Turska se predomislila: Povukla prigovor na članstvo Finske i Švedske u NATO! Bajden i Džonson pozdravili sporazum (FOTO)

28.06.2022

20:58

0

Nakon višenedeljnih pregovora tri zemlje su postigle dogovor

Turska se predomislila: Povukla prigovor na članstvo Finske i Švedske u NATO! Bajden i Džonson pozdravili sporazum (FOTO)
profimedia-0703522428 - Copyright Profimedia

Turska je povukla prigovor na zahteve Finske i Švedske za članstvo u NATO, otvarajući put dvema zemljama da se pridruže vojnom savezu.

Tri zemlje potpisale su u utorak uveče u Madridu memorandum o razumevanju, uoči samita lidera NATO.

Ruska vojna operacija u Ukrajini izazvala je promenu javnog mnjenja širom severne Evrope ka Alijansi, što je dovelo do toga da Helsinki i Stokholm zvanično podnesu zahtev za članstvo sredinom maja.

Međutim, tursko rukovodstvo je, navodeći zabrinutost zbog navodne podrške ovih zemalja kurdskim grupama i izvozu oružja, blokiralo proces.

U utorak, nakon višenedeljnih pregovora, tri zemlje su postigle dogovor.

- Naši ministri spoljnih poslova potpisali su trilateralni memorandum koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu ove nedelje podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a - rekao je finski predsednik Sauli Niniste u saopštenju.

- Naš zajednički memorandum naglašava posvećenost Finske, Švedske i Turske da pruže svoju punu podršku protiv pretnji po bezbednost. To što ćemo postati saveznici u NATO dodatno će ojačati ovu posvećenost - dodao je finski lider.

Bajden i Džonson pozdravili sporazum


Američki predsednik Džo Bajden pozdravio je večeras postizanje sporazuma Turske, Švedske i Finske kojim je omogućeno pristupanje dve skandinavske zemlje NATO savezu.

- Čestitam Finskoj, Švedskoj i Turskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma. To je ključni korak da NATO pozove Finsku i Švedsku, koje će ojačati našu alijansu i pojačati našu kolektivnu bezbednost i sjajan način da se započne samit, napisao je Bajden na Tviteru.

 

 

Vesto o postizanju sporazuma pozdravio je i britanski premijer Boris Džonson.

- Fantastična vest na početku samita NATO. Članstvo Švedske i Finske doprineće da naš sjajni savez bude jači i bezbedniji, poručio je Džonson u objavi na Tviteru.

 

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike