I iskusni strani dobrovoljci beže iz Ukrajine: Nisu dobro obučeni, brzo se pokaju i polože oružje

28.06.2022

09:23

0

Između 10 do 30 odsto regruta je već nakon kratkog vremena položilo oružje

I iskusni strani dobrovoljci beže iz Ukrajine: Nisu dobro obučeni, brzo se pokaju i polože oružje
ukrajina-oružje - Copyright AP Photo/Andrew Marienko

Brojni strani dobrovoljci koji su se već borili u Avganistanu ili Iraku sve više napuštaju Ukrajinu, jer su šokirani brutalnošću kojom se tamo vodi rat, prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung" reportažu francuske agencije AFP.

- Ponekad nakon prvih oružanih sukoba kažu "na to nismo bili pripremljeni, idemo kući - preneo je AFP-u jedan dobrovoljac po imenu Polak.

On je procenio da je broj stranih boraca više stotina i da dolaze iz brojnih zemalja, između ostalih Kanade, Gruzije i Hrvatske, dodajući da očigledno nisu bili obučeni za sukob sa artiljerijskim oružjem.

AFP je ukazao da, koliko je opasno učešće u ovom sukob, pokazuju poginuli borci iz Nemačke, Holandije, Francuske, Australije.

AP Photo/Mstyslav Chernov, File
 

Portparol legije stranaca u Ukrajini, Francuz Damijen Magru, rekao je da su strani borci, a mnogi od njih dolaze iz NATO država, iznenađeni brutalnošću vođenja konflikta.

- Jedan Amerikanac, koji se borio u šest ratova, rekao mi je da je ovo nešto najgore što je ikada video - kazao je Magru.

Između 10 do 30 odsto regruta je već nakon kratkog vremena položilo oružje, objasnio je on.

- Gotovo svi su bivši vojnici. Jedna trećina dolazi iz engleskog govornog područja - objasnio je Magru.

Rekao je da je jezik koji se koristi u legiji stranaca u Ukrajini engleski.

- Amerikanci se bore za slobodu i zapadne vrednosti, Poljaci kažu da žele da brane Ukrajinu jer time brane i svoju zemlju - izneo je Magru najčešće razloge za priključenje legiji stranaca u Ukrajini.

- Želeo sam da dođem nakon što sam video slike na televiziji - kazao je AFP-u Nemac Mika, koji je dodao da je bio u vojsci i da je mislio da može da pomogne.

Dobrovoljci u legiji stranaca potpisuju ugovor sa ukrajinskom vojskom, prema kojem imaju pravo da napuste jedinicu kada god žele.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike