Erdogan, usred bure u NATO, pokreće novu operaciju u Siriji

24.05.2022

08:32

0

Autor: N. Pavlović

"Borba protiv terorističkih pretnji iz regiona", najavio je turski lider

Erdogan, usred bure u NATO, pokreće novu operaciju u Siriji
Turska vojska u Siriji - Copyright AP Photo/Ghaith Alsayed, File

Turska će uskoro pokrenuti novu vojnu operaciju na jugu zemlje, duž granica sa Sirijom, najavio je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Iako nije pružio detalje, naveo je da je cilj stvoriti bezbedne zone duboke 30 kilometara za borbu protiv terorističkih pretnji iz ovih regiona.

- Glavna meta ovih operacija biće područja koja su centri napada na našu zemlju i sigurne zone - rekao je Erdogan.

On je kazao da će operacije biti pokrenute čim vojne, obaveštajne i bezbednosne snage završe pripreme.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Pretpostavlja se da će mete biti položaji kurdskih snaga, koji tamo deluju uz pomoć SAD. Ankara je slične operacije pokretala već tri puta od 2016. godine kada je pokrenut Štit Eufrata.

Poslednji takav potez, Operacija Izvor mira, naišao je na sankcije SAD i osude francuskog predsednika Emanuela Makrona. Turska trenutno kontroliše delove sirijskog Alepa, Rake i područja Hasaka, a podržava i militante u Idlibu.

Prošlog meseca je Ankara poslala trupe i u Irak, ciljajući kurdske snage u regionima Metina, Zap i Avasin-Basjan. Bagdad je osudio tu operaciju kao kršenje suvereniteta Iraka.

Turska optužuje sirijsko kurdske snage YPG (Narodne zaštitne jedinice) za povezanost sa Kurdistanskom radničkom partijom koju je Ankara označila kao terorističku organizaciju.

Podsetimo, Erdogan je nedavno izjavio da će Turska blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO jer dve skandinavske zemlje pružaju političke azile brojnim kurdskim aktivistima koje Ankara smatra teroristima.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike