Više od 40 skeleta pronađeno ispod bolnice stare 500 godina, ali ni to nije bilo najveće otkriće peruanskih arheologa (FOTO/VIDEO)

31.05.2022

10:51

0

Autor: N. Pavlović

Na istoj lokaciji mogle bi da se pronađu i mumije Inka

Više od 40 skeleta pronađeno ispod bolnice stare 500 godina, ali ni to nije bilo najveće otkriće peruanskih arheologa (FOTO/VIDEO)
peru - Copyright AP Photo/Martin Mejia

Arheolozi u Peruu su pronašli skelete više od 40 ljudi nadomak bolnice Real de San Andres, poznate zgrade u prestonici Limi, koja datira još iz vremena dolaska španskih osvajača.

Smatra se da je to bila jedna od prvih bolnica u Južnoj Americi, a izgrađena je 1552. godine za španske pacijente. Tamo su se obučavali doktori, a imala je i odeljenje za mentalno obolele.

AP Photo/Martin Mejia
 

Zanimljivo je da ljudski ostaci nisu do sada otkriveni jer su ležali u veoma plitkim grobovima.

Arheolozi veruju da bi na istoj lokaciji mogli da pronađu i mumije Inka, naroda koji je vladao regionom Anda pre nego što su došli Španci.

Sa iskopavanjima se počelo 2021. godine, a otkrivena je i podzemna kripta od cigli za koju se veruje da je bila u upotrebi 300 godina. Pronađeni su i keramički predmeti iz prehispanskog perioda, uključujući i pločice i staklo.

Otkrivena mreža prolaza ispod hrama 

Tim arheologa otkrio je i mrežu prolaza ispod više od 3.000 godina starog hrama u peruanskim Andima.

Hram Čavin de Huantar koji se nalazi u severno-centralnim Andima, nekada je bio verski i administrativni centar za ljude širom regiona.

Prolazi su pronađeni početkom maja i imaju elemente za koje se veruje da su izgrađeni ranije u odnosu na galerije hrama, rekao je Džon Rik, arheolog sa Univerziteta Stenford koji je učestvovao u iskopavanjima.

Na 3.200 metara nadmorske visine, tokom višegodišnjeg iskopavanja pronađeno je najmanje 35 podzemnih prolaza, koji su svi međusobno povezani i izgrađeni između 1.200 i 200 godina pre nove ere u podnožju Anda.

- To je prolaz, ali je veoma drugačiji. To je drugačiji oblik konstrukcije. Ima karakteristike iz ranijih perioda koje nikada nismo videli u prolazima - rekao je Rik.

Hram Čavin de Huantar postao je deo Unesko svetske baštine 1985. godine.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike