Goreo Rim: Zbog novih mera divljanje na ulicama - bacane dimne bombe, paljeni kontejneri (VIDEO, FOTO)

28.10.2020

06:52 >> 08:29

0

Već peti dan zaredom demonstranti su na ulicama italijanskih gradova. Nezadovoljni su uvođenjem novih epidemioloških mera

Goreo Rim: Zbog novih mera divljanje na ulicama - bacane dimne bombe, paljeni kontejneri (VIDEO, FOTO)
Copyright Tanjug/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Italijanski demonstranti su sinoć palili kontejnere u centru Rima, prevrtali parkirane mopede i električne trotinete, bacali dimne bombe, protestujući zbog novih ograničenja uvedenih radi suzbijanja epidemije koronavirusa.

Policija je upotrebila silu kako bi rasturila protest, a korišćeni su i šmrkovi.

Demonstranti, među kojima je, kako navode italijanski mediji, bilo članova ekstremno desne grupe, pobunili su se zbog skraćenja radnog vremena kafea i restorana i zatvaranja teretana, bioskopa i pozorišta.

Juče je bio peti uzastopni dan nasilnih protesta u Italiji, zbog kojih je prethodnih dana tokom noći uvođen policijski čas u Napulju i Rimu. Tokom nemira u Milanu u ponedeljak, uhapšeno je 28 osoba. U Torinu je uhapšeno najmanje 11 osoba.

Italija opet crna tačka: Od koronavirusa do sada preminulo više od 37.000 ljudi 

EVROPA NA KOLENIMA

U Evropi je registrovano više od 250.000 smrtnih slučajeva od posledica zaraze virusom korona. Vlade evropskih država ograničenjima nastoje da spreče širenje infekcije kako bi izbegle da se bolnice prepune i zdravstveni sistem kolabira. S druge strane, nezadovoljstvo zbog ponovnog uvođenja ograničenja raste širom kontinenta.

Noćni policijski čas uveden je u francuskim gradovima i Sloveniji. Škole su zatvorene u Severnoj Irskoj i Češkoj. Nemački zvaničnici su uveli zabranu kretanja u nekim oblastima blizu granice s Austrijom.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na „Bild“, Merkelova želi da zatvori fitnes lokale, kockarnice i bioskope, kao i pozorišta i operu, i da zabrani održavanje koncerata, ali da prodavnice ostanu otvorene, ukoliko održavaju higijenu, kao i da se ograniči broj prisutnih ljudi u jednom trenutku u zatvorenoj prostoriji.

Što se restorana tiče, tamo će moći samo da se kupi hrana, odnosno neće moći da se sedi unutra.

Nemci će moći da izlaze na ulice, ali samo u prisustvu članova svoje porodice i eventualno još jedne familije.

I Rusija je pooštrile mere. Od danas će biti obavezno nošenje zaštitnih maski na mestima masovnog okupljanja, u javnom prevozu, taksi vozilima, liftovima i na parkinzima.

U naredbi objavljenoj na sajtu vlade se precizira da mesta masovnih okupljanja uključuju javne prostore u naseljima i gradskim oblastima, posebno označenim teritorijama van naselja i javnim prostorima u zgradama gde u određenim okolnostima može da se okupi više od 50 ljudi, prenosi TASS.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike