Da li će i ovo primirje propasti? U Nagorno-Karabahu artiljerijska paljba od ranog jutra

26.10.2020

07:17

0

Ovo je treće po redu sklopljeno humanitarno primirje između Jermenije i Azerbejdžana

Da li će i ovo primirje propasti? U Nagorno-Karabahu artiljerijska paljba od ranog jutra
Copyright Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar)

Jutros je trebalo da stupi na snagu humanitarno primirje u sukobu Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, navodeno je sinoć su zajedničkom saopštenju američkog Stejt departmenta i vlada dve susedne zemlje u Vašingtonu.

Rojters dodaje da je u odvojenom saopštenju Minsk grupa OEBS-a, posrednik u mirovnim pregovorima oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, a koju predvode Francuska, Rusija i SAD, saopštila da će se ministri spoljnih poslova tih zemalja, kopredsednika grupe, sastati ponovo 29. oktobra.

Saopštenje je usledilo posle sastanka u petak američkog državnog sekretara Majka Pompea s ministrima inostranih poslova Jermenije i Azerbejdžana i sastanka kopredsedavajućih Minsk gupe.

Međutim, i ovo primirje je prekršeno već rano jutros.

Jerevan  optužio Baku za nepoštovanje prekida vatre

-Grubo prekršivši sporazum o humanitarnom prekidu vatre postignut u Sjedinjenim Američkim Državama, azerbejdžanska strana je u 8.45 (5.45 po srednjoevropskom vremenu) otvorila artiljerijsku vatru na položaje Armije odbrane Arcaha (Karabaha) u severoistočnom pravcu kontakt linije- napisala je portparolka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Prethodno je Azerbejdžan optužio Jermeniju za kršenje novih sporazuma od prvih minuta nakon njihovog stupanja na snagu.

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan međusobno su počeli da se optužuju da ga druga strana nije ispoštovala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike