Svako može da nosi oružje, prava žena se "tope" iz dana u dan, a Vrhovni sud ide ka kamenom dobu - Ameriko, srećan ti rođendan!

04.07.2022

10:00

0

Autor: A. B.

SAD slave 246. godinu od nezavisnosti, a posle gotovo dva i po veka, mišljenje ostatka sveta je da je nedavnim odlukama Vrhovnog suda, Amerika uspela da se vrati u prošlost kada ljudske slobode nisu bile predmet rasprave

Svako može da nosi oružje, prava žena se "tope" iz dana u dan, a Vrhovni sud ide ka kamenom dobu - Ameriko, srećan ti rođendan!
Collage Maker-04-Jul-2022-10.06-AM - Copyright AP / Pixabay

Dan nezavisnosti je za mnoge prilika da proslave rođendan Sjedinjenih Država i razmisle o idealima na kojima je zasnovan njihov ustav: slobodi i jednakosti.

Stoga je razumljivo da su mnogi Amerikanci razočarani izborom Vrhovnog suda ove godine, koji baš i ne poštuju te "svete" principe.

Od prve skupštine Vrhovnog suda 1790. godine, sudije su dale život Ustavu i evoluirale sa vremenom da prošire slobodu i jednakost - do sada. 

AP Photo/Patrick Semansky
 

Uz niz transformativnih, istorijskih presuda o životnoj sredini, kontroli oružja i reproduktivnom zdravlju žena, jasno je da konzervativna većina suda želi da pokrene revoluciju, okončavajući moderno ustavno pravo kakvo poznajemo.

Abortus

U svojoj nedavnoj odluci, Vrhovni sud je smatrao da Ustav ne daje pravo na abortus i poništio čuveni slučaj "Ro protiv Vejda". Pošto je odluka o abortusu sada vraćena u nadležnost pojedinih država, postupak će verovatno postati nezakonit u polovini SAD.

To je katastrofalno iz više razloga. Milioni žena će sada imati znatno manje slobode, manje jednakosti i manje ekonomske moći. Prema istraživanju, zabrane abortusa ignorišu stvarnost trudnoće i zagovornici zabrane abortusa često pogrešno shvataju stvarnost abortusa. Na primer, Amerikanci procenjuju da se 5% abortusa dešava nakon 20 nedelja, a zapravo samo 1%.

Ova odluka će imati dalekosežne ekonomske posledice. Ekonomisti su otkrili da su oni kojima je odbijen abortus pretrpeli više finansijskih problema u narednim godinama od onih koji nisu.

Odluka je katastrofalna i za žene daleko izvan granica SAD. Sada postoji rizik da će nazadovanje SAD podstaći slične preokrete u inostranstvu.

Sada je pitanje gde dalje ide borba. Na primer, samo 44% žena u reproduktivnom dobu živi u državama u kojima je pravo na pristup abortusu kodirano zakonom, prenosi "Blumberg".

Navođenjem država koje dozvoljavaju abortus, ali ga nisu izričito zaštitile, da usvoje zakone kako bi osigurali pristup, 51% žena bi imalo zaštićena prava, a zaštita domorodačkih, crnih i belih žena bi se značajno povećala. 

Ostale ugrožene populacije takođe bi bile zaštićenije, uključujući žene sa niskim primanjima i devojčice mlađe od 15 godina.

Pravo na nošenje oružja

U još jednoj širokoj, transformativnoj odluci, odluka suda u slučaju Bruen dozvoljava "skriveno nošenje" oružja za Njujorčane i stanovnike šest drugih država.

Zakon donosi strogi proces izdavanja dozvola za skriveno nošenje. To zahteva proveru prošlosti za prodaju municije, kao i druga dokumenta koja služe kao uverenje da pojedinac nije opasan po okolinu.

U vreme kada je oružje vodeći uzrok smrti među decom u SAD, jednom nepromišljenom odlukom, Vrhovni sud je ohrabrio industriju oružja i učinio javne prostore manje bezbednim.

Klimatske promene

Posao Agencije za zaštitu životne sredine postao je mnogo teži u četvrtak, pošto je Vrhovni sud smatrao da nema ovlašćenja da naredi smanjenje emisija u cilju borbe protiv klimatskih promena. 

U svojoj odluci, sud je zaobišao čuvenu doktrinu Ševrona, koja kaže da sudovi moraju da se pridržavaju razumnog tumačenja zakona od strane agencija, i prihvatio je novu doktrinu "glavnih pitanja". 

Klimatske promene su, kako je sudija Elena Kagan napisala u svom neslaganju, "najhitniji ekološki izazov našeg vremena". 

Pixabay
 

Vrhovni sud je to otežao i verovatno će nametnuti još veću odgovornost za smanjenje emisija na države. Ovaj fragmentirani pristup znači veće troškove i sporiji napredak.

Zbog ovih, ali i mnogih drugi kontroverznih odluka, Amerikanci se osećaju obeshrabreno, bespomoćno i ljuto na Vrhovni sud koji je izgleda spreman da vrati SAD vek i po unazad.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike