Indija na udaru zbog proroka Muhameda: Muslimani se razbesneli, spaljuju lutke sa likom omražene žene, Al Kaida zapretila osvetom

12.06.2022

07:02

0

Dvoje zvaničnika vladajuće stranke nepromišljenim izjavama izazvalo je bes i građana islamske veroispovesti i okolnih zemalja

Indija na udaru zbog proroka Muhameda: Muslimani se razbesneli, spaljuju lutke sa likom omražene žene, Al Kaida zapretila osvetom
Tan2022-6-10_171450788_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Mohammad Sajjad

Indija pokušava da obuzda diplomatske posledice jer među muslimanima raste gnev nakon pogrdnih komentara zvaničnika vladajuće stranke o proroku Muhamedu.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Malezija, Oman i Irak su među najmanje 15 nacija sa muslimanskom većinom koje su osudile izjave opisane kao „islamofobične“, a nekoliko zemalja je pozvalo indijske ambasadore na razgovor.

Incident je izazvao proteste u susednom Pakistanu i podstakao pozive iz celog regiona da se bojkotuje indijska roba.

Indijska hinduistička nacionalistička vladajuća stranka Indijska narodna partija (INP) disciplinovala je dvojicu umešanih zvaničnika, ali bes koji se probudio kod glavnih arapskih trgovinskih partnera Indije tek treba da se smiri.

Šta je razbesnelo muslimane?

U centru kontroverze je Nupur Šarma, sada suspendovana portparolka INP, stranke indijskog premijera Narendre Modija.

Šarma je 26. maja, tokom televizijske debate na jednom indijskom kanalu, pričala o proroku Muhamedu na način koji mnogi smatraju uvredljivim.

Većina indijskih novinskih kuća nije direktno citirala Šarmine originalne komentare.

Tanjug/AP Photo/Bikas Das
 

Šarma je kasnije povukla svoje reči i kazala da joj nikada nije bila namera da „povredi nečija verska osećanja“, dok je na Tviteru istakla da su njene reči odgovor na pogrdne komentare tokom debate o hinduističkom bogu.

- Ako su moje reči izazvale nelagodu ili povredile ičija verska osećanja, ovim bezuslovno povlačim svoju izjavu - rekla je ona.

Drugi portparol INP, Navin Džindal, koji je u međuvremenu izbačen iz stranke, takođe je neadekvatno prokomentarisao Proroka na društvenim mrežama.

Posledice

INP je 5. juna saopštio da je suspendovao Šarmu i isključio Džindala iz stranke.

- Indijska narodna partija takođe je oštro protiv bilo kakve ideologije koja vređa ili ponižava bilo koju sektu ili religiju. INP ne promoviše takve ljude ili filozofiju - navodi se u saopštenju stranke od 5. juna, u kom se ne poziva direktno na komentare Šarme ili Džindala.

Tanjug/AP Photo/Fareed Khan
Muslimani spaljuju lutku sa likom Nupur Šarme

Policija u indijskoj prestonici Delhiju privela je nekoliko ljudi, koji su optuženi za remećenje javnog mira i huškanje, navodi se u tvitu koji je objavljen na zvaničnom nalogu policije Delhija na Tviteru.

U Mumbaju je podneta žalba protiv Šarme zbog njenih neadekvatnih komentara.

Indijska policija je 8. juna saopštila da je uhapsila bivšeg lokalnog omladinskog lidera INP u gradu Kanpuru zbog objavljivanja provokativnih sadržaja na društvenim mrežama o proroku Muhamedu.

Incident je doveo do protesta među muslimanskom manjinom u zemlji u nekoliko država. U Kanpuru u Utar Pradešu u petak najmanje 54 osobe su uhapšene zbog protesta, rekao je visoki zvaničnik policije Kanpura Pramod Kumar za Si-En-En.

Globalne reakcije

Odluka INP da suspenduje svog portparola nije sprečila eskalaciju izvan granica Indije.

Tanjug/AP Photo/Dar Yasin
Transparetni sa natpisima "Obezglavite one koji vređaju islam" i "Mi volimo Muhameda"

Katar, Kuvajt i Iran pozvali su indijske ambasadore na razgovor, a Savet za saradnju u Zalivu, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Organizacija islamske saradnje osudili su izjave indijskih zvaničnika.

Malezija je poslednja zemlja koja je osudila ove komentare. Njeno Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak Visokog komesara Indije u Maleziji kako bi se „potpuno distancirao od ovog incidenta“.

Demonstranti u pakistanskom gradu Lahoreu pozvali su indijskog premijera Modija da se izvini, a neke prodavnice u Kuvajtu uklonile su indijske proizvode sa svojih polica nakon sličnih poziva na bojkot.

Heštag „Bilo ko osim proroka, o Modi“ trenutno je jedan od najkorišćenijih na Tviteru u svih šest zemalja Zaliva, pa čak i u Alžiru. Omanski veliki muftija šeik Ahmad Al-Halili, glavna verska ličnost u zemlji, nazvao je Šarmine komentare „ratom protiv svih muslimana“ i pitanjem koje „poziva da se svi muslimani uzdignu kao jedna nacija“.

Tanjug/AP Photo/Bikas Das
 

Modi nije javno komentarisao incident, ali su se indijske ambasade u zemljama Persijskog zaliva ogradile rekavši da sporni komentari „ni na koji način ne odražavaju stavove vlade Indije“ i da vlada „ima najveće poštovanje prema svim religijama“.

Pretnje Al Kaide

Mnogi muslimani smatraju da su sporne izjave o islamskom proroku bogohulne, a uvredljive slike ili komentari u prošlosti su dovodili do masovnih bojkota, diplomatskih kriza, nereda, pa čak i terorističkih napada.

Teroristička mreža Al Kaida na indijskom potkontinentu (AKIS) izdala je 8. juna saopštenje u kojem osuđuje izjave zvaničnika INP i poziva na osvetu, upozoravajući da „neće naći utočište ni u svojim domovima ni u svojim utvrđenim vojnim naseljima“.

Ali Mohamed Sinan Sijek, viši analitičar u Međunarodnom centru za istraživanje političkog nasilja i terorizma, rekao je da su takve pretnje više strategija regrutovanja nego solidan plan.

Tanjug/AP Photo/Fareed Khan
 

- Na neki način, oni pokušavaju da saopšte svoje stavove umesto da preduzmu akciju - rekao je Sijek.

AKIS nije regrutovao mnogo ljudi od formiranja na potkontinentu 2014. godine, tako da možda neče imati kapacitet da izvrši takav napad, rekao je on.

Islamistički militanti su 2015. napali kancelarije francuskog satiričnog časopisa Šarli ebdo, koji je štampao karikature proroka, i jevrejski supermarket u Parizu, ubivši 17 ljudi.

Odnos prema muslimanima u Indiji

Za mnoge od 200 miliona muslimana Indije, Šarmini komentari nisu bili izolovani incident. Oni su se došli usred šireg trenda u Indiji, koja se ustremila na svoje manjinsko muslimansko stanovništvo otkako je Modijev INP došao na vlast pre skoro osam godina.

Tanjug/AP Photo/Dar Yasin
 

Analitičari kažu da je od 2014. godine došlo do porasta podrške ekstremističkim hinduističkim nacionalističkim grupama i onima koji su osumnjičeni za zločine iz mržnje protiv muslimana.

U januaru je visoki član desničarske političke partije Hindu Mahasabha pozvao svoje pristalice da ubijaju muslimane i „zaštite“ zemlju. To je izazvalo negodovanje dodatno pogoršano nekažnjavanjem ovih izjava.

U februaru je južna država Karnataka zabranila nošenje marama u učionicama, što je izazvalo proteste u državi i većim gradovima, uključujući glavni grad Nju Delhi. Demonstracije su izazvale rivalske proteste desničarskih Indijaca, koji su uzvikivali verski slogan u znak podrške INP.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Indije Amit Šah rekao je 2018. da su muslimanski imigranti i azilanti iz Bangladeša „termiti“ i obećao je da će osloboditi naciju od njih, a između 2015. i 2018. grupe osvetnika ubile su desetine ljudi, od kojih su mnogi bili muslimani, zbog navodnog konzumiranja ili ubijanja krava, životinje koju Hindusi smatraju svetom, navodi Hjuman rajts voč.

Tanjug/AP Photo/Bikas Das
 

Indijski parlament je 2019. godine usvojio zakon koji imigrantima iz tri susedne zemlje omogućava put do državljanstva, iz kog su izuzeti muslimani. To je dovelo do širih protesta i međunarodne osude.

U decembru 2020. Utar Pradeš je doneo kontroverzni zakon protiv konverzije, što otežava sklapanje braka međuverskim parovima ili onemogućava ljude da pređu na islam ili hrišćanstvo.

Sve ovo, kažu analitičari, dokaz je da su Modi i njegova stranka INP gurnuli agendu hinduističkog nacionalizma u sekularnu Indiju, zemlju od 1,3 milijarde ljudi.

Šta reakcija INP govori o odnosu Indije prema zalivskim državama

Analitičari kažu da je Modi hodao po tankom ledu između usrećivanja svojih muslimanskih međunarodnih saveznika dok je gurao hindu nacionalističku agendu svoje stranke kod kuće.

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Narendra Modi

- Modi se veoma trudio da spreči da se unutrašnja politička agenda njegove stranke prelije i zatruje odnose Indije sa zalivskim državama - rekao je Hasan Alhasan, saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije iz Bahreina koji istražuje indijsku spoljnu politiku u Zalivu.

Mera u kojoj su Šarmini komentari pomutili odnose Indije sa zalivskim državama je bez presedana, a to je posebno odjeknulo zato što je ona, u trenutku iznošenja spornih komentara, bila portparol INP.

Indija može mnogo toga da izgubi ako ne može uspe da smiri tenzije koje su izazvale reči zvaničnika, a sve ovo dešava se u trenutku kada države Zaliva i Indija žele da unaprede svoje ekonomsko partnerstvo.

Indija, treći najveći svetski uvoznik nafte, uvozi 65 odsto svoje sirove nafte sa Bliskog istoka. Ova južnoazijska država takođe šalje u zalivske države milione radnika koji svake godine šalju kući milijarde dolara u doznakama, a UAE su izdvojili Indiju među sedam drugih nacija kao svog budućeg ekonomskog partnera.

Zalivske države su ključni izvori nafte i gasa za Indiju, sa bilateralnom trgovinom vrednom više od 100 milijardi dolara, navodi Alhasan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike