Francuzi zabrinuti zbog verske odeće u školama: Učestalo kršenje zakona o sekularizmu

16.06.2022

21:23

0

Francuska vlada je 2004. zabranila nošenje verskih simbola ili odeće u državnim školama i na univerzitetima

Francuzi zabrinuti zbog verske odeće u školama: Učestalo kršenje zakona o sekularizmu
people-6284192_1920 - Copyright Pixabay

Tri četvrtine francuskog stanovništva brine zbog sve većeg broja "verskih odela" u školi. 

To pokazuje novinarska anketa objavljena u sredu.

Oko 43 procenta od 1.010 učesnika ankete navelo je da su „potpuno zabrinuti“ zbog nošenja verske odeće u školama. Još 32 procenta je „prilično zabrinuto“ zbog ovog fenomena. To prenosi CNevs, koji je sproveo istraživanje.

Posebno su stariji ljudi zabrinuti zbog tog trenda. Od onih koji imaju 65 i više godina, 87 odsto kaže da je zabrinuto. U starosnoj grupi od 18 do 24 godine, samo 42 procenta izgleda da je donekle zabrinuto.

Francuska vlada je 2004. zabranila nošenje verskih simbola ili odeće u državnim školama i na univerzitetima. Ovaj zakon se uklapa u francusku tradiciju sekularizma koja je već 1905. odlučila da odvoji državu od Rimokatoličke crkve. Protestanti su bili zadovoljni ovim zakonom jer ih je u političkom smislu izjednačio sa rimokatolicima.

U teoriji, ovo razdvajanje između crkve i države znači da se država ne meša u verska pitanja. Ali često, Francuzi tumače zakon kao da država obeshrabruje civile da se pridruže veri i javno izražavaju  religiju.

Nedavno su se pojavile vesti o 144 kršenja zakona o sekularizmu u školama u drugom kvartalu ove godine. RTL piše da je ovaj broj u prvom kvartalu iznosio 97 slučajeva. Ogromna većina kršenja odnosi se na islamske studente. Incidenti uključuju studente koji odbijaju da skinu islamski veo ili žele da nose "tradicionalnu odeću", ili učenike koji odbacuju određena učenja, odbijaju da idu na bazen ili gledaju određene video-klipove, piše RTL.

Prema analitičarima francuske policije, porast incidenata se poklapa sa periodom ramazana, islamskog perioda posta. Štaviše, policijski analitičari tvrde da porast individualizma dovodi do toga da učenici misle da mogu da pregovaraju sa direktorima po sopstvenoj želji.

U policijskom izveštaju se navodi da je zabrinjavajuće što su nastavnici sve češće na meti dotičnih učenika ili njihovih roditelja. Prema rečima policajaca, „uticaji identiteta“ su iskoristili ovaj fenomen da ospore zakon iz 2004. i podstaknu devojke da prijave incidente kao „žrtve etničkog skrininga“.

Povećan je broj prijava kršenja zakona. Prema navodima policije, nastavnici su skloniji da prijave incidente nakon napada na nastavnika istorije Semjuela Petija, kome je musliman odrubio glavu jer je u razredu prikazivao karikature islamskog proroka Muhameda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/CNE

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike