Sofija Sapega osuđena na šest godina zatvora

06.05.2022

10:10

0

Ova dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije letela je sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021. kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk

Sofija Sapega osuđena na šest godina zatvora
Ilustracija - Copyright Pixabay/Ichigo121212

Beloruski sud osudio je danas Sofiju Sapegu, devojku disidenta Romana Protaseviča, na šest godina zatvora zbog podsticanja društvene mržnje, saopštila je grupa Vjasnarajts.

Ova dvadesetčetvorogodišnja državljanka Rusije letela je sa svojim dečkom, blogerom koji kritikuje beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, na letu Rajanera iz Atine za Vilnjus u maju 2021. kada su ga beloruske vlasti preusmerile u Minsk.

Belorusija je tada saopštila da je naredila da avion sleti nakon anonimne dojave da se u njemu nalazi bomba, a Protaševič i Sapega su odmah privedeni, iako se pretnja bombom pokazala lažnom.

 

 

Preusmeravanje komercijalnog leta radi njihovog hapšenja izazvalo je bes međunarodne zajednice i podstaklo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da uvedu dodatne sankcije Belorusiji, navodi Rojters.

Protaševiču tek treba da se sudi, a o istrazi koja se vodi protiv njega ne zna se mnogo.

Bloger, koji je pobegao iz Belorusije 2019. godine, radio je kao urednik na poljskom kanalu Neksta lajv u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Ovaj kanal, koji je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Lukašenku, odigrao je važnu ulogu u emitovanju i koordinaciji ogromnih protesta opozicije 2020.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike