Kraj "američkog sna": Poverenje građana SAD u institucije i u opšti imidž zemlje na rekordno niskom nivou

06.07.2022

22:05

0

Istraživanje objavljeno prošle nedelje pokazalo je da je samo 38 odsto ispitanika izjavilo da su „izuzetno ponosni“ na to što su građani SAD, što je najmanji procenat u poslednjih 20 godina

Kraj "američkog sna": Poverenje građana SAD u institucije i u opšti imidž zemlje na rekordno niskom nivou
24sedam/Pexels/Wikipedia

Dva velika istraživanja pokazala su da Amerikanci gube veru u institucije države ali i u sve što ta zemlja predstavlja u širem smislu.

Rezultati istraživanja organizacije Galup od kojih je jedno održano pre, a drugo posle pucnjave na proslavi Dana nezavisnosti pokazali su da je poverenje građana SAD u institucije i u opšti imidž zemlje na rekordno niskom nivou, prenosi Glas Amerike.

Istraživanje objavljeno prošle nedelje pokazalo je da je samo 38 odsto ispitanika izjavilo da su „izuzetno ponosni“ na to što su građani SAD, što je najmanji procenat u poslednjih 20 godina.

Dodatnih 27 odsto ispitanika navelo je da su „veoma ponosni“, što zajedno sa 38 odsto „izuzetno ponosnih“ čini 65 odsto anketiranih koji imaju pozitivna osećanja u vezi sa tim što su Amerikanci, a što je značajno manji procenat u odnosu na 2004. godinu kada je 91 odsto anketiranih bilo u toj kategoriji, navodi Glas Amerike.

Među „izuzetno ponosnima“ je 58 odsto republikanaca, 34 odsto politički neopredeljenih i samo 26 odsto demokrata.

U Galupovom godišnjem istraživanju o poverenju Amerikanaca u najvažnije institucije, uključujući federalnu vladu, vojsku, škole, preduzeća i druge, a koje je objavljeno u ponedeljak, navodi se da je zabeleženo „rekordno nisko” poverenje u društvo u celini, prenosi Glas Amerike.

Bonus video
24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug