Rusija: Ubili smo 50 ukrajinskih generala i zvaničnika! NATO će proglasiti Rusiju za bezbednosnu pretnju? (FOTO/VIDEO)

19.06.2022

21:19

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Rusija: Ubili smo 50 ukrajinskih generala i zvaničnika! NATO će proglasiti Rusiju za bezbednosnu pretnju? (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina profimedia-0699678572(111) copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 116. dan. Najveće borbe i dalje se vode na istoku Ukrajine. Ruske snage pokušavaju da zauzmu grad Severodonjeck dok ukrajinska vojska danima granatira Donjeck.

Lideri militantne grupe "Azov" koji su se juče predali u Marijupolju prebačeni su Rusiju u okviru istražnih mera.

Među njima su zamenik komandanta jedinice "Azov" Svjatoslav Palamar Kalina i komandant 36. brigade marinaca ukrajinskih snaga Sergej Volinski Volin.

Istovremeno, Pentagon razmatra mogućnost da pošalje Ukrajini još četiri višecevna bacača raketa, piše „Politiko“ pozivajući se na neimenovane izvore u Ministarstvu odbrane. Odluka još nije doneta, a dodatno naoružanje moglo bi da bude deo sledećeg paketa vojne pomoći Kijevu.

Šta znamo do sada?

U toku je 116. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

Putin: Era unipolarnog sveta je gotova

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Rusija: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR, bitka za Severodonjeck ključna

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.10 Gradonačelnik Odese kritikovao rast rusofobije

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov kritikovao je rast rusofobije u Ukrajini i usprotivio se promeni naziva Puškinove ulice u gradu, piše "Njujork tajms".

"Odesa je multikulturna prestonica Ukrajine. Brine me porast mržnje prema svemu ruskom", istakao je on.

23.00 Zelenski želi rat u Evropi?

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da očekuje da će Rusija pojačati napade na tu zemlju, jer Kijev čeka odluku Evropske unije o tome da li će mu dodeliti status zemlje kandidata za članstvo u EU.

- Očigledno, sledeće nedelje treba očekivati da će Rusija intenzivirati neprijateljske aktivnosti - naveo je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

On je dodao da Rusija neće biti agresivna samo prema Ukrajini, već i prema drugim evropskim zemljama, navodi britanska agencija.

22.03 - U ukrajinskom granatiranju ubijen civil, ranjeno dvoje

Jedan civil je ubijen, a dva su ranjena u Makejevki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), koju su granatirale ukrajinske trupe, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane DNR.

- Ukrajinske trupe su napale Červonogvardejski okrug Makejevke. Kao rezultat toga, oštećeno je nekoliko kuća, gasovod i nekoliko automobila. Jedan civil je poginuo, dva su ranjena - objavljeno je danas na Tviter nalogu štaba teritorijalne odbrane DNR, prenosi TAS S.

21.00 Ukrajina lansirala raketu "Točku U"

Oružane snage Ukrajine su večeras lansirali raketu "Točku U" na naseljeno mesto Horoše.

19.50 - Ukrajina potvrdila raketiranje

 

Ukrajina je potvrdila raketiranje luke u Očakovu u Crnom moru, o čemu je ranije bilo nagađanja.

19.40 Ukrajini vezane ruke

Ministar infrastrukture Ukrajine Aleksandar Kubrakov saopštio je da je Ukrajina osuđena na uvoz goriva iz Evrope - Kijev mora da ga kupuje u Belgiji i Holandiji.

Kako je naveo, ranije je Kijev kupovao od svojih suseda i luka u Poljskoj i Rumuniji.

19.20 - Poginuo civil u Gorlovki

Tokom granatiranja ukrajinskih snaga Gorlovke poginula je lokalna učiteljica.

18.00 - Rusija: Ubili smo 50 ukrajinskih generala i zvaničnika

Portparol ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage dalekometnim krstarećim projektilima pogodile zapovedni centar ukrajinske vojske u regionu Dnjepra, pri čemu su ubili više ukrajinskih generala i zvaničnika.

- Kao rezultat udara uništeno je više od 50 generala i zapovednika Oružanih snaga Ukrajine - rekao je.

16.58 - Medvedev: Prijem Ukrajine u EU moguć tek sredinom veka

Prijem Ukrajine u Evropsku uniju moguć je tek sredinom veka, a do tog trenutka bi i unija mogla da nestane, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Kako je napisao na svom Telegram kanalu, situacija sa prijemom Ukrajine u Evropsku uniju slična je izgradnji komunizma u SSSR-u, datum sprovođenja ovih planova nije imenovan, ali su dati mnogi neproverljivi apstraktni uslovi, prenosi agencija TASS.

16.54 - Neslaganja u Italiji zbog slanja oružja Ukrajini

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo optužio je danas svoju partiju Pokret pet zvezdica da podriva napore vlade da podrži Ukrajinu i slabi položaj Rima u Evropskoj uniji. Kako navodi agencija Rojters, unutrašnje partijske svađe stvaraju probleme premijeru Mariju Dragiju jer se u utorak suočava sa važnim glasanjem u parlamentu o Ukrajini, pri čemu neki članovi Pokreta pet zvezdica žele da ograniče Italiju da šalje dalje oružje Kijevu.

16.43 - Objavljen snimak lansiranja raketa Kalibar: Ukrajinci pretrpeli velike gubitke, u napadu stradalo 50 oficira

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je danas snimak lansiranja krstarećih raketa Kalibar sa broda u Crnom moru na objekte ukrajinske vojne infrastrukture, pogodivši komandni centar ukrajinskih trupa kod sela Široka Dača u Dnjepropetrovskoj oblasti.

16.24 - Ukrajinska vojska nastavlja da granatira Donjeck.

 

 

15.31 - Granate i jake eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka odjeknulo je nekoliko eksplozija a zatim su se čula dejstva artiljerije, javlja izveštač ruske agencije RIA Novosti.

Kako je saopštila kancelarija samoproglašene DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinski vojnici su u 12 časova ispalili osam granata kalibra 122 milimetara na rejon Kujbišev, a 20 minuta kasnije još pet.

Pored toga, danas su granatirana sela Mihailovka, Pantelejmonovka i Ozerjanovka, gde je poginuo jedan civil.

15.17 - Eksplozije u Očakovu na Crnom moru

Moguće da je aktivirana PVO, javlja Sputnjik.

14.49 - Lavrov: SAD neće uspeti da oduzmu glas Rusiji

Sjedinjene Američke Države neće moći da oduzmu Rusiji prava na sopstveni glas u međunarodnim poslovima i da je nateraju da se pridržava pravila koja je izmislio Vašington, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TV kanal "Rusija 1".

Na pitanje šta SAD pokušavaju da postignu slanjem dodatnih pošiljki naoružanja u Ukrajinu, Lavrov je istakao da je Vašington te ciljeve odavno deklarisao, prenosi agencija TASS.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

- Oni ostvaruju ono što su odavno najavili, da Rusija mora da zna svoje mesto, da nema pravo na svoj glas u međunarodnim poslovima, da mora da poštuje pravila koja su izmislile Sjedinjene Države. To je sve. Mislim da dobro razumeju da im to neće uspeti - poručio je Lavrov.

14.19 - Mirošnik potvrdio predaju militanata bataljona Ajdar

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik potvrdio je predaju militanata pripadnika nacionalističkog bataljona Ajdar zajedno sa njihovim vođama u predgrađu Severodonjecka.

- U predgrađu Severodonjecka, u Metelkinu, potvrđena je predaja militanata Ajdara zajedno sa njihovim vođama - napisao je on na Telegramu, preneo je TASS.

Mirošnik je dodao da je selo potpuno očišćeno od militanata i da "donedavno nepobedivi nacisti" sada svedoče o svojim delima i crtaju na mapama lokaciju svojih "saradnika" u Lisičansku i njegovim predgrađima.

13.47 - Konašenkov: Ofanziva na Severodonjeck odvija se uspešno

Rusija je danas saopštila da se njena ofanziva na Severodonjeck na istoku Ukrajine odvija uspešno nakon što je preuzela kontrolu nad periferijom tog grada.

Ofanziva u pravcu Severodonjecka uspešno se odvija, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov u video-izjavi, preneo je Rojters.

Slika ekrana/Jutjub/ The Kremlin Stories
Igor Konašenkov

13.27 - Ukrajinske snage gađaju administraciju Donjecka, pokušavajući da unište koordinaciju, izjavio je šef gradske administracije Aleksej Kulemzin.

- Granatirana su stambena naselja i gradska administracija. Cilj je jasan - uništiti organe vlasti, administraciju, uništiti koordinaciju, uništiti Donjeck - rekao je on za televiziju „Rusija 24“.

12.52 - Ruske snage pogodile fabriku za remont tenkova u Harkovu

Ruske rakete Iskander pogodile su fabriku za remont tenkova u Harkovu u Ukrajini, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je, takođe, navelo da je uništilo 10 haubica i do 20 vojnih vozila u ukrajinskom gradu Nikolajevu koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje u proteklih 10 dana, preneo je Rojters.

12.20 - Sanders: Britanski vojnici da se pripreme za borbu u Evropi

Novi načelnik Generalštaba britanske vojske, general Patrik Sanders, poručio je da britanski vojnici moraju da se pripreme za borbu u Evropi.

- Sada je pred nama imperativ da stvorimo vojsku koja je spremna da se bori rame uz rame sa našim saveznicima i pobedi Rusiju u borbi - rekao je general Sanders, preneo je britanski list "Indipendent".

11.58 - Intenzivno granatiranje Donjecka

U centru Donjecka ponovo se čuje zvižduk granata i jake eksplozije, javlja dopisnik Sputnjika.

 

 

Kako je saopštilo predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, ukrajinske snage su u 12.20 ispalile su pet granata kalibra 122 mm na Kujbiševski okrug Donjecka.

Prethodno je na ovaj okrug u 12 časova ispaljeno osam granata kalibra 122 mm.

11.37 - Mirošik: Militanti iz Azota signaliziraju da bi pregovarali

Militanti blokirani u fabrici Azot u Severodonjecku signaliziraju da su spremni za pregovore, izjavio je danas ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Pregovori će se nastaviti, ali se uslovi za polaganje oružja za militante očigledno neće poboljšati. Dok su oni okušavali sreću, remeteći sporazume o prekidu vatre, vojna pozadina za njih se samo pogoršavala - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Profimedia
 

11.29 - LNR: Zarobljen komandant ukrajinskog bataljona Ajdar

Jedan od komandanata ukrajinskog ekstremističkog bataljona "Ajdar“ zarobljen je prilikom osvajanja sela Metjolkino u okolini Severodonjecka, saopštio je danas izvor iz redova Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

- Nekoliko ukrajinskih ekstremista se predalo prilikom čišćenja sela Metjolkino, uključujući jednog komandanta bataljona ''Ajdar''. Trenutno je u toku istraga koliko je njegova pozicija visoko rangirana - naveo je taj izvor za Sputnjik.

11.14 - Moldavija uvodi zabranu informativnih programa iz Rusije

Predsednica Moldavije Maja Sandu potpisala je zakon o zabrani informativnih programa iz Rusije, izjavila je danas direktorka Saveta za televiziju i radio Lilijana Vicu.

Ona je napomenula da će narednog petka, 24. juna, zakon biti objavljen u Službenom glasniku, nakon čega će stupiti na snagu, prenela je agencija RIA Novosti.

- Uspostavlja se koncept dezinformacija, što podrazumeva uvođenje mnogo oštrijih sankcija. Ako se to dokaže, kompanijama će biti oduzete dozvole na sedam godina. Izobilje dezinformacija, po pravilu, primećujemo u predizbornom periodu - kazala je Vicu.

10.44 - Sedam civila je poginulo, a 24 ranjeno u protekla 24 časa u granatiranju teritorije DNR od strane ukrajinskih snaga, saopštio je štab teritorijalne odbrane DNR.

10.15 - Šolc Ukrajini poslao skrivenu poruku

AP Photo/Peter Dejong
Olaf Šolc

Nemački kancelar Olaf Šolc je tokom posete Kijevu poslao skrivenu poruku Ukrajini na temu njenog članstva u Evropskoj uniji, piše nemački list „Velt“.

9.54 - LNR: U protekla 24 sata ukrajinske snage izgubile 32 ljudi

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) je objavila da su u protekla 24 sata ukrajinske snage izgubile 32 ljudi, pet oklopnih vozila i tri jedinice automobilske tehnike.

U izveštaju se navodi i da su tri ukrajinska vojnika predala oružje.

9.43 - Tramp o sukobu u Ukrajini: Mogao bi da izbije treći svetski rat

Bivši američki predsednik Donald Tramp smatra da bi vojna pomoć koju je Vašington pružio Kijevu mogla dovesti do toga da se sukob u Ukrajini pretvori u treći svetski rat.

9.34 - Objavljena crna statistika

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 „Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje dece. Oštećeno je 36 stambenih zgrada i 19 civilnih objekata.

Profimedia
 

9.24 - Gajdaj: Civili odbili da napuste sklonište u fabrici Azot

Civili koji se nalaze u skladištu fabrike Azot u Severodonjecku odbili su da se evakuišu, izjavio je danas guverner oblasti Lugansk Serhij Gajdaj.

- Oni su u stalnom kontaktu. Mnogo puta im je nuđeno da se evakuišu, oni to ne žele - rekao je Gajdaj, preneo je Unian.

On je naveo da je tražio od Nacionalne garde da snimi komunikaciju sa civilima.

Na snimku su ljudi potvrdili da ne žele da se evakuišu.

U prihvatilištima Azota nalazi se 568 osoba, među kojima je 38 dece.

9.03 - Ukrajinske snage ispalile 20 granata na teritoriju DNR

Ukrajinske oružane snage ispalile su 20 granata kalibra 152 milimetara na teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za koordinaciju prekida vatre.

Prema podacima misije, 14 granata je ispaljeno na naselje Pantelejmonovka i šest granata na Mihajlovku, preneo je TASS.

 

 

8.00 - Hersonska oblast je tehnički spremna za pokretanje železničke putničke veze sa Krimom

To je saopštio načelnik vojno-civilne administracije ovog regiona Vladimir Saljdo.

-Tehničko stanje železničkih šina je provereno i one su spremne za prolazak vozova- rekao je Saljdo za program „Solovjov uživo“.

Prema njegovim rečima, sada se radi na uspostavljanju železničke veze sa poluostrvom, koja je prekinuta 2014. godine.

-Već stiže pomoć iz Ruske Federacije u vidu dizel lokomotiva. I siguran sam da će biti novih vagona- naglasio je on.

Krim namerava da do 1. jula pokrene autobuski saobraćaj sa oslobođenim regionima juga Ukrajine, a od 1. jula – i putnički železnički saobraćaj u probnom režimu.

7.45 - Kadirov: Veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio je da postoje veliki gubici među stranim plaćenicima u Ukrajini.

- Plaćenici retko objavljuju video snimke svojih neuspeha. Zapravo, gubici stranaca (koji se bore na strani Ukrajine protiv Oružanih snaga Rusije) su veliki, a preživeli sve više razmišljaju o tome da odustanu od ovog besmislenog posla i pobegnu što dalje od Ukrajine - napisao Kadirov je na svom Telegramu.

7.20  - NATO će proglasiti Rusiju za pretnju bezbednosti

Učesnici predstojećeg samita NATO-a u Madridu saopštiće da Rusija više nije partner Alijansi, već „pretnja miru i stabilnosti“, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
 

- Proglasićemo da Rusija više nije partner, već pretnja našoj bezbednosti, kao i miru i stabilnosti - rekao je on u intervjuu za tabloid „Bild am zontag“.

Prema njegovim rečima, u novom strateškom konceptu NATO-a biće pomenuta i Kina, čije jačanje predstavlja izazov za interese, vrednosti i bezbednost NATO-a.

Stoltenberg je ranije već izjavljivao da nova strategija NATO-a neće pomatrati Rusiju kao strateškog partnera. Rusija je označena kao strateški partner u aktuelnoj strategiji Alijanse, usvojenoj 2010. godine.

Samit NATO-a u Madridu biće održan krajem juna.

7.00 - Amerikanci neće da pošalju uputstvo za rukovanje oružjem

Amerika nastavlja da pumpa Ukrajinu naoružanjem koje pristiže u sve većim količinama. Isporuke obuhvataju i protivtenkovske sisteme „Džavelin“ ali sav trud pada u vodu - oni gube efikasnost jer Ukrajinci nisu dobili prevedeno uputstvo za upotrebu pa tim oružjem ne znaju da rukuju kako treba.

Na problem sa rukovanjem „Džavelinima“ u Ukrajini pažnju je skrenuo „Vašington post“. Kako je naveo list, pozivajući se na veterane američke vojske, protivtenkovski sistemi „Džavelin“ koje su SAD isporučile Kijevu nisu u upotrebi zbog potpunog odsustva tehničke podrške. Prema rečima instruktora i volontera Marka Hejvorda, oružje se smatralo pokvarenim dok nije ustanovljen pravi razlog njegovog nefunkcionisanja. Problem je napravio ni manje ni više „Gugl translejt“, pomoću kog su ukrajinski vojnici pokušavali da prevedu upustvo za korišćenje oružja

Profimedia
 

Zamenik predsednika odbora za odbranu Državne dume Jurij Švitkin ističe da Amerika nastavlja da pumpa oružjem režim u Kijevu s ciljem produžavanja sukoba u Ukrajini.

- Oni žele da iscrpe Rusiju, ali i da aktivno promovišu svoj vojno-industrijski kompleks. Tako mogu da obezbede odgovarajuće porudžbine i zarade novac - kaže on, a prenosi "Sputnjik".

Švitkin objašnjava da je glavna karakteristika „Džavelina“ visoka preciznost, a da je tačno da postoje nedostaci u tehničkoj primeni ovog oružja u Ukrajini. Ukrajinska vojska se, dodaje on, suočava sa problemom jer prevodi upustvo sa engleskog jezika, koristeći obični internet-prevodilac.

Kako kaže za Sputnjik vodeći istraživač za bezbednosne studije Ruske akademije nauka i vojni ekspert Konstantin Blohin, Ameriku nije briga kako će ukrajinski vojnici rešiti problem.

- Amerikanci ne planiraju da ukrajinskoj vojsci šalju priručnike, niti da objašnjavaju kako se oružje koristi. Računaju da će se sami snaći - navodi sagovornik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike