Jedni vrište, drugi se mole: Krokodil u italijanskoj crkvi izazvao paniku! (FOTO/VIDEO)

29.06.2022

11:38

0

Autor: M. Š.

Ali bilo da je duhovni simbol ili jedinstven izbor enterijera, samo se pomolite da ovi ukrasi ne grizu.

Jedni vrište, drugi se mole: Krokodil u italijanskoj crkvi izazvao paniku! (FOTO/VIDEO)
krokodil crkva kandilo Italija - Copyright Profimedia

Obično kada neko pomisli na crkvu, zamišlja mesto ukrašeno freskama, figurama, prelepe vitraže, kandila i ikone.

Međutim, u italijanskom mestu Ponte Nosa u crkvi "Santuario Madonna Delle Lacrime Immacolate" (ili Svetištu Gospe od Bezgrešnih suza) sa plafona umesto kandila ili ukrasnih lustera vise krokodili.

Odakle pomenuti reptil u crkvi otkriva dokument  iz 1514. godine u kojem se govori o istrebljenju tog stvorenja sa svetog tla.

Ovaj primerak krokodila star preko 500 godina  je jedan od najstarijih poznatih primera taksidermije, procesa očuvanja tela umrle životinje za potrebe prikazivanja.

Koliko je pomenuto krokodil dobro očuvan govori koža izuzetno očuvana i nakon više stotina godina.

Svetište Naše Gospe nije jedina crkva sa reptilskim ukrasima. U okviru Santuario Della Beata Vergine Maria Delle Grazie (Svetilište Naše Vergine Marije od Milosti) u Kurtatoneu,Italija, takođe se nalazi viseći krokodil.

 

 

Priča se da je krokodil stigao u crkvu tokom 15. ili 16. veka nakon što je pobegao iz egzotičnog privatnog zoološkog vrta u vlasništvu Federika II Gonzage, vojvode od Mantove. Nakon njegovog bekstva, ribar je ubio i preparirao krokodila. Potom je ubedio crkvu da ga okuje za plafon.

Turisti koja su pomenuta svetilišta posetili navode da iskustva variraju od divljenja do užasa.

- Bilo je i onih koji su vriskom pobegli iz crkve. Drugi su zbunjeno dolazili, nakon paničnih napada prethodnika, i pažljivo razgledali šta ih je uplašilo. Kada su podigli glavu i videli krokodila kako iznad njih visi, zasigurno su se brzinski pomolili - priča jedan lokalac.

Skriveno značenje 

Dok krokodil izgleda kao rekvizit kojem nije mesto u crkvi, mnogi veruju da ljuskavi ukras ima dublje značenje. U Knjizi Otkrivenja Novog zaveta, krokodili su povezani sa Levijatanom, reptilskim stvorenjem koje diše vatru i simbolizuje đavola. Obešeni krokodil predstavlja upozorenje da se odagnaju zli i đavolski duhovi.

Profimedia
 

U slučaju stare gradske kuće u Brnu u Češkoj, njeni stanovnici su širili legendu da je zmaj opljačkao njihov grad, uništavajući sve ljude ili stoku na vidiku. Međutim, nazvan „Zmaj iz Brna“ je zapravo samo plišani krokodil koji visi u kancelariji gradonačelnika. Brnčanima, krokodil prodaje legitimitet legende i simbolizuje njihovu pobedu nad zlom.

Ne samo da se viseći krokodili pojavljuju na više mesta nego što bi se mislilo, već i Nubijci u južnom Egiptu koriste ove surove životinje na sličan način do danas. Prikazujući mumificiranog krokodila na njihovim vratima, on prenosi snagu domaćinstva i pruža zaštitu od urokljivih očiju.

Ali bilo da je duhovni simbol ili jedinstven izbor enterijera, samo se pomolite da ovi ukrasi ne grizu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike