Veliki broj sajber-napada na ruski finansijski sektor, kapetan dobio 13 godina zatvora zbog veleizdaje

25.05.2022

21:44

0

Pratite uz 24sedam sva dešavanja na teritoriji Ukrajine

Veliki broj sajber-napada na ruski finansijski sektor, kapetan dobio 13 godina zatvora zbog veleizdaje
Ukrajina Rusija rat u Ukrajini - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Max Pshybyshevsky/Francisco Seco/Emilio Morenatti Pixabay

Nastavlja se vojna operacija Rusije u Ukrajini, ušla je u 91. dan. Na udaru ukrajinskih snaga od jutros je Jasinovata. Predstavnici administracije Zaporoške oblasti poručuju da je isključen povratak regiona pod kontrolu Kijeva. 

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je juče da postoji realna pretnja da će Ukrajina napraviti nuklearno oružje i vozila za njihovu isporuku, kao i da je Zapad ignorisao predloge Rusije o "neširenju NATO-a" i da je bezbednosna situacija u istočnoj Evropi značajno loša.

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada.

Šta znamo do sad?

U toku je 91. dan specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini

- Finska i Švedska zvanično podnele zahtev za pridruživanje NATO-u

- Putin predsedniku Finske:"Greška bi bila da ta zemlja odustane od neutralnosti"

- Švajcarska "odmrzla" 3,4 milijarde franaka ruske imovine

- Bivši savetnik Merkelove upozorio: Ne bismo smeli da potcenimo rusku vojsku

- Putin kritikovao lidere neprijateljskih zemalja

- Bajden traži od Kongresa da se zapleni sva ruska imovina

- Predali se borci "Azova" u čeličani Azovstalj, sudiće im se u DNR

- Problemi zbog uvoza ruskog gasa i plaćanja u rubljama

- Pregovori Rusije i Ukrajine stali

23.45 Roskongres: 90 država na ekonomskom forumu u Rusiji

Predstavnici više od 90 država potvrdili su učešće na 25. Sankt Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) koji će se održati sredinom juna, saopšteno je danas iz Fondacije Roskongres, organizatora manifestacije.

"Važno je stvoriti povoljne uslove za realizaciju zajedničkih projekata i obezbediti podršku inicijativama poslovne zajednice. Suprotno određenim okolnostima, uvvešćena na SPIEF 2022. je potvrdilo više od 90 zemalja. Brojke su zaista impresivne", rekao je saradnik ruskog predsednika Anton Kobjakov, prenosi TAS S.

SPIEF će se ove godine održati od 15. do 18. juna u Sankt Peterburgu.

23.00 Podoljak - "Danas nam predlažu da Rusiji poklonimo istok i jug; hvala na savetu"

Države-članice EU predlažu Ukrajini da preda Rusiji deo teritorije radi prekida vatre i obustavljanja konflikta, saopštio je savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Po njegovim rečima, Kijev neće učestvovati u tim razgovorima.

- Danas nam predlažu da Rusiji poklonimo istok i jug. Hvala na savetu, ali, prihvatamo pomoć u oružju - istakao je on.

Gugl mape
 

 

22.55 Masovne grobnice u Mariupolju

Masovne grobnice otkrivene su na starom groblju u Marijupolju, saopštio je gradonačelnik grada Konstantin Ivaščenko

Tu teritoriju su kontrolisali ekstremisti "Azova". Biće izvršena ekspertiza koja će pokazati kako su ljudi stradali.

22.20 Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

 Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

22.00 Zelenski: Ukidanje bezviznog režima za građane Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je danas ukidanje bezviznog režima za ruske građane, navodeći potrebu da se poboljša bezbednost granica nakon ruske invazije.

Ruskim građanima do sada je bilo dozvoljeno da posećuju susednu Ukrajinu bez viza.

U nalogu objavljenom na predsedničkom sajtu, Zelenski je rekao da podržava peticiju koju je podneo jedan građanin u kojoj traži da se ova praksa prekine, preneo je Rojters.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

 

"U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, ovo pitanje se nametnulo kao važno i vitalno. Podržavam potrebu da se pojača kontrola ulaska ruskih državljana", rekao je Zelenski i dodao da je poslao pismo premijeru Denisu Šmihalu u kojem mu nalaže da se posveti ovom pitanju.

21.35 Kalin: Sankcije NATO protiv Turske čine NATO slabijim

Sankcije protiv Turske na snabdevanje proizvodima odbrambene industrije čine NATO slabijim, izjavio je danas portparol predsednika Turkse Ibrahim Kalin.

"Zahtevali smo od Švedske i Finske da se odmah ukinu ograničenja na uvoz proizvoda odbrambene industrije i videli smo njihov pozitivan stav prema ukidanju sankcija sektoru odbrane. To je ključno, jer mislimo da nije u redu da saveznici nameću embargo jedni drugima. To samo slabi savez i čini naše neprijatelje zadovoljnima", rekao je Kalin na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi TAS S.

On je dodao da je Ankara tokom razgovora sa delegacijama kandidata za članstvo u NATO, Finske i Švedske, primetila pozitivan stav prema ukidanju embarga na izvoz oružja.

21.15 - Rekordan broj sajber-napada na ruski finansijski sektor

Banka Rusije objavila je da je u martu ove godine evidentiran rekordan broj sajber-napada na ruski finansijski sektor, izjavio je danas zamenik guvernera Banke Rusije German Zubarev.

- Nažalost, obim i porast sajber napada je veliki i značajan. Od februara se broj napada na finansijske institucije povećao i do 20 puta. U martu ove godine je bilo preko 370 napada, dok ih je u martu prošle godine bilo manje od 30 - rekao je Zubarev.

20.21 - Kadirov: Rusija vojska ušla u Lisičansk, na ulazu u Severodonjeck

Lider ruske republike Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je danas da su ruske snage ušle u Lisičansk i da su na ulazu u Severodonjeck, u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine.

Profimedia
 

Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da ukrajinske snage trpe gubitke i da su u panici.

20.08 - Rusija: Izvođenje odgovornih pred lice pravde pitanje vremena

Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena, izjavio je danas ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

18.50 - Kapetanu ruske vojske 13 godina zatvora za veleizdaju

Južni okružni vojni sud Rusije osudio je kapetana ruskih oružanih snaga Ruslana Artikova na 13 godina strogog zatvora, proglasivši ga krivim za veleizdaju i saradnju sa vojnim obaveštajcem Ukrajine Aljonom Katkalom, izjavila je danas portparolka suda i potvrdila da je ruskom oficiru oduzet vojni čin.

17.10 Sijarto: Nastavićemo da pomažemo Ukrajini

Mađarska će nastaviti da pomaže Ukrajini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto reagujući na izjavu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je kritikovao Budimpeštu zbog odbijanja da podrži embargo na rusku naftu.

Ako sve što je Zelenski rekao u Davosu znači "hvala Mađarima zbog prihvatanja više od 750.000 izbeglica, hvala što se brinete o njima i dajete im posao, hvala što lečite 130 ukrajinske dece i pružate bolničku negu ranjenim ukrajinskim vojnicima, stipendirate hiljadu mladih Ukrajinaca, onda je naš odgovor: bilo nam je zadovoljstvo i nastavićemo da pomažemo", napisao je Sijarto na Fejsbuku.

AP Photo/Darko Vojinovic
 

Sijarto je podsetio da je Mađarska spremna da obnovi jednu školu i obdanište u Ukrajini kao i da organizuje smeštaj interno raseljenih, prenosi MTI.

16.39 - Kuleba: Rusija pokušava da uceni svet

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je danas Rusiju da pokušava da uceni svet time što govori da je spremna da deblokira luke na Crnom moru, ako joj se ukinu sankcije.

Kuleba je na Tviteru naveo da bi svi koji razmišljaju da prihvate "ovu igru" trebalo da prvo posete "grobove ubijene ukrajinske dece i razgovaraju sa njihovim roditeljima".

15.59 - Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je jednu od moskovskih vojnih bolnica u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua

Njih dvojica su obišli vojnike ranjene u vojnoj operaciji u Ukrajini.

15.57 - Jedna osoba je povređena prilikom granatiranja sela Žuravljovka u Belgorodskoj oblasti iz pravca Ukrajine, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

15.42 - Hersonska oblast počela da otvara centre za izdavanje ruskih pasoša

Hersonska oblast je počela da otvara centre za izdavanje ruskih pasoša, saopštio je Sputnjiku zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

Ranije je predsednik Rusija Vlaidimir Putin potpisao ukaz o pojednostavljenom dobijanju ruskog državljanstva.

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

15.31 - Narodna milicija LNR opkolila Severodonjeck

Narodna milicija LNR operativna je opkolila Severodonjeck, izjavio je potpukovnik vojnog resora LNR Andrej Maročko Prvom kanalu.

- Zaista smo sa tri strane čvrsto blokirali ovaj grad. Iz Severodonjecka se može izaći samo preko jednog mosta koji je takođe pod našom vatrenom kontrolom. Zato se već sada može govoriti da je Severodonjeck operativno opkoljen - objasnio je on.

15.23 - Raketni napad na vojnu fabriku pogodio i ukrajinski i turski kompleks

Današnji raketni napad na zaporošku vojnu fabriku "Motor Sič" pogodio je, ne samo ukrajinsku vojni kompleks, već i turski, javlja ruski ratni reporter Evgenije Podubni.

Kako je naveo, prošle godine je Turska naručila od ukrajinske fabrike 30 motora Ai-450T za 15 dronova Akinči u vrednosti od oko sedam miliona dolara. Motori su trebali da se isporuče do kraja ove godine.

Pored toga, novi sistem borbenih dronova Bajraktar, čije testiranje je planirano za 2023. godinu, trebao bi da dobije od "Motor siča" motor AI-25TLT, zaključio je Podubni.

14.38 - Ukrajinske snage u Crvenom Limanu koriste pacijente kao živi štit

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

U Crvenom Limanu ukrajinske snage koriste pacijente u lokalnoj bolnici kao živi štit, rekao je za Sputnjik lider DNR Denis Pušilin.

U toku je aktivna faza oslobađanja tog grada.

14.26 - Zaporoška oblast je u svetlu ukaza predsednika Rusije pristupila pripremi izdavanja ruskih pasoša, a trenutno se precizira spisak ljudi, izjavio je član glavnog Saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

Ruski lider Vladimir Putin potpisao je danas ukaz o pojednostavljenju dodeljivanja državljanstva Ruske Federacije stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

13.57 - Putin potpisao: Stanovnici Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini brže do ruskog državljanstva

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pojednostavljenju dodeljivanja državljanstva Ruske Federacije stanovnicima Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine.

Dokument je objavljen na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

 

 

13.06 - Rusija ukida gornju starosnu granice za služenje vojnog roka

Ruska Državna duma usvojila je danas predlog zakona o ukidanju gorne starosne granice za sklapanje prvog ugovora o služenju vojnog roka.

U obrazloženju se navodi da se sada zakonom predviđa da prvi ugovor o služenju vojnog roka mogu da zaključe građani od 18 do 40 godina i strani državljani od 18 do 30 godina, prenose RIA Novosti.

Navodi se i da su za upotrebu visokopreciznog naoružanja, rukovanje naoružanjem i vojnom opremom potrebni visokostručni specijalisti, a da iskustvo pokazuje da oni to postaju do 40-45 godina.

13.01 - Evropska komisija je predložila da se zaobilaženje sankcija protiv Rusije tretira kao zločin u Evropskoj uniji

- Evropska komisija danas predlaže da se kršenje ograničavajućih mera EU doda na listu zločina EU - navodi se u saopštenju EK.

Kako se dodaje, predlog EK je da se konfiskuje imovina onih koji krše sankcije Evropske unije.

- Današnji predlozi imaju za cilj da obezbede da imovina fizičkih i pravnih lica koji krše ograničavajuće mere može biti efikasno konfiskovana u budućnosti - precizira se u dokumentu.

11.56 - Sijarto o narednom paketu sankcija Rusiji: Odluka se može doneti samo uz saglasnost svih zemalja članica EU

AP Photo/Darko Vojinovic
Peter Sijarto

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

11.51 - UAE šalju naftu Evropi tankerom "Duh Moskve"

Ujedinjeni Arapski Emirati su krenuli sa isporukama nafte u Evropu, pošto evropski kupci odbijaju uvoz iz Rusije zbog napada te zemlje na Ukrajinu, javlja "Blumberg".

Tanker "Duh Moskve" (Moscow Spirit), koji je unajmila kompanija TotalEnerži, plovi prema holandskoj luci Roterdam u Holandiji sa teretom od oko milion barela emiratske sirove nafte, prema podacima lučkih agencija za praćenje tankera koje je prikupio "Blumberg".

Pixabay
 

11.10 - Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila tipa M113

Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa.

- Koordinisana pomoć od nas i saveznika je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu - rekao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas, preneo je Rojters.

9.59 - Narodna milicija DNR saopštila je da je u poslednja 24 sata likvidirano 36 ukrajinskih ekstremista, uništen položaj minobacača kalibra 120 milimetara i zaplenjen sistem "Grad".

9.55 - Ukrajinske snage su za 98 dana eskalacije ispalile na teritoriju DNR oko 30.200 metaka i druge vrste municije, a mesta u republici su gađali 3.229 puta, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

9.50 - Rusija spremna da otvori humanitarni koridor za hranu iz Ukrajine

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, prenosi Interfaks.

Rudenko je takođe rekao da će Rusija razmotriti mogućnost razmene zatvorenika s Ukrajinom posle izricanja presuda nekim od onih koji su se predali ruskim snagama.

9.10 - Zelenski: Spreman sam samo da pričam direktno sa Putinom

Alexander Nemenov/Pool Photo via AP
 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da je spreman da razgovara direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ne uz pomoć posrednika.

On je dodao da, "ukoliko ruski predsednik razume realnost, postoji mogućnost da se dođe do diplomatskog rešenja konflikta", preneo je Rojters.

Govoreći pred publikom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Zelenski je poručio da će se Ukrajina boriti dok ne povrati celu svoju teritoriju.

Ukrajinski predsednik je rekao da bi Moskva trebalo da povuče svoje trupe na mesto gde su bile pre početka napada, 24. februara.

- Ovo bi mogao da bude prvi korak ka razgovoru - izjavio je Zelenski.

8.40 - Snage LNR oslobodile su mesto Toškovka

Ukrajinske jedinice su tokom povlačenja nastojale da sravne selo za zemljom.

8.20 - Zelenski: Situacija u Donbasu izuzetno teška

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu „izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi BBC.

- Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo - rekao je Zelenski.

Prema njegovoj oceni, snabdevanje Ukrajini teškim naoružanjem - višecevnim lanserima raketa, tenkovima i protivbrodskim oružjem je najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svetu i sprečavanje mnogih teških kriza koje Rusija još planira ili je već izazvala.

Aaron Chown/Pool Photo via AP
 

7.20 - U Belgorodskoj oblasti, u blizini granice Rusije i Ukrajine, produžen je "žuti nivo" terorističke opasnosti do 9. juna.

Juče je i Kurskoj oblasti, takođe u blizini granice, doneta ista odluka i to do 7. juna.

07:15 - Ukrajina počela da koristi francuske topove

Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao „adut francuske artiljerije”.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

7.10 - SAD zatvaraju finansijske kanale za plaćanje ruskih dugova

SAD će od danas zatvoriti poslednji finansijski kanal preko kojeg Rusija vraća milijarde dolara dugovanja međunarodnim investitorima, čime će po prvi put od Oktobarske revolucije Rusija biti dovedena u poziciju da ne plaća dospele obaveze i dugovanja, javlja AP.

U saopštenju američkog ministarstva finansija navodi se da ne postoji plan da se obnovi licenca koja bi Rusiji omogućila da nastavi da plaća svoje dugove preko američkih banaka.

Već su postojale naznake da Bajdenova administracija nije voljna da produži Rusiji licencu, navodi američka agencija

Na konferenciji za novinare nakon prošlonedeljnog sastanka ministara finansija Grupe sedam u Kenigsvinteru u Nemačkoj, američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da postoji opcija "tranzicionog perioda tokom kojeg bi se omogućilo da investitori prodaju hartije od vrednosti".

- Očekuje se da to bude vremenski ograničeno - predočila je Jelen.

Bez dozvole za korišćenje usluga američkih banaka za plaćanje dugova, Rusija neće imati mogućnost da otplati svoje međunarodne investitore.

Kremlj je do sada koristio usluge banaka JPMorgan Chase i Citigroup kao posrednike za plaćanje svojih obaveza.

7.00 - EU privremeno ukida carine na ukrajinske proizvode

24sedam/Profimedia
 

Savet Evropske unije, koji zastupa 27 zemalja članica, odobrio je ukidanje carina na uvoz robe iz Ukrajine na godinu dana kako bi se pomoglo privredi te zemlje zbog ruske invazije.

Tu meru, koju je Evropska komisija predložila 27. aprila, odobrio je Evropski parlament 19. maja.

Odluka je sada potvrđena i stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu EU, dodaje Savet u saopštenju.

Ukidanje carina "olakšaće trgovinsku razmenu s Ukrajinom nakon (ruske) agresije i pomoći njenoj privredi", rekao je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Bilateralna trgovina EU i Ukrajine iznosila je prošle godine 52 milijarde evra, navodi evropsko izvršno telo.

Očekuje se da će ukrajinski bruto domaći proizvod (BDP) ove godine pasti za 35 odsto, pokazuje procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) objavljena 19. aprila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike