Džonsonov predlog naišao na odobravanje: SAD bi podržale formiranje novog bezbednosnog saveza bliskog NATO-u

15.06.2022

15:35

0

Prema izvorima lista, birtanski premijer vidi blok kao „novi sistem političkih, ekonomskih i vojnih saveza – alternativu Evropskoj uniji“

Džonsonov predlog naišao na odobravanje: SAD bi podržale formiranje novog bezbednosnog saveza bliskog NATO-u
AP22118327456373 - Copyright Rob Pinney/Pool via AP

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Džulijan Smit rekla je u utorak da bi Vašington „želeo da podrži“ ideju o novom bezbednosnom savezu, koji bi navodno mogao da uključi Ukrajinu, Veliku Britaniju, Poljsku, baltičke države i verovatno Tursku.

Prošlog meseca italijanski list „Korijere dela sera" izvestio je da je britanski premijer Boris Džonson izneo ideju o takozvanom „Evropskom komonveltu“ ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom svoje posete Kijevu početkom aprila.

Prema izvorima lista, Džonson vidi blok kao „novi sistem političkih, ekonomskih i vojnih saveza – alternativu Evropskoj uniji“.

On smatra da bi Velika Britanija, Ukrajina, Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, kao i Turska, „potencijalno, u kasnijoj fazi“, trebalo da se udruže na osnovu svog „nepoverenja prema Briselu“, nezadovoljstva zbog sporog odgovora Nemačke na ofanzivu Rusije u Ukrajini i zabrinutosti zbog „pretnje koju Moskva predstavlja za bezbednost na kontinentu", preneo je italijanski list.

Tokom brifinga u utorak, Džulijan Smit je upitana kako će SAD reagovati ako London na kraju uspe da realizuje svoju ideju o „Evropskom komonveltu“.

Ona je sugerisala da bi takva unija zapravo mogla da doprinese cilju NATO-a da dalje ojačan svoje istočno krilo, što je za alijansu koju predvode SAD postao prioritet nakon izbijanja sukoba u Ukrajini krajem februara.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Očigledno, podržavamo inicijative koje pomažu izgradnji kapaciteta, u meri u kojoj članice NATO-a rade na tome da partnerstva ili ulazak u neke grupe pomognu u izgradnji kapaciteta i kolektivno ojačaju Alijansu, to je nešto što bismo želeli da podržimo - rekla je američka izaslanica.

Osim Ukrajine, potencijalni članovi nove grupacije su sve članice NATO-a.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski još nije odgovorio na Džonsonov predlog „Evropskog komonvelta“, jer čeka ishod samita EU 23. juna, preneo je „Korijere dela sera". Tokom skupa evropski lideri će odlučiti da li Ukrajini treba dati status zemlje kandidata za članstvo u EU.

U izveštaju „Politika", objavljenom u ponedeljak, navodi se da će Evropska komisija podržati davanje takvog statusa Kijevu. Drugi izveštaji sugerišu da bi zemlje, uključujući Dansku i Holandiju, mogle u potpunosti da blokiraju kandidaturu Ukrajine zbog zabrinutosti oko korupcije i vladavine prava u zemlji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike