Još 100 dana, a onda više neće važiti: Hitno upozorenje svima koji poseduju dve vrste britanskih funti!

23.06.2022

20:38

0

Autor: A. B.

Nove novčanice su napravljene od polimera, koji je tanka, fleksibilna plastika koja čini valutu dugotrajnijim i težim za lažiranje

Još 100 dana, a onda više neće važiti: Hitno upozorenje svima koji poseduju dve vrste britanskih funti!
Funte - Copyright Pixabay

Banka Engleske objavila je da svako ko ima papirne novčanice od 20 ili 50 funti mora da ih potroši do kraja septembra, što je za 100 dana.

Papirne novčanice treba da budu zamenjene plastičnim verzijama, slično novčanicama od 5 i 10 funti, a koje su ne samo izdržljivije već i teže za falsifikovanje.

Kada prođe 30. septembar, papirne novčanice od 20 i 50 funti više se ne mogu trošiti u prodavnicama, iako svako ko ima bankovni račun u Velikoj Britaniji i dalje može da ih uloži.

Prema BBC-ju, procenjuje se da je još u opticaju 163 miliona papirnih novčanica od 50 funti i 314 miliona papirnih novčanica od 20 funti.

Glavna blagajnica Banke Engleske, Sara Džon, objasnila je to na sledeći način:

Pixabay
 

- Promena naših novčanica sa papirnih na polimerne tokom poslednjih godina predstavljala je važan napredak, jer ih je teže krivotvoriti i znači da su izdržljivije.

Prošle godine su izdate prve plastične novčanice od 50 funti na kojima je bila slika Alana Tjuringa, poznatog naučnika.

Nove novčanice su napravljene od polimera, koji je tanka, fleksibilna plastika koja čini valutu dugotrajnijim i težim za lažiranje.

- Nove polimerne novčanice omogućavaju poboljšane bezbednosne karakteristike, kao što su prozirni prozor i hologrami. Zbog toga ih je teže krivotvoriti nego papirne novčanice - ističe Banka Engleske.

Takođe tvrdi da su polimerne novčanice ekološki prihvatljivije zahvaljujući dužem životnom veku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike