Pretnje Turskoj: Svako ko dovodi u pitanje jedinstvo NATO biće izolovan unutar zajednice

15.05.2022

16:11

0

Nove reakcije na širenje NATO pakta

Pretnje Turskoj: Svako ko dovodi u pitanje jedinstvo NATO biće izolovan unutar zajednice
profimedia-0649412778 - Copyright Profimedia

Manfred Veber, šef poslaničke grupacije narodnjačkih stranaka, najveće i najstarije u Evropskom parlamentu, upozorio je Tursku na moguću izolaciju unutar NATO u slučaju da blokira pristupanje Finske i Švedske alijansi.

Svako ko dovodi u pitanje jedinstvo NATO biće izolovan unutar zajednice, rekao je on nemačkoj medijskoj grupi Funke, preneo je TASS.

- Ako dve zemlje žele (da uđu u NATO), Finska i Švedska su deo toga, bez sumnje. Nema osnova da se to usporava ili blokira, istakao je Veber.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kritikovao je danas neprihvatljivu i nečuvenu podršku koju potencijalne nove članice NATO Švedska i Finska pružaju kurdskoj militantnoj grupi Radničkoj partiji Kurdistana (PKK).

- Problem je u tome što ove dve zemlje otvoreno podržavaju i sarađuju sa PKK i YPG (Narodne zaštitne jedinice). To su terorističke organizacije koje svakodnevno napadaju naše trupe - rekao je Čavušoglu po dolasku u Berlin na sastanak sa kolegama iz NATO, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je i nečuveno da prijatelji i saveznici Turske podržavaju ovu terorističku organizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike