Udarac za Lukašenkove protivnike: Beloruski predsednik potpisao izmenu zakona o smrtnoj kazni

18.05.2022

12:57

0

Autor: 24sedam

U tekstu se napominje da nijedno "pripremanje ili pokušaj" zločina nije kažnjivo smrću osim za one koji su kvalifikovani kao "teroristi"

Udarac za Lukašenkove protivnike: Beloruski predsednik potpisao izmenu zakona o smrtnoj kazni
Tan2022-5-5_11571118_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Sćreiber

Belorusija je uvela smrtnu kaznu za planiranje napada ili "pokušaj terorističkog akta", prema dekretu izdatom u sredu. Ove optužbe su usmerene protiv mnogih opozicionih aktivista, uključujući njihovog lidera u prognanstvu.

- Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost smrtne kazne za pokušaj terorističkog akta - navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti. Do sada su se samo oni koji su proglašeni krivima za takvo delo mogli suočiti sa streljačkim vodom.

Zakon bi trebalo da stupi na snagu za 10 dana.

Prema drugoj ruskoj državnoj agenciji, Interfaksu, u tekstu se napominje da nijedno "pripremanje ili pokušaj" zločina nije kažnjivo smrću osim za one koji su kvalifikovani kao "teroristi".

Belorusija, bivša sovjetska republika i saveznica Rusije, poslednja je zemlja u Evropi koja još uvek primenjuje smrtnu kaznu. Zemlja sprovodi nekoliko pogubljenja svake godine.

Najnovija izmena zakona bila je u pripremi otkako je Lukašenkova administracija pogođena talasom sabotažnih akcija aktivista, koji su pokušali da unište delove železničke mreže zemlje kako bi Rusiji otežali raspoređivanje snaga u Ukrajini.

Od ogromnog protestnog pokreta 2020. protiv Lukašenkovog reizbora mnogi protivnici su optuženi i uhapšeni zbog pokušaja ili pripremanja terorističkog akta.

Pavel Orlovsky/BelTA Pool Photo via AP
Aleksandar Lukašenko

U martu 2021. godine belorusko tužilaštvo je saopštilo da je opoziciona liderka Svjatlana Cihanovskaja, koja je bila primorana da ode u izgnanstvo 2020. godine nakon nasilnog gušenja protesta, i sama je bila pod istragom za „pripremanje organizovanog terorističkog akta”, navodi beloruska državana agencija Belta.

Od predsedničkih izbora 2020. godine, na kojima je Cihanovskaja skupila iznenađujuću podršku naroda, mobilišći ogromne mase da osude glasanje za koje je tvrdila da je namešteno, vlasti su znatno pooštrile stisak, uhapsivši stotine ljudi i primoravši mnoge opozicione lidere i demonstrante da odu u egzil.

Mnoge opozicione ličnosti osuđene su na duge zatvorske kazne, a nezavisne nevladine organizacije i mediji zabranjeni su i označeni kao ekstremistički.

U sredu je u gradu Grodno počelo novo suđenje protiv 12 opozicionih aktivista, uključujući njihovog navodnog lidera Nikolaja Avtuhoviča.

Njih 12 optuženo je za „terorizam“ i pripremanje „terorističkog akta“ u organizovanoj bandi, saopštila je nevladina organizacija za ljudska prava Viasna.

Istražitelji optužuju tu grupu da je krajem 2020. godine, nakon istorijskih protesta, zapalila automobil i kuću jednog policajca, a zatim još jednom digla u vazduh automobil.

Nekoliko aktivista grupe već je u zatvoru. 59-godišnji Avtuhovič je već služio više od sedam godina u zatvoru i sada se suočava sa nizom drugih optužbi, uključujući izdaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike