Ruska vojska nastavlja operacije: Ukrajinci hoće da obnove zemlju sredstvima ruskih oligarha, ranjen novinar u Donjecku (VIDEO)

04.07.2022

18:25

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Ruska vojska nastavlja operacije: Ukrajinci hoće da obnove zemlju sredstvima ruskih oligarha, ranjen novinar u Donjecku (VIDEO)
Ukrajina Rusija sukob - Copyright AP/Bullit Marquez/Bernat Armangue Tanjug/Tony Overman/The Olympian via AP/Dave Thompson

Ruska operacija u Ukrajini je ušla u 131. dan.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu, ali je i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem, "zahvaljujući taktici vojske i izgledima da će stići novo, poboljšano naoružanje".

Sa druge strane, iz Moskve stižu poruke koji više puta izrečene.

Naime, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Ukrajina morati da prihvati ruske zahteve, uključujući priznanje crnomorskog poluostrva Krima kao ruske teritorije i ustupanje Donjecke i Luganske pokrajine, ako hoće mir.

Šta znamo do sad?

U toku je 131. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Švedska i Finska i zvanično pozvane u NATO

- Putin poručio na samitu: Zajednička politika zemalja BRIKS važna kao nikada pre

- Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU

- Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

22.07 - Švedska i Finska završile pregovore o pristupanju NATO

Švedska i Finska završile su danas pregovore o pristupanju NATO u sedištu Alijanse u Briselu, kao što je i bilo dogovoreno prošle nedelje na samitu lidera NATO u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju na sajtu NATO, sutra bi u sedištu Alijanse trebalo da budu potpisani protokoli o pristupanju Finske i Švedske vojnom savezu, a koji bi zatim trebalo da ratifikuju sve članice.

21.00 Fotografije mirnog života u oslobođenom Lisičansku

20.23 - Ranjen novinar u Donjecku

Novinar ruskog kanala "TV centar" ranjen je u Donjecku, javila je ta televizija.

18.47 Tzv. Kosovo uvodi novi paket sankcija Rusiji

Takozvana Vlada Kosova uvela je danas dodatne sankcije Rusiji. Takozvana ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da sankcije uključuju restriktivne izvozne mere koje se odnose na robu i tehnologiju dvostruke namene, kao i na robu i tehnologiju koje mogu da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora, prenosi Koha.

18.38 - Džonson: Neophodno razmotriti alternativne pravce za transport ukrajinskih žitarica

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da je neophodno da se razmotre alternativna rešenja za trasport žitarica blokiranih u Ukrajini ukoliko Bosforski moreuz ne bude mogao da se koristiti kao ruta.

- Turci su apsolutno neophodni za rešavanje ovoga. Oni daju sve od sebe. Sve zavisi od toga da li će Rusi pristati da dozvole transport žitarica - rekao je Džonson u britanskom parlamentu, prenosi Rojters.

17.07 - Žestok napad ukrajinskih snaga na DNR

Ukrajinske snage su do 15 časova ispalile na teritoriju DNR više od 400 jedinica municije, uključujući i one iz višecevnih bacača raketa "Grad“, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

16.27 - Lavrov: Ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da ruska ambasada u Bugarskoj ne može normalno da radi, kao i da će Moskva odgovoriti na proterivanje 70 ruskih diplomata iz Sofije.

- Prema našoj proceni, prema oceni Ministarstva spoljnih poslova, ambasada u Bugarskoj trenutno ne može normalno da radi. Naravno, mi ćemo uzvratiti bugarskim kolegama - rekao je Lavrov.

Kirill Kudryavtsev/Pool Photo via AP
 

16.06 - Premijer: Ukrajini potrebno 750 milijardi dolara za rekonstrukciju

Ukrajini je potrebno 750 milijardi dolara za trofazni plan rekonstrukcije nakon ruskog napada, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal na međunarodnoj Konferenciji za obnovu Ukrajine koja je počela u Švajcarskoj.

Šmihal je, takođe, rekao da je Ukrajini učinjena direktna šteta na infrastrukturi od preko 100 milijardi dolara.

Ukrajinski premijer je rekao da bi glavni izvor finansiranja tog plana bila sredstva zaplenjena od ruskih oligarha.

15.51 - Šojgu: Ruska vojska nastavlja specijalnu vojnu operaciju

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da nakon preuzimanja kontrole nad samoproglašenom Luganskom Narodnom Republikom (LNR), ruska vojska nastavlja specijalnu vojnu operaciju.

- Operacija preuzimanje kontrole nad LNR završena je juče oslobađanjem jednog od najvećih gradova Luganske Narodne Republike - Lisičanska - rekao je Šojgu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Profimedia
 

15.14 - Ukrajinska zastava ponovo podignuta na Zmijskom ostrvu

Ukrajinska zastava ponovo je podignuta na Zmijskom ostrvu u Crnom moru, saopštila je danas ukrajinska vojska.

- Vojna operacija je završena i teritorija Zmijsko ostrvo vraćena je pod nadležnost Ukrajine - poručila je portparolka južne vojne komande Ukrajine Natalija Humenjuk.

Neki analitičari tvrde da bi Rusija, posle povlačenja svojih snaga sa Zmijskog ostrva, kod jugozapadne obale Ukrajine, mogla da ublaži blokadu ukrajinskih luka.

13.39 - Putin: Svi zaslužni u ratu u Ukrajini da budu odlikovani

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je danas na sastanku sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom da "svi zaslužni učesnici specijalne operacije u Ukrajini" budu odlikovani.

Putin je čestitao ruskim trupama koje su "oslobodile" samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR), o čemu ga je Šojgu i lično obavestio na današnjem sastanku.

Ruski predsednik je dodao da vojnici koji su učestvovali u operacijama u LNR sada treba da se odmore, ali da ostale trupe treba da nastave borbu.

Mikhail Metzel/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

12.11 - Oboren ukrajinski avion Su-25

Ruski lovac oborio je Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva tokom vazdušne borbe u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Konašenkov je istakao da Oružane snage Ukrajine imaju značajne gubitke u svim pravcima.

Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana visokopreciznim oružjem uništile privremenu dislokaciju 92. Mehanizovane i 40. Artiljerijske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu, gde se nalazilo oko 200 ukrajinskih vojnika i 19 jedinica vojne tehnike.

Profimedia
 

12.10 - Rusija počela da prati potencijalne nuklearne eksplozije

Rusija je počela neprekidni nadzor potencijalnih nuklearnih eksplozija, javlja danas agencija Interfaks, citirajući rusko ministarstvo objekte.

Centar za praćenje eksplozija, koji je otvoren 1. juna, ima za cilj da otkrije izvore geofizičkih poremećaja koje je izazvao čovek, kao i nuklearnih eksplozija.

12.00 - Ruski kosmonauti slave u svemiru zauzimanje Luganska

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) danas su proslavili to što su ruske snage stavile pod kontrolu Lugansku oblast na istoku Ukrajine.

Roskosmos, ruska svemirska agencija, opisala je zauzimanje oblasti Luganska kao "dan oslobođenja" za proslavu i na Zemlji i u svemiru.

11.40 - Putin neće čestitati Bajdenu Dan nezavisnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin ove godine neće čestitati američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i Amerikancima Dan nezavisnosti, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao da je razlog to što je ova godina vrhunac neprijateljske politike SAD prema Rusiji.

AP Photo/Patrick Semansky
 

9.57 - Guverner Harkova: Ruske snage pogodile srednju školu

Ruske snage pogodile su srednju školu u okrugu Harkov jutros u četiri sata, navodi se u izveštaju guvernera tog regiona Oleha Sjunjehubova, a nema izveštaja o žrtvama.

9.50 - Velika Britanija: Rusija će prebaciti fokus na zauzimanje Donjecka

Rusija će sada gotovo sigurno prebaciti fokus na zauzimanje ukrajinskog istočnog regiona Donjecka, nakon zauzimanja grada Lisičanska, smatra britansko Ministarstvo odbrane.

U najnovijem izveštaju britanske obaveštajne službe, ocenjuje se da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska, grada na liniji fronta u regionu Luganska, verovatno se vraćajući na pripremljene odbrambene položaje, prenosi Gardijan.

9.11 - Ukrajina: Oko 8.000 civila ostalo u Severodonjecku

Oko 8.000 civila ostalo je u okupiranom Severodonjecku, a oko 10.000 ih je ostalo u nedavno okupiranom gradu Lisičansku u Luhansku, rekao je guverner te regije Sergej Gajdaj.

Na svom Telegram kanalu Gajdaj je objavio da ukrajinske snage "i dalje brane manji deo Luganska kako bi vojska dobila na vremenu i utvrdila odbrambene pozicije."

9.08 - Većina Austrijanaca misli da će sukob trajati i iduće godine

Austrijanci ne veruju u pobedu Ukrajine u sukobu protiv Rusije i računaju da će borbe biti nastavljene i iduće godine, kaže istraživanje instituta "OGM".

Samo 19 odsto Austrijanaca je mišljenja da će se rat u Ukrajini završiti još ove godine, dok čak 68 odsto smatra da će trajati duže.

Na pitanje da li Ukrajina ima vojnu šansu protiv Rusije, 61 odsto Austrijanaca je reklo "ne", a 17 odsto "da".

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

8.00 -  Ukrajina: Rusija pojačala snage u Crnom moru još jednom podmornicom

Rusija je pojačala svoje snage u Crnom moru još jednom podmornicom, saopštila je danas ukrajinska Operativna komanda Jug.

Navedeno je da je podmornica raspoređena u severozapadnom delu Crnog mora, prenosi Interfaks Ukrajina.

U pripravnosti je 28 projektila tipa „Kalibr“, dodaje se u saopštenju

7.19 - Blumberg: EU planira da dodeli 500 milijardi evra pomoći Ukrajini

Evropska unija planira da dodeli 500 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini kako bi joj pomogla da oživi ekonomiju, izvestio je Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema izvorima Blumberga, Evropska komisija traži opcije finansiranja, kao što su grantovi i zajmovi.

Plan oživljavanja ukrajinske privrede biće predstavljen na konferenciji u švajcarskom gradu Luganu, koji će biti održana danas i sutra.

Blumberg navodi da plan na više od 2.000 stranica uključuje programe infrastrukture, bezbednosti, klime, energije i digitalizacije.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike