnu na teritoriju Ukrajine.

Dodaje se da vlasti takođe regrutuju bivše vojne pilote, sa ciljem da ih privuku da se bore u Ukrajini.

Profimedia
 

16.58 - Putin: Rusija će učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

Rusija i njeno rukovodstvo nameravaju da učine sve da pomognu ljudima koji žive i rade u Donbasu, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pobednicima takmičenja "Lideri Rusije".

- Rusija i ruska vlada, rusko rukovodstvo učiniće sve da pomognu ljudima koji tamo žive i rade - rekao je on.

16.50 - Džonson obećao Zelenskom dalju podršku

Britanski premijer Boris Džonson obećao je ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru da će i u narednim nedeljama sa svojim patnerima raditi na okončanju blokade izvoza žitarica iz Ukrajine, saopštio je Džonsonov portparol.

Zelenski je zahvalio Džonsonu na njegovoj odlučnoj podršci Ukrajini i dodao da je ukrajinski narod zahvalan Velikoj Britaniji.

Džonson je na kraju razgovora poručio Zelenskom da je „heroj i da ga svi vole“, navodi Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

16.15 Putin: Stanovništvo osam godina "živelo imeđu neba i zemlje"

Ukrajina je vršila izolaciju i genocid nad ljudima u Donbasu, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

- Ovo je izolacija i genocid, ako se ima u vidu vojni pritisak koji prati već osam godina“, rekao je Putin tokom sastanka sa pobednicima takmičenja „Lideri Rusije“.

Predsednik je skrenuo pažnju na nekoliko fundamentalnih oblasti u kojima je vršen pritisak na stanovništvo Donbasa.

Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool via AP
 

15.10 - „Ofanziva će brže napredovati kad savezničke snage razbiju oslabljenu ukrajinsku vojsku"

Nakon što savezničke snage razbiju oslabljenu ukrajinsku vojsku u Donbasu, ofanziva će brže napredovati, izjavio je zamenik ministra informacije DNR Danil Bezsov.

- Odbrana im se rasipa, jer su gubici ogromni - rekao je on.

13.59 - Lavrov: Podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je podrška Zapada militarizmu Kijeva neprihvatljiva.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, Lavrov je to rekao kada se sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Indoneziji, prenosi agencija TASS.

13.42 - Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile na Jasnovatu četiri rakete iz višecevnog bacača raketa „Grad“ i četiri granate kalibra 122 milimetra, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

AP Photo/Bernat Armangue
 

13.25 - Evropski parlament je odobrio novi kredit makrofinansijske pomoći Ukrajini u vrednosti od milijardu evra, saopšteno je iz te organizacije.

Novi paket pomoći treba da odobri Savet Evrope. Evropska komisija je saopštila da očekuje da će ta sredstva biti dodeljena Ukrajini tokom leta.

13.23 - Nemačka: Ne možemo da isporučimo oklopne transportere Ukrajini

Ministar odbrane Nemačke Kristina Lambreht izjavila je da Berlin ne može da isporučuje Ukrajini oklopne transportere „Fuchs“ zbog potrebe da se održi odbrambena sposobnost Bundesvera.

- Podržavamo Ukrajinu u svemu mogućem i što se čini odgovorno. Ali moramo garantovati odbrambenu sposobnost Nemačke - rekla je Lambrehtova.

Ranije je opoziciona partija Hrišćansko-demokratska i Hrišćansko-socijalna unija saopštila da su takve isporuke neophodne.

13.14 - U granatiranju Kujbiševskog okruga u Donjecku oštećena je zgrada bolnice, saopštio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

12.44 - Austrijski političari protiv sankcija Rusiji

Sankcije EU protiv Rusije su pucanj u sopstveno koleno i trebalo bi da Austrija od njih odustane, smatraju bivši šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Jozef Čap i nekadašnji šef poslaničkog kluba Slobodarske stranke (FPO) Peter Vestentaler.

12.40 - Turski ambasador u Kijevu pozvan na razgovor u ukrajinsko ministarstvo inostranih poslova

Ambasador Turske u Kijevu Ahmet Gul pozvan je na razgovor u ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova zbog informacija da je brod „Žibek žoli“ koji pod ruskom zastavom prevozi žito izašao iz turske luke, saopšteno je u Kijevu.

Ranije je jedan od članova posade rekao da turske carinske službe nisu sprovele postupak zadržavanja ruskog teretnog broda sa žitom, kako je to tvrdio Kijev.

Član posade je rekao da se brod nalazio na sidrištu zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Kako je objasnio, da je zaista došlo do zadržavanja, brod bi se nalazio u luci pod stražom.

12.35 - Ministarstvo odbrane Rusije javilo je snimak pada na položaj Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledara

 

 

12.23 - Peskov: Putin će doneti odluku o formatu učešća na G20

Predsednik Rusije Vladimir Putin doneće odluku o formatu učešća na predstojećem samitu Grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta (G20) u Indoneziji, kako se događaj bude bližio, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Kako se samit bude bližio, predsednik će doneti odluku o najboljem formatu učešća na događaju - poručio je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je doneta odluka o Putinovom učešću na samitu G20 u novembru, prenosi agencija TASS.

12.20 - Lavrov i Ji razgovarali o situaciji u Ukrajini

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i njegov kineski kolega Van Ji razgovarali su o situaciji u Ukrajini i dejstvima Zapada u vezi s tim pitanjem, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Ministri su se sastali na marginama zasedanja Grupe 20 na ostrvu Bali.

- Posebna pažnja je posvećena situaciji u Ukrajini i oko nje. Lavrov je informisao kineskog kolegu o toku reliazacije osnovnih zadataka specijalne operacije Oružanih snaga Rusije, usmerene na zaštitu civila u Donbasu, demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine. Ministri su razmenili ocene dejstava koje preduzimaju zapadne zemlje u kontekstu ukrajinske krize - navedeno je u saopštenju.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov i Van Ji

11.26 - Savet Federacije Rusije razmotriće prisajedinjenje DNR i LNR Rusiji ako u ovim republikama budu održani referendumi, saopštila je predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

11.19 - Ruska avijacija osujetila pokušaj simboličnog postavljanja ukrajinske zastave na Zmijsko ostrvo

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je ruska avijacija visokopreciznim raketama osujetila pokušaj simboličnog postavljanja ukrajinske zastave na Zmijsko ostrvo. Deo grupe je likvidirano, a preživeli vojnici su pobegli.

Ukrajinski vojnici su tokom noći pokušali simbolično da postave ukrajinsku zastavu na Zmijsko ostrvo. Oko pet ujutru na ostrvo se s motornog čamca iskrcalo nekoliko ukrajinskih vojnika, koji su se fotografisali sa zastavom.

 

 

Ruski vojni avion je odmah nakon toga izveo napad visokopreciznim raketama na Zmijsko ostrvo i likvidirao grupu ukrajinskih vojnika.

Preživeli su pobegli u pravcu naselja Primorsko u Odeskoj oblasti, navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva.

11.15 - Finski parlament glasao za barijere na granici sa Rusijom

Finski parlament glasao je danas za zakon koji bi omogućio barijere na granici te zemlje sa Rusijom i omogućio zatvaranje granice od 1.300 kilometara za tražioce azila u slučaju izuzetnih okolnosti.

Zakon će omogućiti Vladi da odluči da izgradi ograde ili druge barijere u blizini finskih granica i usmeri sve molbe za azil na jedan ili više graničnih prelaza, kao što je aerodrom.

Predlog zakona, iako je sporan u smislu pravila Evropske unije o azilu, usvojen je većinom u parlamentu, koja mu dozvoljava da ubrza usvajanje zakone, usred strahovanja da bi Rusija mogla da uzvrati zbog planova Finske da se pridruži vojnom savezu NATO, prenosi Rojters.

11.00 - Lavrov: Moskva i Peking proširuju stratešku saradnju

Rusija i Kina proširuju obim strateške saradnje u pozadini američke politike pokušaja dvostrukog obuzdavanja Moskve i Pekinga, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Izuzetno cenimo rezultate samita u Pekingu, gde su naši lideri detaljno razgovarali o zadacima našeg strateškog partnerstva - rekao je Lavrov na sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao i da Peking i Moskva "u pozadini strateškog kursa SAD i njenih satelita da zaustave razvoj naših zemalja" nastavljaju da "šire obim i intenziviraju praktičnu saradnju“.

Lavrov je istakao da unutrašnje rezerve rusko-kineskih odnosa imaju ogroman potencijal i da će zemlje nastaviti da razvijaju nove formate saradnje, nezavisno od negativnih spoljnih faktora, navodi RIA Novosti.

9.15 - Rusija: Ukrajina granitrala selo u ruskom Brjanskom regionu

U ukrajinskom granatiranju ruskog regiona Brjanska, oštećen je dalekovod, izjavio je danas regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

- U jučerašnjem granatiranju sela Nekislici delimično je oštećen dalekovod. Nakon što su jedinice za regaovanje završile svoj posao, električarski tim je počeo sa radom na obnavljanju - napisao je Bogomaz na Telegramu.

Selo Nekislici se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Ukrajinom, a kako navodi TASS, u napadu 6. jula nije bilo žrtava.

8.25 - Objavljen snimak podizanja ruske zastave u poslednjem oslobođenom naselju LNR

Pripadnici ruskih snaga objavili su snimak podizanja zastave Rusije nad Belogorovkom, poslednjim naseljem LNR kojim je završeno oslobađanje Luganske Narodne Republike.

 

 

8.15 - Ukrajina tvrdi: Ruske snage raketirale Zmijsko ostrvo i Odesu

Ruske snage raketirale su jutros Zmijsko ostrvo na severozapadu Crnog Mora, sa kojeg su se povukle ranije ove nedelje, i obližnji grad Odesu, saopštio je portparol vojne administracije Odese Serhij Bratčuk.

On je na svom Telegram kanalu naveo da su dve rakete nanele "značajnu štetu" pristaništu na ostrvu, prenosi Gardijan.

Dodao je da je in Odesa napadnuta pre zore i da su pogođena dva kombajna i uništeno 35 tona žita.

7.36 - Kadirov: Sledeći cilj je obračunavanje s teroristima

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da će sledeći zadatak u sklopu specijalne vojne operacije u Ukrajini biti likvidacija preostalih terorista koji su svojevremeno pobegli iz Čečenije.

- Ove nedelje smo oslobodili celu teritoriju LNR. To je, bez sumnje, istorijsko i sudbonosno dostignuće za Lugansk, ali za nas Čečene još je daleko kraj operacije. Nadamo se da će nam dati dozvolu da, ako bude potrebe, stignemo i do Kijeva i obračunamo se sa teroristima koji su svojevremeno pobegli iz Čečenije - napisao je Kadirov na Telegramu.

AP Photo/Musa Sadulayev, file
Ramzan Kadirov

On je dodao da je za tim teroristima raspisana poternica i da se oni sada nalaze u Kijevu.

7.13 - Šmigal: Ukrajini 1,9 milijardi dolara za obnovu

Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj obnovi Ukrajine, održanoj u švajcarskom gradu Luganu, potpisani su sporazumi o korišćenju pomoći u vrednosti od 1,9 mililjardi dolara, izjavio je sinoć premijer Ukrajine Denis Šmigal.

- Skoro 1,9 milijardi dolara. To je vrednost sporazuma o podršci Ukrajini postignutog u Luganu - objavio je Šmigal na svom Telegram kanalu i precizirao da je 600 miliona dolara namenjeno za fiskalnu podršku, a 500 miliona za razvoj poljoprivrede, prenosi TASS.

Ostali fondovi će, dodao je, biti korišćeni za pomoć u pripremama za predstojeću grejnu sezonu i za digitalnu transformaciju.

Ukrajina je konferenciji u Luganu održanoj 4. i 5. jula, predstavila i sveobuhvatni plan za obnovu zemlje vredan 750 milijardi dolara, a Šmigal je ocenio da to nije previše s obzirom na obim posla.

Na konferenciji je usvojena i deklaracija u sedam tačaka, među kojima su i nužnost iskorenjivanja korupcije i produbljivanje reformi.

7.10 - Mizincev: Više od 24.000 ljudi evakuisano u Rusiju u protekla 24 sata

AP Photo/Oleksandr Ratushniak, File
 

Više od 24.000 ljudi, uključujući najmanje 3.700 dece, evakuisano je u Rusiju iz opasnih područja Ukrajine i samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike u protekla 24 sata, izjavio je sinoć načelnik Operativnog centra nacionalne odbrane Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

- U protekla 24 sata izvršena je evakuacija 24.068 ljudi, uključujući 3.726 dece iz opasnih područja Ukrajine i republika Donbasa u Rusku Federaciju bez učešća ukrajinskih vlasti, dok je od početka specijalne vojne operacije evakuisano 2.359.135 ljudi, uključujući 371.925 dece - saopštio je Mizincev, prenosi TAS S.

Od početka sukoba rusku državnu granicu prešlo je čak 368.685 privatnih vozila, a u protekla 24 sata 4.310, izjavio je on, prenosi ruska agencija.

Bonus video​

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike