Italija blizu katastrofe: Pogodila ih suša kakvu ne pamte, jezero Komo popunjeno samo 18 odsto!

01.07.2022

17:47

0

Širom zemlje uvedene su restrikcije za upotrebu vode

Italija blizu katastrofe: Pogodila ih suša kakvu ne pamte, jezero Komo popunjeno samo 18 odsto!
po - Copyright AP Photo/Luca Bruno

Italija je u velikom problemu usled toplotnog talasa koji je pogodio Apeninsko poluostrvo. U 22 grada proglašeno je stanje pripravnosti, kako temperature skaču do 40 stepeni.

Regija Lombardije zatražila je od Švajcarske pomoć za vodu, dok je gradonačelnik Milana isključio fontane i zabranio punjenje privatnih bazena. Nivo vode jezera Mađore za tri dana se spustio za ceo metar prenosi RTS.

Noću bez vode

U regionu Pijemont već koriste cisterne, a noću zatvaraju priliv vode. U gradovima Savona, Imperija i Alto Adiđe gradonačelnici su izdali naređenje da se voda može koristiti samo za piće i tuširanje, ali ne i za zalivanje bašte.

Od 8 ujutru do 21 je zabranjeno zalivanje bašta kao i pranje kola i motora, osim u zvaničnim perionicama. 

Italijani su uveli meru kada je u pitanju i upotreba mašina za veš, pa je tako njihova upotreba moguća samo za programe do 30 stepeni, a da se ona kojom se pralo voće i povrće upotrebi za zalivanje cveća.

 

 

Sušom i visokim temperaturama najviše je pogođen sever Italije, odnosno Toskana i Emilija Romanja. U regionu Veneto su učestali požari zbog suše. Na vrhu Monte Bjanko, na visini od 4.750 metara termometar je dostigao 10,4 stepena.

- Ono što smo nekada zvali rekama sada su potoci. Reka Po bukvalno curi - izjavio je Alesandro Foli, predsednik Nacionalnog udruženja za sanaciju navodnjavanja i poboljšanja zemljišta, prenosi RTS.

Ni jezera severne Italije nisu u boljem položaju. Lago Mađore je za tri dana izgubilo metar vode i trenutno je zabranjeno kružiti čamcima jer je nivo veoma nizak, a jezero Komo je popunjeno samo 18 odsto.

Na Sardiniji izmeren 51 stepen

U severnoj Italiji, u zavisnosti od oblasti, padalo je između 50 i 90 odsto manje kiše u odnosu na prosek prethodnih godina.

Kopernikus, služba Evropske unije koja prati teritoriju, izmerila je rekordnu temperaturu tla na Sardiniji – čak 51 stepen Celzijusa.

Još jedna posledica visokih temperatura su požari, koji su se od početka godine utrostručili u odnosu na istorijski prosek, piše Korijere dela Sera. Mediteransko more je toplije za pet stepeni.

Italija je pogođena višemesečnim sušama, izuzetno visokim temperaturama, požari su uništili 9.000 hektara, oluje su kratkotrajne ali razorne i dovode do uništavanja useva, grada veličine teniske loptice. Oluje, opet, ne donose dovoljno kiše koja bi rešila tešku situaciju.

Stručnjaci nemaju sumnje da su uzrok toplotnog talasa stalne klimatske promene.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike