"Imamo misteriju u našim rukama": NASA planira istraživanje koje će promeniti tok razmišljanja o životu na Mesecu! (VIDEO)

07.06.2022

21:23

1

Autor: M.P.

Pojavile su se kupole koje su po sastavu karakteristične za Zemlju

"Imamo misteriju u našim rukama": NASA planira istraživanje koje će promeniti tok razmišljanja o životu na Mesecu! (VIDEO)
full-moon-g94e830393_1280 - Copyright pixabay/Activedia

NASA planira da pokrene "prioritetnu" misiju istraživanja misterioznih gomila na Mesecu koje su zbunile naučnike prenosi Daily Mail.

U pitanju su kupole za koje stručnjaci smatraju da su nastale od lepljive magme bogate silicijumom, po svom sastavu podsećajući na granit. 

Da bi se ovakve kupole formirale na Zemlji potrebni su okeani tečne vode i tektonska ploča, ali bez takvih sastojaka na Mesecu, stručnjaci nisu sigurni kako su se kupole formirale i evoluirale tokom vremena.

Istraživanje planirano za 2025. godinu, sastojaće se od paketa od pet instrumenata. Dva od njih će biti postavljena na stacionarni lender, a tri na mobilni rover.


Tokom deset zemaljskih dana (jedan lunarni dan), Lunar-VISE će istraživati vrh jedne od kupola. Analizom lunarnog regolita na vrhu jedne njih, podaci prikupljeni i vraćeni od strane instrumenata pomoći će naučnicima da odgovore na osnovna pitanja o tome kako su ove formacije nastale.

 


Podaci će takođe pomoći u informisanju budućih robotskih i ljudskih misija na Mesec u okviru programa Artemis, koji ima za cilj da spusti prvu ženu i sledećeg muškarca na Mesec kasnije ove decenije.

 

- Imamo lunarnu misteriju u našim rukama! Kupole su geološka enigma - rekla je Kerolajn Kapone iz NASA-e.

- Na osnovu ranih teleskopskih i svemirskih zapažanja, dugo se sumnjalo da su ove kupole formirane od magme bogate silicijumom, sličnog sastava granitu.

Međutim, prava misterija kako su takve silicijumske magme mogle da se formiraju na Mesecu.

- Da bismo zaista razumeli ove zbunjujuće karakteristike, moramo da posetimo kupole, istražimo ih sa zemlje i analiziramo uzorke stena. Nadajmo se da ćemo za samo nekoliko godina bolje razumeti ovu lunarnu misteriju. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Daily Mail

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike