Stoltenberg: Švedska i Finska - možda najbrži ulazak u NATO

28.06.2022

23:35

0

"Ovo je veoma očigledan signal Moskvi da su vrata NATO otvorena"

Stoltenberg: Švedska i Finska - možda najbrži ulazak u NATO
AP Photo/Bernat Armangue

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je proces razmatranja prijava Švedske i Finske za ulazak u alijansu veoma brz, što bi, kako je istakao, trebalo da bude signal Rusiji da su vrata NATO otvorena za druge zemlje.

- Ovo je veoma očigledan signal Moskvi da su vrata NATO otvorena, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da zemlje same i bez pritiska spolja treba da odluče da li žele da uđu u alijansu, prenosi Interfaks.

Stoltenberg je dodao da je situacija s aplikacijama Švedske i Finske postala "možda najbrži proces" u razmatranju zahteva zemalja za članstvo u NATO.

Na pitanje o mogućem terminu okončanja procedure za ulazak ovih zemalja u NATO, Stoltenberg je rekao da "ne može da predvidi" kada će ona biti završena jer odluke sada moraju da donesu parlamenti zemalja članica alijanse.

- Znam da su neki parlamenti već započeli proces, tako da mislim da među saveznicima postoji jaka želja za ratifikacijom pristupanja te dve zemlje NATO što je pre moguće, naglasio je on.

Turska Finska i Švedska su ranije danas, nakon razgovora delegacija tri zemlje na početku samita NATO u Madridu potpisale zajedničku izjavu u kojej se pored ostalog navodi da će Turska na samitu podržati pristupanje dve skandinavske zemlje alijansi.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti