Finska odbila da ispuni uslove Turske za članstvo u NATO? Nije pristala da izruči Ankari tražene osobe

11.06.2022

15:24

0

Finski ministar pravde pojasnio je da su početkom juna dobili od Ankare 10 zahteva za izručenje i da su njih sedam ispunili

Finska odbila da ispuni uslove Turske za članstvo u NATO? Nije pristala da izruči Ankari tražene osobe
AP22074493960273 - Copyright AP Photo/Matt Dunham, Pool

Kako pišu tamošnji mediji, Finska je odbila da Turskoj isporuči članove pokreta propovednika Fethulaha Gulena „Hizmet“, što je Ankara iznela kao jedan od uslova za saglasnost Turske za ulazak te severnoevropske zemlje u NATO.

- Finska se nije složila da Turskoj preda osobe za koje predstavnici zemlje veruju da su povezani sa pokretom Gulena ili Radničkom partijom Kurdistana, koju je Turska proglasila terorističkom organizacijom - piše u članku „Izvestija“.

Finski ministar pravde pojasnio je da su početkom juna dobili od Ankare 10 zahteva za izručenje i da su njih sedam ispunili.

Dvoje ljudi je već isporučeno, mada oni nisu bili povezani sa terorizmom, navodi list.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu. Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da“ članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike