Ovo je transkript razgovora Putina i Makrona 4 dana pre vojne intervencije: "Prvo ću da igram hokej..."

04.07.2022

06:37

0

Autor: A. B.

Ni Jelisejska palata ni Kremlj nisu zvanično potvrdili autentičnost transkripta

Ovo je transkript razgovora Putina i Makrona 4 dana pre vojne intervencije: "Prvo ću da igram hokej..."
Putin Makron - Copyright Sputnik/Alexei Nikolsky AFP POOL/Ludovic Marin

Krajem februara, četiri dana pre početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, francuski novinari su prisluškivali jedan od telefonskih razgovora između Vladimira Putina i Emanuela Makrona.

Četiri meseca nakon početka sukoba, mediji su objavili pun transkript razgovora, prenosi RFI.

Time je Francuska prekršila poverljivost razgovora dvojice predsednika, zbog čega je reagovala Marija Zaharova, predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Kada se obavljaju pozivi na najvišem nivou, to je, naravno, poverljiva stvar, prirodno, to su zatvoreni razgovori. Ispostavilo se da je nekoliko pre meseci, kada je Makron pozvao predsednika Rusije, ceo razgovor snimala novinarska kamera sa novinarima koji su sedeli i sve to snimali. Ovo je primer da oni tako shvataju reč "diplomatija" .

Izveštaj je u Jelisejskoj palati napravio novinar Gi Lagaš za dokumentarac "Predsednik, Evropa , Rat". Obećano je da će pregovori u celosti biti prikazani 30. juna na drugom javnom TV kanalu – France 2.

Emanuel Makron je 20. februara ponudio Putinu sastanak sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Ženevi "u narednim danima". Ovaj sastanak nije održan – dva dana kasnije Kremlj je objavio priznanje nezavisnosti takozvane Donjecke i Luganske Narodne Republike, a kasnije i početak specijalne vojne operacije.

AP Photo/Thibault Camus, Pool
 

- Šta da ti kažem? Vidite svojim očima šta se dešava. Vi i kancelar Šolc ste rekli da je Zelenski spreman da napravi gest, da je pripremio predlog zakona za sprovođenje sporazuma iz Minska. Ali naš dragi kolega Zelenski ništa ne radi, laže vas. Ne znam da li ste čuli njegove izjave da Ukrajina treba da dobije nuklearno oružje - započeo je razgovor Putin.

- I čuo sam da ste na konferenciji za novinare u Kijevu rekli da sporazume iz Minska treba preispitati - nastavio je Putin. 

Makron: Vladimire, odmah ću reći da to nisam rekao. Ni u Berlinu, ni u Kijevu i Parizu.

Putin: Emanuele, ja ne razumem u čemu je tvoj problem sa separatistima. Oni su barem učinili sve što je potrebno da započnu konstruktivan dijalog sa ukrajinskim vlastima.

Makron: Ne znam gde je vaš advokat studirao pravo. Samo gledam tekstove i pokušavam da ih primenim. I koji pravnik može da kaže da u suverenoj državi tekstove zakona predlažu separatističke grupe, a ne demokratski izabrane vlasti?

Profimedia
 

Putin: U Ukrajini nema vlade koja je demokratski izabrana. Došli su na vlast kao rezultat krvavog puča, sa ubistvima, paljevinama i živim spaljivanjem ljudi. Vaš Zelenski je iz ovog tima.

Makron: Nije nas briga šta nude separatisti. Zahtevamo da se poštuju ukrajinski zakoni!

Putin: Slušajte me pažljivo. Ponavljam vam da su separatisti, kako ih nazivate, reagovali na predloge ukrajinskih vlasti. Treba da se potrudite.

Makron: Situacija na liniji kontakta je veoma napeta, juče sam pozvao Zelenskog i zamolio ga da se smiri. Pozvaću ga ponovo, pozivam sve da se smire. Ali možete li smiriti svoju vojsku? Juče je bilo bombardovanja. Za uspešan dijalog mora postojati mir u regionu. Koliko dugo planirate da izvodite specijalnu operaciju?

Putin: Kao što je ranije planirano. Verovatno do večeras, ali ostavićemo trupe na granici dok se situacija ne smiri.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Kako su saznali novinari, Makron je Putinu dao dva predloga – sastanak sa Bajdenom u Ženevi i "da uzme u obzir njegove zahteve o NATO-u i Ukrajini".

Reagujući na to, Putin je obećao da će mu "biti drago da se sastane sa evropskim i američkim liderima", ali prvo treba da se dogovori sastanak.

- Dobro je što ste pristali da ovo uradite. Predlažem da naši timovi daju zajedničku izjavu na osnovu rezultata ovog poziva - predložio je Makron.

U odgovoru, Putin je u svom maniru poručio: Prvo ću igrati hokej, a onda ću razgovarati sa svojim savetnicima.

RIA Novosti su tada saopštile da su lideri obećali da će "raditi na deeskalaciji sukoba na istoku Ukrajine".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike