Spremite se!: "Jul će obeležiti štrajkovi letačkog osoblja širom Evrope"

03.07.2022

16:41

0

Autor: 24sedam

Britanski list navodi da će ovog meseca, širom Evrope, biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija.

Spremite se!: "Jul će obeležiti štrajkovi letačkog osoblja širom Evrope"
AP Photo/Marta Lavandier

Nakon saopštenja sindikata USO i SICTPLA, o tome da letačko osoblje Rajanera, sa sedištem u Španiji, planira da štrajkuje 12 dana ovog meseca kako bi dobilo bolje uslove rada - o istoj temi piše i Gardijan.

Naime, saopštenje koje je preneo Rojters stiglo je poslednjeg dana aktuelnog štrajka radnika, koji je počeo u četvrtak i primorao Rajaner da 2. jula 10 letova u Španiji.

Britanski list navodi da će ovog meseca, širom Evrope, biti održani štrajkovi kabinskog osoblja različitih avio-kompanija. 

- Nakon jučerašnjeg štrajka radnika na aerodromu u Parizu, zbog kojeg je otkazano na desetine letova, kabinsko osoblje španskog ogranka Rajanera planira dvanaestodnevni štrajk - piše Gardijan, i dodaje da je oko 1.000 pilota švedskog avio-prevoznika SAS pristalo da do ponedeljka vodi razgovore sa poslodavcima o platama.

Ukoliko ne budu bili zadovoljni ponudom, takođe će stupiti u štrajk, piše dalje.

Očekuje se da će i u Velikoj Britaniji avio-kompanije ove nedelje otkazati brojne letove, a izveštaji ukazuju na to da će sporne letove preuzeti Britiš ervejz i da će ta otkazivanja najviše pogoditi najveći britanski aerodrom, Hitrou.

Britanska vlada je sinoć pokušala da reši problem nedostatka osoblja ubrzavanjem procesa bezbednosnog testiranja novih radnika. Ministarstvo za transport Velike Britanije saopštilo je da se provere osoblja koje rukuje prtljagom, kao i bezbednosne provere, sada obavljaju u proseku za manje od 10 dana.

Radnici avio-prevoznika širom Evrope su organizovali štrajkove baš u vreme velike potražnje za putovanjima nakon pandemije kovida-19, a kompanije upozoravaju da je malo verovatno da će problemi koji utiču na aerodrome biti rešeni do špica letnje sezone, prenosi britanski list.

Nije bolje ni u SAD: "American Airlines" nudi povećanje plate pilotima u ukupnom iznosu od skoro 17%, u novim ugovorima, usled nedostatka radne snage.

Bonus video:

Privatna arhiva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi