Nema kraja nevoljama za Šri Lanku: Zatvorene škole još sedam dana, nema dovoljno goriva

03.07.2022

21:49

0

Ministar energetike Kančana Vijesekera apelovao je na stanovnike koji rade u inostranstvu da šalju novac kući preko banaka, kako bi finansirali novu kupovinu nafte

Nema kraja nevoljama za Šri Lanku: Zatvorene škole još sedam dana, nema dovoljno goriva
šri-lanka - Copyright Profimedia

 U nedostatku novca vlasti Šri Lanke produžile su danas zatvaranje škola za nedelju dana, zato što nema dovoljno goriva za nastavnike i roditelje da odvedu decu u obrazovne ustanove.

Ministar energetike Kančana Vijesekera apelovao je na stanovnike koji rade u inostranstvu da šalju novac kući preko banaka, kako bi finansirali novu kupovinu nafte, prenosi agencija AP.

Kako su saopštili zvaničnici, dostupne zalihe nafte, dovoljne za samo nekoliko dana, biće obezbeđene za osnovne usluge, uključujući medicinske i lučke radnike, javni prevoz i distribuciju hrane.

- Pronaći novac je izazov. To je veliki izazov - rekao je novinarima ministar energetike Vijesekera.

Rekao je da je vlada naručila nove zalihe goriva i da se očekuje da će prvi brod sa 40.000 metričkih tona dizela stići u petak, dok će prvi brod sa benzinom stići tek 22. jula.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Kako je kazao ministar energetike, u pripremi je još nekoliko isporuka goriva, a vlasti se bore da pronađu 587 miliona dolara za plaćanje goriva.

Vijesekera je rekao da Šri Lanka poseduje oko 800 miliona dolara za sedam dobavljača goriva.

Prošlog meseca, škole su bile zatvorene širom zemlje na jedan dan zbog nestašice goriva i ostale su zatvorene poslednje dve nedelje u urbanim sredinama.

Vlasti su od sutra najavile prekide struje širom zemlje do tri sata dnevno, jer ne mogu da isporuče dovoljno goriva za elektrane.

Nestanci električne energije već mesecima nanosi štetu privredi Šri Lanke, zajedno sa ozbiljnim nedostatkom osnovnih potrepština, uključujući gas za kuvanje, lekove i uvoz hrane.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Vijesekera je rekao da je glavni problem nedostatak dolara i apelovao na oko dva miliona stanovnika koji rade u inostranstvu, da svoju deviznu zaradu šalju kući preko banaka, umesto neformalnim kanalima.

Šri Lanka većinu potreba za gorivom dobija iz susedne Indije, koja joj je obezbedila kreditnu liniju, a Vlada je saopštila da pregovara sa dobavljačima u Rusiji i Maleziji.

Ekonomski slom izazvao je političku krizu sa široko rasprostranjenim antivladinim protestima koji su izbili širom zemlje, navodi američka agencija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike