Britanski list ukazao na razdor u Alijansi: Sukob u Ukrajini podelio je NATO u tri struje

03.07.2022

15:46

1

Nedostatak saglasja unutar Severoatlantskog saveza bio je razlog neuspeha ideje o raspoređivanju malih kontingenata za odvraćanje od raketnih udara u gradovima na zapadu Ukrajine, navodi časopis

Britanski list ukazao na razdor u Alijansi: Sukob u Ukrajini podelio je NATO u tri struje
Bertrand Guay, Pool via AP

Ruska vojna operacija u Ukrajini dovela je ne samo do nesuglasica između zemalja NATO, već i do podele na tri struje - "jastrebove, golubice i nojeve", ocenjuje britanski nedeljnik Sandej Tajms.

U zemlje "jastrebove" svrstane su članice alijanse koje smatraju da je neophodno ne samo da se Ukrajina povrati punu kontrolu nad teritorijom Donbasa i Krima, već i da se Rusiji "zada tako snažan udarac kako u budućnosti ne bi mogla da predstavlja pretnju bilo kome od svojih suseda".

Britanski list ne navodi zemlje koje svrstava u "jastrebove", ali u delu poscećenom takvim zemljama citira neimenovanog analitičara bliskog poljskoj vladi.

Sa druge strane, zemlje "golubice" odlučne su da postignu mirno rešenje između Rusije i Ukrajine i to su države koje bi pristale na povlačenje ruskih trupa na položaje pre 24. februara.

U tom kontekstu navodi se da je neimenovani zvaničnik jedne od skandinavskih zemalja ocenio da "takav dogovor ne bi bio fer, ali bi bio praktičan".

Prema pisanju Sandej tajmsa, zemlje "nojevi" su one članice NATO koje se više fokusiraju na svoje domaće probleme, podržavaju dokumente alijanse, ali u većoj meri "teže liniji manjeg otpora" i u tu grupu spadaju države na jugu Evrope.

List zaključuje da je u mnogo čemu nedostatak saglasja unutar Severoatlantskog saveza bio razlog neuspeha ideje o raspoređivanju malih NATO kontingenata za odvraćanje od raketnih udara u gradovima na zapadu Ukrajine, daleko od linije fronta.

Bonus video

Tanjug

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti