Lideri tri ključne zemlje EU u vozu za Kijev: Zelenski u strahu da će od njega tražiti da prihvati... (FOTO)

16.06.2022

06:50

0

Tokom obraćanja u Rumuniji u sredu, Makron je poručio da je vreme da Evropa uveri Ukrajinu u pogledu njenih ambicija prema EU.

Lideri tri ključne zemlje EU u vozu za Kijev: Zelenski u strahu da će od njega tražiti da prihvati... (FOTO)
Tan2022-6-16_81510882_0 - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Zvanični Kijev je kritikovao Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u podršci Ukrajini, optužujući ih da sporo isporučuju oružje i da svoj prosperitet stavljaju ispred slobode i bezbednosti Ukrajine

Lideri tri najveće zemlje Evropske unije, Nemačke, Francuske i Italije su ovog jutra na putu ka Kijevu, gde će pokazati svoju podršku Ukrajini, neposredno pred odluku Brisela o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji. Nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi navodno su otišli noćnim vozom iz Poljske i slikani su u jednom od kupea.

Poseta Šolca, Makrona i Dragija, koja nije zvanično najavljena iz bezbednosnih razloga, dolazi dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, prenosi Rojters.

Tokom obraćanja u Rumuniji u sredu, Makron je poručio da je vreme da Evropa uveri Ukrajinu u pogledu njenih ambicija prema EU.

- Došli smo do tačke kada treba da pošaljemo jasne političke signale, nama Evropljanima, Ukrajini i njenom narodu u trenutku kada se on herojski odupire - rekao je Makron bez navođenja više detalja.

Zvanični Kijev je kritikovao Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u podršci Ukrajini, optužujući ih da sporo isporučuju oružje i da svoj prosperitet stavljaju ispred slobode i bezbednosti Ukrajine, navodi Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Aleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je ove nedelje nemačkom listu "Bild" da je zabrinut da će trojica lidera izvršiti pritisak na Kijev da prihvati mirovni sporazum povoljan za ruskog predsednika Vladimira Putina

- Oni će reći da moramo da okončamo rat koji izaziva probleme sa hranom i ekonomske poteškoće... da moramo da sačuvamo Putinov obraz - rekao je ukrajinski zvaničnik, pozivajući se na ovomesečne komentare Makrona da je od vitalnog značaja ne ponižavati ruskog predsednika.

U komentaru na ovu zabrinutost Kijeva, italijanski premijer Dragi je u utorak rekao da je važno da mirovni pregovori počnu što je pre moguće, ali je dodao da oni moraju biti "pod uslovima koje Ukrajina smatra prihvatljivim".

Očekuje se i da će Zelenski iskoristiti ovu posetu da zatraži od evropskih lidera da pošalju još oružja koje bi pomoglo ukrajinskoj vojsci da izdrži teške pritiske u odupiranju ruskim trupama.

Ukrajina je bila posebno kritična prema nemačkoj vojnoj pomoći, a ambasador te zemlje u Berlinu, Andrij Melnik, rekao je nemačkoj televiziji NTV da očekuje da će Šolc poslati teško naoružanje koje je obećano, ali još nije isporučeno, navodi Rojters.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Jutarnji

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike