Lavrov stigao u Tursku, Rusija predala tela 210 ukrajinskih boraca! Ukrajinci zapalili silos pun žita u Marijupolju

07.06.2022

21:35

1

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Lavrov stigao u Tursku, Rusija predala tela 210 ukrajinskih boraca! Ukrajinci zapalili silos pun žita u Marijupolju
ukrajina-blog - Copyright AP/Bernat Armangue, Ukrainian Presidential Press Office, Natacha Pisarenko

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 104. dan.

Rusija je u ponedeljak uvela individualne sankcije 61 američkom zvaničniku, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i sekretarku za energetiku Dženifer Grenholm kao i vodeće rukovodioce odbrane i medija.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Severodonjecku, gradu gde se odvijaju žestoke ulične borbe.

Takođe je naveo da su mirovni pregovori sa Rusijom na "nultom nivou" i da veruje da ruske trupe nameravaju da zauzmu Zaporožje, veliki grad na jugoistoku zemlje, što bi omogućilo njenoj vojsci da napreduje bliže centralnim oblastima.

Šta znamo do sada?

U toku je 104. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- EU odobrila šesti paket sankcija Rusiji: Nema više uvoza ruske nafte preko mora

- Putin: Bezbednosna situacija u Donbasu je izvanredna

- EU sramno udara na Rusiju: Postignut dogovor o zabrani izvoza ruske nafte

- Putin: Spremni smo da rešimo krizu sa hranom, ali Zapad mora da nam ukine sankcije

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Bajden tražio od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali na pola puta

23.35 EU očekuje od Srbije da ne jača veze sa Rusijom

Portparol EU, Peter Stano, kaže da EU očekuje od Srbije da, u svetlu ”vojne agresije na Ukrajinu”, neće dalje jačati svoje veze sa Ruskom Federacijom i da će, kao zemlja kandidat za članstvo u EU progresivno usklađivati svoju politiku prema trećim zemljama sa politikama i stavovima Unije, uključujući i uvedene sankcije.

- EU želi da računa na Srbiju kao na iskrenog kandidata i pouzdanog evropskog partnera za zajedničke principe, vrednosti, bezbednost i prosperitet, naglasio je Stano za Tanjug.

U saopštenju prosleđenom Tanjugu, a povodom jučerašnje zabrane preleta aviona šefa diplomatije Ruske Federacije, Sergej Lavrova, do Beograda, Stano pozdravlja ”praktičnu primenu sankcija” od strane Albanije, Sevrene Makedonije i Crne Gore i naglašava da je potpuno usklađivanje sa EU spoljnom i bezbednosnom politikom ”snažan signal posvećenosti partnera zajedničkim vrednostima i integraciji u EU”.

Tanjug printscreen
 

 

23.33 Rusija predala tela 210 ukrajinskih boraca

Rusija je predala Ukrajini tela 210 ukrajinskih boraca, od kojih je većina poginula braneći grad Marijupolj u kompleksu ogromne čeličane Azovstal, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Ukrajinci su nedeljama bili skriveni u kompleksu čeličane Azovstal dok je Rusija pokušavala da osvoji grad, međutim ukrajinski vojnici su se predali na kraju, podseća se u izveštaju Rojtersa.

"Proces vraćanja tela palih branilaca Marijupolja je u toku. Do danas su vraćeni posmrtni ostaci 210 naših vojnika. Većina njih su herojski branili Azovstal", saopšteno je na Tviteru iz ukrajinskog Odbrambeno-obaveštajnog direktorata.

Do sada je bilo relativno malo informacija o sudbini oko 2.000 branilaca čeličane Azovstal.

23.05 Merkel upozorava Putina: Rat je velika greška

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je večeras ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je rat u Ukrajini „velika greška“.

To je brutalni napad, kojim se krši međunarodno pravo i za šta ne postoji nikakvo opravdanje" kazala je Merkel u razgovoru sa novinarima u pozorištu „Berliner Ensemble".

Takođe ona je ukazala i na propuste Zapada.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
 

 

Prema njenim rečima, proteklih godina nije stvorena bezbednosna arhitektura koja bi sprečila ovaj rat, te dodala da i o tome treba razmišljati.

22.45 Severodonjeck: Oko 800 civila u kompleksu hemijske fabrike

Oko 800 civila našlo je utočište u kompleksu hemijske fabrike u strateškom gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine, navodi se u saopštenju advokata vlasnika fabrike Dmitra Firtaša.

Radnici su ostali u fabrici nastojeći da "obezbede" sigurnost preostalih uskladištenih "visoko eksplozivnih hemikalija", navodi se u saopštenju.

22.00 IAEA:Ponovo rade detektori,radijacija u Černobilju normalna

Detektori radijacije u zoni zabrane oko ukrajinske nuklearke Černobilj ponovo rade prvi put od kada je Rusija zauzela to područje 24. februara, a nivoi radijacije su normalni, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"Većina od 39 detektora šalje podatke i oni su sada vidljivi na mapi Međunarodnog informacionog sistema za praćenje radijacije", navela je IAEA.

U saopštenju se ističe da dosadašnja merenja pokazuju da su nivoi radijacije u skladu sa onima od pre početka rata.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

 

21.35 Priprema za referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji

Gradonačelnica Melitopolja Galina Danilčenko izjavila je da se taj grad priprema za referendum o pristupanju Ruskoj Federaciji.
„Mi znamo da je naša budućnost u zajednici sa Rusijom, samim tim počinjemo da se pripremamo za referendum“, rekla je ona.

Prethodno je ovaj grad posetio zamenik rukovodioca administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko.

 

21.08 - Ukrajinci zapalili silos pun žita u Marijupolju

Pripadnici ukrajinskih nacističkih bataljona su, napuštajući okupirane teritorije i ne želeći da ostave zalihe žita stanovnicima Marijupolja, namerno zapalili veliki silos sa žitom u morskoj luci u gradu, usled čega je izgorelo preko 50 hiljada tona žita, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

20.30 - Sa stanice u Melitopolju danas je na poluostrvo Krim otpremljena prva isporuka žita iz Zaporoške oblasti

Teretni voz, koji čini 11 vagona sa poljoprivrednim proizvodima, krenuo je prema Krimu popodne.

 

 

19.44 - UN: Nemamo dokaz da Rusija izvozi ukrajinsko žito

Agencije Ujedinjenih nacija nemaju informaciju koja bi podržala izjave iz Kijeva da Rusija navodno izvozi ukrajinsko žito, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

- Videli smo nedavne izveštaje medija, razgovarali smo sa kolegama iz Svetskog programa za hranu. Oni nemaju način da potvrde ove navode. Zalagali smo se za slobodan protok hrane kroz Crno more kako bismo učinili sve da se izađe u susret potrebama ljudi širom sveta - kazao je Dižarik, a preneo TASS.

19.35 - Duma usvojila predlog zakona o kontroli stranih agenata

Ruska Državna duma je danas usvojila predlog zakona koji reguliše norme o stranim agentima.

Posebno se razjašnjavaju pojmovi "strani agent", "strani uticaj", "strani izvor", "politička ličnost", koji se mogu prepoznati kao strani agenti, a uvešće se i jedinstveni registar stranih agenata, prenela je RIA Novosti.

Komitet Državne dume za bezbednost i borbu protiv korupcije podržao je ovaj projekat, a ruska vlada poručila da inicijativu treba finalizovati.

19.05 - Raketirana Gorlovka

Ukrajinska vojska je gađala Gorlovku u DNR iz višecevnih raketnih bacača „Grad“ i „Uragan“, saopštilo je predstavništvo republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre. Ispaljeno je ukupno 14 raketa.

19.02 - Ministarstva odbrane Rusije, DNR i LNR objavilo mape na kojima je prikazano gde se trenutno odvijaju sukobi

 

 

18.55 - Lavrov doputovao u Ankaru na razgovore sa Čavušogluom

Ministarspoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov doputovao je danas u zvaničnu posetu Turskoj.

Lavrov će sutra u Ankari razgovarati sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, saopštila je ranije danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi TASS.

Dva ministra razgovaraće o situaciji u Ukrajini i u Siriji, Libiji i Nagorno-Karabahu, kao i o situaciji na Balkanu, u Avganistanu i centralnoj Aziji.

Lavrov i Čavušoglu će takođe razgovarati o perspektivama trgovinsko-ekonomske saradnje sa Zapadom tokom perioda antiruskih sankcija.

Prinstcreen Sputnik
 

17.58 - Zelenski se protivi ulasku ruskih brodova u ukrajinske luke

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da se protivi ulasku ruskih brodova u ukrajinske luke.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je spremna da u potpunosti izveze sve što ima, a u cilju obezbeđenja sigurnog koridora radi izvoza proizvoda potrebni su brodovi bilo koje zemlje partnera Ukrajine, osim Rusije.

17.29 - Šarlaj: Kad se Zaporožje pripoji Rusiji, biće izbora

Vojno-civilna administracija u Zaporožju je privremena, a izbori će se održati u regionu kada se završi pristup pripajanja Ruskoj Federaciji, rekao je danas Artjom Šarlaj, službenik administracije regiona Zaporožje.

- Kada budemo deo Rusije, vojno-civilna administracija neće biti potrebna. Biće izabran gubernator i ostali organi vlasti, kao i u bilo kojem ruskom regionu - kazao je Šarlaj, preneo je TASS.

17.20 - Ukrajina izbacuje Tolstojev "Rat i mir" iz školskog programa

Ukrajina planira da iz školskog programa izbaci roman "Rat i mir" ruskog pisca Lava Tolstoja jer se u romanu veliča ruska vojska, najavio je danas prvi zamenik ukrajinskog ministra obrazovanja Andrej Vitrenko.

On je dodao da je planirano da se veliki broj knjiga ruskih pisaca izbaci iz školskog programa.

Kako je rekao, "sve što veliča rusku vojsku nestaće iz školskog programa strane literature", prenosi TASS.

Printscreen/YouTube/Booksonline
 

16.39 - Šojgu: Luke u Marijupolju i Berdjansku rade normalno

Luka u Marijupolju primila je prve teretne brodove, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Deminiranje luke u Marijupolju je završeno. Funkcioniše kao i obično i primila je prve teretne brodove - rekao je Šojgu.

Dodao je da luke u Marijupolju i Berdjansku rade normalno i da su spremne da transportuju žito.

Profimedia
 

16.20 - Ponovo gađani civili u Donjecku

U utorak u 16.40 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su ponovo ispalili 15 mina kalibra 120 milimetara na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

U 16.37 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici su na Donjeck ispalili još četiri projektila kalibra 155 mm, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

15.01 - Granatirane Jasinovata i Makejevka

Ukrajinska vojska je ispalila sedam projektila kalibra 122 milimetra na Jasinovatu i šest projektila kalibra 155 milimetara na Makejevku, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

14.58 - Zelenski ponovio da je spreman za pregovore s Putinom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ponovo je rekao da je spreman za mirovne pregovore s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, piše list „Fajnenšel tajms“.

- Zelenski je izjavio da "pobeda mora biti postignuta na bojnom polju", ali je istovremeno potvrdio da je otvoren za mirovne pregovore s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom - preneo je list nakon video-konferencije na kojoj je učestvovao Zelenski.

Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

14.56 - Novinari na udaru projektila

Novinari, među kojima su i dopisnici Sputnjika, našli su se pod udarom projektila, ispaljenih iz ukrajinskog sistema „Grad“, u blizini Popasne u Luganskoj Narodnoj Republici. Dopisnik Sputnjika javlja da niko nije povređen.

14.43 - Poljska predložila sedmi paket sankcija

Varšava predlaže da se u sedmi paket sankcija Evropske unije protiv Rusije uvrste svi energenti i banke, izjavio je ministar inostranih poslova Poljske Zbignjev Rau nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Aleksandrom Šalenbergom.

14.39 - Zelenski: Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da Kijev neće pristati na zastoj na bojnom polju sa Rusijom i da ima za cilj da povrati kontrolu nad teritorijom koju je okupirala Moskva.

- Već smo izgubili previše ljudi da bismo jednostavno ustupili svoju teritoriju - poručio je Zelenski u video-obraćanju na događaju koji je organizovao "FT Lajv" i dodao da zastoj nije opcija za Kijev, prenosi Rojters.

14.17 - Lavrov i Čavušoglu 8. juna o mogućnosti obnavljanja pregovora Moskve i Kijeva

Maxim Shemetov/Pool Photo via AP
Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov razmotriće tokom posete Turskoj 8. juna s turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom perspektivu obnavljanja mirovnih pregovora s Ukrajinom, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

14.13 - Zelenski: Sankcije nisu uticale na poziciju Rusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da zapadne sankcije nisu uticale na poziciju Rusije.

On je kritikovao partnere Kijeva zbog poziva na prekid vatre bez utvrđenih uslova, prenosi britanski list „Fajnenšel tajms“.

14.04 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja samohodnih topova koje je Kijevu isporučila Norveška

 

 

13.53 - Šolc: Sankcije će unazaditi rusku ekonomiju i vojne kapacite

Moskva neće moći da zadrži svoje vojne sposobnosti zbog teških sankcija koje su joj zapadne zemlje uvele kao odgovor na sukob u Ukrajini, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

- Sada imamo dalekosežne sankcije koje će unazaditi rusku ekonomiju decenijama, što znači da neće moći da učestvuje u globalnom ekonomskom i tehnološkom napretku - poručio je Šolc novinarima tokom posete Viljnusu, prenosi agencija Rojters.

13.17 - Konašenkov: Ruske snage uništile dve američke haubice

Ruske artiljerijske trupe uništile su samohodno artiljerijsko oružje M109A3 koje je isporučila Norveška i dve americke haubice M777 u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

- Udari artiljerije uništili su samohodnu artiljeriju kalibra 155 milimetara M109A3 koju je isporučila Norveška, dve haubice američke proizvodnje M777 kalibra 155 milimetara, kao i sedam topova i minobacača na terenu, uključujući samohodni artiljerijski sistem Pion kalibra 203 milimetara - rekao je Konašenkov.

13.16 - Baltik povećava trupe

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
 

Nemački kancelar Olaf Šolc i lideri baltičkih zemalja saglasni su da bezbednost ovog regiona mora biti ojačana povećanjem broja trupa i dodavanjem vazdušne i pomorske odbrane, saopštio je danas litvanski predsednik Gitanas Nauseda.

Nemačka je spremna da pojača svoju vojnu misiju u Litvaniji, saopštio je Šolc tokom današnje posete Viljnusu.

12.05 - Šojgu: Rusi imaju kontrolu nad još jednim gradom

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su Rusi osvojili kontrolu nad gradom Svjatogorsk tokom specijalne operacije u Ukrajini.

On je dodao da su pod njihovom kontrolom značajni delovi Donjecka i Luganska, leva obala reke Severski Donjec, kao i gradovi Svjatogorsk i Krasni Liman.

Svjatogorsk se nalazi u severnim delovima Donjecka, oko 40 kilometara jugoistočno od Izjuma u Harkovskoj oblasti, koja je pod kontrolom ruske vojske.

11.15 - U Hersonskoj oblasti referendum o prisajedinjenju Rusiji?

 Na teritoriji Hersonske oblasti najverovatnije će biti sproveden referendum o ulasku ovog ukrajinskog regiona u sastav Rusije, rekao je danas novinarima zamenik šefa vojno-civilne administracije Kiril Stremousov.
 

AP Photo/Rodrigo Abd
 

9.49 - Kijev: Borbe kod Severodonjecka, odbijeno više ruskih napada

Ruske trupe nastavljaju da napadaju grad Severodonjeck gde se vode teške borbe, saopštila je danas ukrajinska vojska u najnovijem operativnom izveštaju.

Prema navodima ukrajinskog generalštaba oružanih snaga, uspešno je odbijena ruska ofanziva na mesta Nahirne, Berestov, Krinične i Rota.

9.40 - DNR: Ubijeno 10, ranjeno 17 civila u ukrajinskim napadima

Deset civila je ubijeno a 17 ranjeno u protekla 24 sata na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), kao rezultat ukrajinskog granatiranja, izvestila je danas teritorijalna odbrana DNR.

9.03 - Ukrajina: Tela poginulih u Azovstalju vraćena u Kijev

Ruske trupe vratile su tela desetina ukrajinskih boraca koji su poginuli u čeličani Azovstalj u Marijupolju.

Kako se navodi, tela su prebačena Kijev gde je u toku DNK analiza kako bi se utvrdio identitet poginulih, saopštili su iz puka Azov, jedne od ukrajinskih jedinica koja je držala čeličanu skoro tri meseca pre nego što su se predale u maju ruskim trupama.

AP Photo/Sergei Grits, File
 

9.00 - Japan sankcionisao još dve ruske i jednu belorusku banku

Japan uvodi sankcije za još dve ruske i jednu belorusku banku i proširuje zabranu uvoza ruske robe zbog napada na Ukrajinu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Japana.

Sredstva Ruske poljoprivredne banke, Moskovske kreditne banke i Beloruske banke za obnovu i razvoj biće zamrznuta u okviru novog paketa sankcija.

7.34 - Stejt department: Suverene odluke Crne Gore, S. Makedonije i Bugarske

Stejt department saopštio je, povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Severne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd, da su one kao suverene države "donele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju rešenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost" zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je na konferenciji za novinare kazao da SAD pozivaju "Srbiju da se usredsredi na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa ostatkom Evrope", preneo je Glas Amerike.

- Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversifikuje izvore energije, da smanji energetsku zavisnost od Ruske Federacije i da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbednost - rekao je Prajs.

7.30 - Zelenski: Naša vojska ne napušta pozicije u Severodonjecku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da ukrajinska vojska ne napušta svoje pozicije u Severodonjecku, gradu gde se trenutno odvijaju najveće ulične borbe.

"Naši heroji ne odustaju od pozicija u Severodonjecku. U gradu se odigravaju žestoke ulične borbe", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Kada je reč o širem, industrijskom delu regiona Donbas, gde se nalazi Severodonjeck, Zelenski je rekao da "ukrajinski Donbas stoji čvrsto".

AP Photo/Markus Schreiber
 

7.20  - Nebenzja napustio SB UN dok je govorio Šarl Mišel

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja napustio je u ponedeljak salu za sednice Saveta bezbednosti, nakon optužbi na račun Moskve koje je uputio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Kako prenosi RIA Novosti, Mišel je pokušao da svu odgovornost za globalnu prehrambenu krizu prebaci na Kremlj, te je optužio Rusiju da blokira ukrajinske luke i krade žito.

Nebenzja nije želeo da sluša njegov govor i napustio je salu, dok je njegov zamenik u UN Dmitrij Poljanski skrenuo pažnju na "ogromnu količinu neutemeljenih optužbi koje su izneli zapadni partneri".

"Šarl Mišel takođe nas je, suprotno činjenicama, optužio da smo izazvali krizu sa hranom. Govorio je tako grubo da je stalni predstavnik Rusije napustio salu. Neverovatno je koliko su se degradirali Evropska unija i njeni lideri", napisao je Poljanski na Telegram kanalu.

7.10 - DNR: U ukrajinskim napadima poginulo 7 civila, 16 ranjeno

AP Photo/Petros Giannakouris, File
 

Zvaničnici samoproklamovane Donjecke Narodne Republike saopštili su sinoć je da je sedam civila poginulo, a 16 je povređeno u granatiranju ukrajinskih trupa.

"Tokom 6. juna dobili smo informacije o sedam poginulih i 16 povređenih civila, što je posledica granatiranja naselja u DNR", saopštilo je predstavništvo Centra za kontrolu i koordinaciju primirja na svom Telegram kanalu, prenela je RIA Novosti.

7.00 - Parlament RS: RS protiv uvođenja sankcija Rusiji

Narodna skupština Republike Srpske smatra da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu RS u okviru trenutne međunarodne, političke i bezbednosne pozicije Srpske, ističe se u zaključcima koje je sinoć usvojio parlament.

Zaključci su usvojeni na posebnoj sednici na predlog klubova poslanika SNSD, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS i poslaničke grupe NDP, preneo je sajt RTRS.

Glasanju nije prisustvovala većina poslanika opozicije.
 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike