Snažne reči Vladimira Putina na obeležavanju Dana Rusije: Onaj kome se duguje mnogo - Petar Veliki

12.06.2022

14:59

0

Kako je rekao, o Petru Velikom i dalje postoje sporenja, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila

Snažne reči Vladimira Putina na obeležavanju Dana Rusije: Onaj kome se duguje mnogo - Petar Veliki
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je na ceremoniji uručivanja državnih priznanja u Kremlju povodom praznika Dana Rusije, poručio je da su reforme koje je sproveo ruski imperator Petar Veliki bile osnov za razvoj Rusije i pretvorile su zemlju u jednu od najvećih država na svetu.

Putin je podsetio da se ove godine obeležava 350 godina od rođenja Petra Velikog.

- Sa punim pravom ga zovu veliki reformator, uspeo je da sprovede ogromne promene praktično u svim sferama života. Pre svega u državnoj upravi, ekonomskom razvoju, stvaranju moćnih i nepobedivih armija i flota. Za to vreme je napravljen i ogroman napredak u obrazovanju, prosveti, zdravstvu i kulturi - kazao je Putin, prenosi Sputnjik.

Kako je rekao, o Petru Velikom i dalje postoje sporenja, ali nemoguće je ne priznati da je upravo pod njegovim vođstvom Rusija postala jaka i svetska sila.

- Danas mu mi odajemo priznanje, jer je bio neverovatna ličnost, jer je sprovodio sve što je zamislio dosledno i uporno.

Osvrnuo se i na svoje pretke, rekavši da su oni bili prvenstveno seljaci, a potom i radnici.

BONUS VIDEO:

Telegram

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti