Bela kuća sprema još milijardu dolara u oružju, Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca (FOTO/VIDEO)

15.06.2022

21:21

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Bela kuća sprema još milijardu dolara u oružju, Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca (FOTO/VIDEO)
rat ukrajina profimedia-0699206900 copy - Copyright 24sedam/Profimedia

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 112. dan. 

Jučerašnji dan je obeležila izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je najavio da će Kontakt grupa za Ukrajinu sutra u Briselu razmatrati isporuku teškog naoružanja Kijevu.

Sa druge strane, nakon granatiranja DNR od strane ukrajinskih snaga došlo je vreme da Velika Britanija snosi punu odgovornost za to što Kijevu isporučuje oružje koje se koristi za napad na civile, saopštila je ambasada Rusije u Londonu.

- Ovakvi napadi na civile mogući su samo zbog ohrabrenja Zapada i vojnih isporuka Kijevu, u čemu Velika Britanija ima vodeću ulogu. Više puta smo apelovali na britansku vladu da bude oprezna i poštuje sopstvene standarde kontrole izvoza prilikom isporuke oružja Ukrajini. Naše pozive nisu čuli. Poslednji događaji pokazuju da je došlo vreme da Velika Britanija preuzme punu odgovornost za svoju kratkovidu politiku - navodi se na sajtu ambasade.

Šta znamo do sada

U toku je 112. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Putin: Nećemo napraviti istu grešku kao Sovjetski Savez

- Lavrov morao da otkaže posetu Srbiji jer okolne zemlje nisu dozvolile prelet njegovog aviona

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Problemi zbog izvoza žitarica iz ukrajinskih luka

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.20 Zalužni: Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je danas da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na severu Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno u devet pravaca.

"Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju", rekao je u onlajn obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.

22.55 Krimski most je najbitnija meta za ukrajinsku vojsku 

U koliko Ukrajina dobije odgovarajuće oružje dugog dometa iz SAD i Evrope Krimski most je najbitnija meta za njene snage, izjavio je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko.

„Za Oružane snage Ukrajine Kerčki most je meta broj jedan. To nije tajna ni za njihovu vojsku, ni za našu vojsku. Ni za njihove civile, ni za naše civile. Ovo će biti meta broj jedan za poraz“, rekao je general, prenosi ukrajinski list „Vesti“.

Prema njegovim rečima, ovaj „put povlačenja rezervi treba jednostavno prekinuti“.

22.30 Bela kuća: Ne možemo da potvrdimo da su ruske snage zarobile dva američka državljanina u Ukrajini

Bela kuća je upoznata sa objavama da su dva američka državljanina zarobljena u Ukrajini, ali nije spremna da potvrdi njihovu istinitost, saopštio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

„Ne mogu da potvrdim ove objave, ali sam informisan o njima. Učinićemo sve što je neophodno da to ispratimo“, rekao je on.

Facebook/Alexander J. Drueke/Andy Huynh
 

 

On je dodao da Bela kuća apeluje na građane Sjedinjenih Američkih Država da ne odlaze u Ukrajinu kako bi učestvovali u borbenim dejstvima i istakao da postoji mnogo drugih načina da se podrži Kijev.

 

22.10 Otpis dugova, zabrana naplaćivanja kazni i penala

Načelnik administrativne uprave Zaporoške oblasti Evgenije Balicki potpisao je dokument o otpisu dugova po ukrajinskim kreditima stanovnicima te oblasti, saopštila je pres služba VGA.

-Načelnik Vojno-civilne uprave Zaporoške oblasti Evgenije Balicki potpisao je odluku o otpisu dugova stanovnicima regiona po kreditima u ukrajinskim bankama i mikrofinansijskim organizacijama. Takođe, zabranjeno je naplaćivanje stanovništvu penala, kreditne kamate, kazni, ispostavljenih od 24.02.2022.godine za korišćenje kreditnih sredstava ukrajinskih banaka, izjavio je predstavnik pres službe.

21.46 - Još jedan gaf zvaničnog Kijeva: Zelenski pomešao Ramu i Abazovića (FOTO)


21.36  - Mizincev: Kijev cinično osujetio evakuaciju civila iz Azota

Kijevske vlasti su cinično osujetile evakuacija civila iz fabrike Azot u Severodonjecku preko humanitarnog koridora za grad Svatovo, izjavio je danas Mihail Mizincev, načelnik Ruskog centra za upravljanje nacionalnom odbranom.

Mizincev je ukazao na brojna kršenja primirja tokom humanitarne operacije.

- Uprkos neviđenim merama koje su preduzele vlasti Ruske Federacije, Kijev je cinično osujetio humanitarnu akciju. Kontrolom koja je sprovođena bespilotnim letelicama ustanovljena su brojna kršenja primirja - rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

21.25 Zelenski se sastao u Kijevu sa Abazovićem i Ramom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Kijevu sa premijerima Albanije i Crne Gore Edijem Ramom i Dritanom Abazovićem, a putem video-linka se na sastanak uključio premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Zelenski je na Telegramu objavio da Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora podržavaju da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Naše zemlje nisu konkurenti na evropskom putu. One se dopunjuju i očajavaju međusobne sposobnosti", objavio je Zelenski i zahvalio Rami i Abazoviću na poseti.

 

 

20.40 - Blinken i Kuleba pričali o ubrzanju isporuke naoružanja

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o potezima za ubrzanje isporuke teškog naoružanja Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Blinken i Kuleba pričali su i na temu jačanja ukrajinske ekonomije, uključujući napore da ukrajinski poljoprivredni proizvodi izađu na međunarodna tržišta, prenosi TASS.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci
 

 

19.35 - Nemačka će isporučiti Ukrajini raketne bacače Mars Drugi

Nemačka će Ukrajini isporučiti tri višecevna raketna bacača "Mars II", izjavila je danas u Briselu ministarka odbrane Kristin Lambreht, dodajući da će obuka ukrajinskih vojnika početi narednih nedelja.

"Oružje će doći iz inventara Bundesvera", rekla je nemačka ministarka na marginama sastanka NATO, na kojem učestvuje oko 50 zemalja na temu koordinacije vojne pomoći Ukrajini, prenosi Rojters.

Višecevni raketni bacač ''''Mars II" može da pogodi mete na udaljenosti većoj od 80 kilometara, dodaje britanska agencija.

19.00 Nebenzja: SAD saučesnik u ubijanju žena Donbasa

Isporukom oružja Ukrajini,SAD postaju saučesnik u ubistvima žena Donbasa, rekao je danas ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Ruski diplomata je na sastanku Saveta bezbednosti UN istakao da su "države članice NATO, na čelu sa SAD, koje snabdevaju oružjem i municijom Ukrajinu, direktni saučesnici u ubistvima i ranjavanju žena u Donbasu", prenosi TASS.

18.15 Ukrajina: Policija sprečila teroristički napad na državni vrh

Ukrajinska policija sprečila je teroristički napad na državno rukovodstvo, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin.

U izveštaju novinske agencije UNIAN, navodi se da su ukrajinski zvaničnici potvrdili da je teroristički napad sprečen zahvaljujući informacijama dobijenim iz obaveštajnih izvora, ali nije precizirano ko je trebalo da bude meta navodnog napada i kada je planirano da bude izveden, prenosi TASS.

17.25 Rusi zarobili Amerikance u Ukrajini

Na društvenim mrežama pojavile su se potvrde informacija da su dva plaćenika iz SAD zarobljena tokom borbi na istoku Ukrajine.

-Pre nedelju dana naš tim je bio izolovan zbog ruske ofanzive. Zarobljeni su Bama i Hajt, dva naša američka brata.

 

 

17.15 Rusija može da osigura bezbedan prolaz za ukrajinsko žito

Rusija može da “osigura bezbedan prolaz” za ukrajinske pošiljke žita iz crnomorskih luka u zemlji, ali nije odgovorna za uspostavljanje koridora, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Vasilij Nebenzja.

- Mi nismo odgovorni za uspostavljanje bezbednih koridora. Rekli smo da možemo da osiguramo bezbedan prolaz ako se ovi koridori uspostave. Uspostavite ih, poručio je Nebenzja, prenosi agencija Rojters.

AP Photo/Seth Wenig
 

Kako je rekao stalni predstavnik Rusije u SB UN, očigledno je da ili treba deminirati teritorije koje su minirali Ukrajinci ili obezbediti da zaobiđu te mine.

17.00 - Bela kuća sprema Ukrajini još milijardu dolara u oružju

Očekuje se da će Bela kuća već danas objaviti kako će biti obezbeđeno oko milijardu dolara u oružju za novu pomoć Ukrajini, saopštili su ljudi koji su upoznati sa tim, prenosi Rojters.

Kako se navodi, te pošiljke uključuju i protivbrodske raketne sisteme, artiljeriju i municiju za haubice.

16.30 - Velika Britanija razmatra slanje dodatnih protivbrodskih projektila Ukrajini

Velika Britanija razmatra slanje dodatnih protivbrodskih projektila Ukrajini, pored naoružanja koje je već obećala, izjavio je u Oslu ministar odbrane te zemlje Ben Volas.

Volas je rekao da će isporuka višenamenskih raketnih sistema (MLRS) biti neminovna, kao i da London razmatra da pošalje još oružja.

- Obuka ukrajinskog vojnog osoblja postaje podjednako važna kao i slanje oružja, a potrebno je više da se uradi po pitanju obuke - poručio je Volas.

16.26 - Poljska: Za izgradnju silosa na granici s Ukrajini potrebni meseci

Izgradnja silosa za žito na poljsko-ukrajinskoj granici, što je predložio američki predsednik Džo Bajden kako bi se pomoglo Ukrajini da izveze žitarice na globalna tržišta, mogla bi da potraje tri do četiri meseca, rekao je danas poljski ministar poljoprivrede Henrik Kovalčik.

14.00 - LNR: Oko 75 civila se trenutno krije u skloništu u Azotu

Između 70 i 75 civila trenutno se krije u skloništu u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku, izjavio je danas lokalni oficir vojske samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR).

- Starac koji je slučajno pobegao iz fabrike Azot, rekao je da je tamo bilo od 70 do 75 ljudi, uglavnom meštana - rekao je oficir vojske LNR, prenosi agencija TASS.

13.40 - Si u razgovoru sa Putinom: Svi da rade na rešavanju krize

Kineski predsednik Si Ðinping rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, tokom današnjeg telefonskog razgovora, da sve strane treba da rade na rešavanju krize u Ukrajini "na odgovoran način", izvestila je kineska državna televizija CCTV.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Si Đinping i Vladimir Putin

13.21 - Moskva: Amerika se igra vatrom

Sjedinjene Američke Države u situaciji sa Ukrajinom nastavljaju da se igraju vatrom, a Moskva poziva da se izbegava eskalacija, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

- SAD nastavljaju da se igraju vatrom, to je opasno. Sada je vreme kada sa Zapada treba da pokažu maksimalan oprez, da se uzdrže od eskalacije i pumpanja kijevskog režima oružjem - rekao je diplomata.

12.42 - Zaharova: Smrtne kazne su jasan primer svim plaćenicima

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da su smrtne kazne izrečene stranim borcima u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) „jasan primer drugim plaćenicima koji se bore za Ukrajinu“.

- Ovako oštra kazna izgleda kao jasan primer za sve druge plaćenike koji se bore na strani ukrajinskih neonacista ili samo nameravaju da im se pridruže, jer je reč o zločinu nad mirnim stanovništvom Donbasa - naglasila je Zaharova, prenosi TASS.

12.33 - Oružane snage Ukrajine su danas tokom granatiranja pogodile školu i nekoliko zgrada u rejonu Gorlovke, saopštili su u štabu teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike (DNR).

 

 

Predstavništvo DNR-a u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre je ranije izvestilo da je ukrajinska vojska danas pet puta gađala Gorlovku granatama kalibra 122 i 152 milimetra.

12.22 - Zelenski: Napad na Ukrajinu prvi korak ruskog osvajanja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je u danas Evropsku uniju da pooštri sankcije Rusiji i upozorio da bi ruske snage mogle da napadnu druge države nakon invazije na njegovu zemlju, prenosi Rojters.

- Kao i u prošlosti, ruska invazija na Ukrajinu je prvi korak koji ruskom rukovodstvu treba da otvori put ka drugim zemljama i osvajanju drugih naroda - poručio je Zelenski.

Profimedia
Vladimir Zelenski

11.58 - U Zaporoškoj oblasti počeli su da se formiraju spiskovi dobrovoljaca za zaštitu regiona od ukrajinske vojske, saopštio je šef vojno-civilne administracije regiona Evgenij Balicki.

- Imamo svoju miliciju. Već imamo bataljone ljudi, još ih ne formiramo, ali imamo veliki broj ljudi koji danas žele da brane svoju otadžbinu od Oružanih snaga Ukrajine. Ljudi dolaze, upisuju se. Već je na listi više od 200 ljudi koji su spremni da idu - rekao je Balicki u emisiji „Solovjov lajv".

11.43 - LNR: Ukrajina granatiranjem ometa evakuaciju iz Azota

Ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike u Rusiji Rodion Mirošnik saopštio je da ukrajinske snage pokušavaju danas da spreče evakuaciju civila iz fabrike Azot u Severodonjeckoj oblasti, granatiranjem iz minobacača i tenkova, prenosi RIA Novosti.

- U Azotu militanti pokušavaju da ometaju evakuaciju! Sa teritorije fabrike militanti su počeli sa granatiranjem iz minobacača i tenka - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

Prema zvaničniku Narodne milicije LNR, do 11:30 časova niko od civila nije napustio ovo fabričko postrojenje.

11.38 - Joanis: Status kandidata za Ukrajini bila bi ispravna odluka

Rumunski predsednik Klaus Joanis izjavio je danas da bi davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji bio ispravan potez.

On je dodao da bi ta odluka mogla biti doneta do kraja juna, prenosi Rojters.

11.33 - Stoltenberg: Nastavljamo da snadbevamo Ukrajinu oružjem

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će članice Alijanse nastaviti da snadbevaju Ukrajinu teškim naoružanjem i sistemima dalekog dometa.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da se članice na samitu NATO dogovore oko novog paketa pomoći Kijevu, prenosi Rojters.

11.12 - Konašenkov:Uništeno skladište municije za oružje NATO-a

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov saopštio je danas da je ruska vojska u Lavovskoj oblasti uništila ukrajinsko skladište municije za oružje koje su u Ukrajinu dopremile zemlje NATO-a.

- Ruske visokoprecizne rakete velikog dometa „kalibar“ uništile su skladište municije namenje za oružje koje su u Ukrajinu dopremile zemlje NATO-a u blizini sela Zoločiv, Lavovska oblast - saopštio je on na konferenciji za medije, prenose RIA Novosti.

Profimedia
Igor Konašenkov

11.07 - Makron: Pregovori Kijeva i Moskve potrebni za kraj sukoba

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da će Kijev u jednom trenutku morati da sedne za pregovarački sto sa Moskvom kako bi pokušali da okončaju rat između dve zemlje, prenosi Rojters.

- Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegovi zvaničnici moraće da pregovaraju sa Rusijom - naglasio je danas Makron tokom posete Rumuniji i Moldaviji.

11.00 - Vesli Klark pozvao NATO da napadne Rusiju: Situaciju u Ukrajini uporedio sa onom tokom rata u Jugoslaviji

Nekadašnji komandant NATO u Evropi general Vesli Klark izjavio je da ruska vojna operacija u Ukrajini neće biti zaustavljena bez intervencije NATO.

Klark je istakao da bi zapadni lideri trebalo da imaju na umu sukob u Bosni, gde je "intervencija Alijanse zaustavila rat", prenosi poljski portal TVP.

10.52 - Makron: Učinićemo sve da zaustavimo rusku vojsku u Ukrajini

Tanjug/Gonzalo Fuentes/Pool via AP
Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je prilikom posete francuskim i savezničkim trupama u bazi NATO u Rumuniji da će učiniti sve da se zaustavi napredovanje ruskih snaga u Ukrajini.

- Učinićemo sve da zaustavimo ruske ratne snage, da pomognemo Ukrajincima i njihovoj vojsci i da nastavimo da pregovaramo - naveo je Makron francuskim trupama i trupama drugih zemalja članica NATO u vojnoj bazi u Rumuniji, prenosi Rojters.

10.48 - Rusija: Koridor za evakuaciju civila iz Azota prema LNR

Do 1.200 civila moglo bi da se nalazi u skloništima hemijskog postrojenja Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, a Rusija danas otvara koridor za njihovu evakuaciju prema samproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), prenosi TASS pozivajući se na rusko ministarstvo i zvaničnike LNR.

Rusija je danas saopštila da otvara humanitarni koridor iz velike fabrike amonijaka do grada Svatova koji drže pripadnici LNR, a Ukrajina je u utorak zatražila od Moskve da za prolaz civila iz fabrike Azot otvori koridor do Lisičanska, grada koji još uvek kontroliše.

10.31 - Grčka šalje oklopna vozila Ukrajini

Profimedia
 

Grčka će poslati Ukrajini „veoma mali broj“ oklopnih vozila pod uslovom da Oružane snage Grčke umesto njih dobiju savremenu tehniku iz Nemačke, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis za televiziju ERT.

- U ovom trenutku menjamo mali broj, od 20 do 30 oklopnih vozila, za mnogo savremenija vozila nemačke proizvodnje. Kada se o tome razgovaralo na nivou generalštabova, predlog je bio jednoglasan. Istovremeno i pomažemo Ukrajini i u ograničenoj meri jačamo naše Oružane snage novijim oklopnim transporterima - rekao je Micotakis, istakavši da se nije dizala prašina 2018. godine kada je Grčka poklonila Egiptu 90 starih oklopnih vozila.

10.22 - Medvedev: Ko kaže da će Ukrajina za dve godine postojati

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izrazio je sumnju da će Kijev u narednom periodu moći da ispunjava svoje ugovorne obaveze i doveo u pitanje samo postojanje ukrajinske države u budućnosti.

- A ko je rekao da će za dve godine Ukrajina uopšte postojati na mapi sveta? Mada Amerikancima već nije stalo, oni su toliko uložili u antiruski projekat da im je sve ostalo sitnica - napisao je on u svom Telegram kanalu, prenosi RIA Novosti.

On je saopštio da je video objavu u kojoj se navodi da Ukrajina „želi da dobije tečni gas (LNG) od svojih inostranih partnera pod lizingom i plati ga za dve godine“.

AP photo
Dmitrij Medvedev

Prema njegovim rečima, bez zapadnog tečnog gasa „Ukrajina će se ove zime 'prosto smrznuti'“, navodi RIA Novosti.

10.18 - Ukrajinska armija svesno gađa civilne objekte u Hersonskoj oblasti, saopšteno je iz vojno-civilne administracije tog regiona.

Ukrajinska vojska je u sredu ujutru granatirala predgrađe Hersona, Černobajevku. U napadu su dva čoveka poginula, a petoro ljudi je ranjeno.

9.02 - Abazović i Rama tokom dana sa Zelenskim

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i njegov albanski kolega Edi Rama doputovali su u Kijev na poziv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa kojim će se sastati tokom dana.

- Stigli smo u Kijev sa Edijem Ramom da pružimo iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu. Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi - napisao je Abazović na Tviteru.

8.57 - Antonov: Izjava Pentagona pokazuje nameru ka eskalaciji

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov ocenio je danas da se na izjavu zvaničnika Pentagona Kolin Kala o mogućnosti da se Kijevu povećaju isporuke višecevnih bacača raketa "Himars" može gledati kao na nameru Vašingtona da krene u pravcu dalje eskalacije situacije.

Antonov je rekao da su takve izjave Kala izuzetno zabrinjavajuće, prenosi TAS S.

On smatra da takve izjave samo potvrđuju da Amerikanci ne nameravaju da dođe do mirnog rešenja situacije.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Anatolij Antonov

Pentagon je ranije saopštio da će SAD obezbediti Ukrajini četiri artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti.

8.33 - Ukrajinske snage granatirale su kontrolni punkt „Krupec“ u Rilskom okrugu Kurske oblasti u Rusiji, saopštio je gubernator ruskog regiona Roman Starovojt.

Ruski graničari su uzvratnom vatrom suzbili napad koji je prošao bez ljudskih žrtava i materijalne štete.

8.13 - Britanija: Rusija kontroliše veći deo Severodonjecka

Rusija kontroliše veći deo Severodonjecka, nakon mesec dana intenzivnih borbi koje su prouzrokovale „veliku kolateralnu štetu“ u strateški važnom gradu na istoku Ukrajine, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

U svom najnovijem izveštaju danas, ministarstvo je napomenulo da je „malo verovatno da je Rusija očekivala tako "snažan otpor“ ili „iscrpljujući sukob - prenosi Bi-Bi-Si.

Britansko ministarstvo ukazalo je i na probleme „nekoliko stotina civila“ koji se kriju u podzemnim bunkerima hemijskog postrojenja Azot, zajedno sa ukrajinskim vojnicima.

Rusija je saopštila da će danas omogućiti bezbednu evakuaciju civila i zatražila od ukrajinskih vojnika da polože oružje i predaju se, navodi Bi-Bi-Si.

7.49 - Ukrajinci pucali na Černobajevku, dva civila poginula

 

 

7.44 - Ukrajinci tvrde da se još oko 500 civila krije u hemijskoj fabrici "Azot"

Rusko Ministarstvo najavilo je za danas otvaranje humanitarnog koridora za civile iz te fabrike i pozvala ukrajinske snage da danas polože oružje.

7.10 - Zelenski: Bolni gubici ukrajinskih snaga u Severodonjecku

Aaron Chown/Pool Photo via AP
Vladimir Zelenski

Ukrajinske snage trpe bolne gubitke u borbama sa ruskim trupama u gradu Severodonjecku na istoku zemlje i u oblasti Harkova, izjavio je sinoć ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

On je u svom obraćanju javnosti ponovio da je Ukrajini odmah potrebno moderno protivraketno oružje i dodao da ne može biti opravdanja da zemlje partneri odlažu isporuke oružja za Ukrajinu, prenosi Rojters.

- Najžešće borbe, kao i do sada, vode se u Severodonjecku i drugim obližnjim gradovima i naseljima. Gubici su, nažalost, bolni - priznao je Zelenski i pozvao ukrajinske snage da se drže "čvrsto".

Prema njegovim rečima "što više gubitaka neprijatelj pretrpi na tom frontu, manje će imati snage da nastavi agresiju".

Zelenski je potvrdio da Ukrajina trpi "bolne gubitke" i u Harkovskoj oblasti, istočno od Kijeva, gde Rusija, nakon što je nedavno potisnuta, sada pokušava ponovo da ojača svoju poziciju.

Zvanični Kijev je saopštio da ukrajinske snage i dalje pokušavaju da evakuišu civile iz Severodonjecka nakon što je Rusija, u završnoj fazi višenedeljne bitke za region Donbas koji želi da stavi pod svoju kontrolu, uništila i poslednji most koji vodi do grada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike