Amerika sprema sankcije Turskoj: "Već dugo razmatramo tu opciju"

29.10.2020

12:55 >> 13:34

0

Autor: A. B.

Ankari smo jasno stavili do znanja da je testiranje sistema S-400 potpuno neprihvatljivo, poručuju iz State Departmenta

Amerika sprema sankcije Turskoj: "Već dugo razmatramo tu opciju"
Copyright Wikimedia

Visoki zvaničnik američkog Stejt Departmenta upozorio je da se Turska suočava s opasnošću nametanja američkih sankcija, koja je postala “vrlo stvarna”, nakon što je Ankara testirala ruski odbrambeni sistem S-400.

Dodaje da su “sankcije tema koja se uveliko razmatra”, nakon što je prošle nedelje turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio da je njegova zemlja 16. oktobra testirala ruski sistem protivvazdušne odbrane, za koji Vašington kaže da nije nespojiv s članstvom Turske u NATO-u.

Američka administracija da izrekne ekonomske sankcije Ankari prema zakonu za “suprotstavljanje američkim protivnicima kroz sankcije”, koji je Kongres doneo 2017. godine.

Zakon posebno predviđa automatske sankcije protiv zemlje koja sklopi “važan dogovor” s ruskim sektorom naoružanja.

Profimedia

Kuper je rekao da je Vašington još prošle godine obavestio strateškog saveznika Ankaru da su SAD postavile “crvenu liniju” kada je u pitanju aktiviranje sistema S-400 koji je Ankara kupila od Moskve 2017. godine.

– Ankari smo jasno stavili do znanja da je testiranje sistema S-400 potpuno neprihvatljivo. Naravno, činimo sve da Turska ostane u zapadnom taboru – rekao je Kuper napominjući da američka administracija i dalje ulaže napore “da uveri Tursku da S-400 ne učini operativnim”.

Turski predsednik je rekao da njegova zemlja ni od koga neće tražiti dopuštenje za sprovođenje testa na bilo kom oružju koje poseduje i naglasio da Ankara ne obraća pažnju na prigovore Vašingtona po tom pitanju.

Izrazio je čuđenje što se Sjedinjene Američke Države nisu protivile kada je Grčka kupovala ruske odbrambene sisteme, iako je i ta država, poput Turske, članica Severnoatlantskog saveza.

Sjedinjene Američke Države obustavile su učešće Turske u programu za proizvodnju modernih američkih ratnih aviona F-35, kao odgovor na tursku kupovinu ruskog sistema S-400.

Vašington veruje da bi sistem S-400 mogao da dovede do otkrivanja tehnoloških tajni ovog naprednog borbenog aviona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Al Jazeera

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike