Savet bezbednosti UN ošto osudio ubistvo novinarke: Palestina odobrila međunarodnu istragu

14.05.2022

15:26

0

Autor: 24sedam

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili"

Savet bezbednosti UN ošto osudio ubistvo novinarke: Palestina odobrila međunarodnu istragu
Snimak ekrana 2022-05-11 090616 - Copyright Slika ekrana/Jutjub/ Al Jazeera English

Palestinske vlasti saopštile su danas da podržavaju međunarodnu istragu o smrti novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh.

Husein al Šeik, visoki zvaničnik palestinskih vlasti, koje su ranije odbile pomoć Izraela, napisao je na Tviteru da vlast pozdravilja učešće svih međunarodnih tela u istrazi u vezi sa ubistvom novinarke, prenosi Rojters.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Plestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

U današnjem saopštenju izraelska policija navodi da je imala nameru "da omogući mirnu i dostojanstvenu sahranu koju je koordinisala sa porodicom nastradale novinarke, ali da su stotine izgrednika pokušale da sabotiraju ceremoniju i naškode policiji", prenosi britanska agencija.

Kako se navodi, policija će istražiti sukobe koji su se dogodili tokom sahrane.

Tanjug/AP/Maya Levin
Neredi tokom sahrane novinarke

Palestinske vlasti su ranije navele da je Abu Akleh, koja je pratila izraelsku raciju na Zapadnoj obali, bila žrtva atentata koji su izvršile izraelske snage, a izraelske vlasti su prvobitno sugerisale da je novinarka poginula usled palestinske vatre, ali su potom navele da su za to možda odgovorne i njihove snage.

SB UN osudio ubistvo palestinske novinarke

Savet bezbednosti UN oštro je osudio ubistvo palestinsko-američke novinarke Širin Abu Akleh i pozvao na "hitnu, temeljnu, transparentnu, poštenu i nepristrasnu istragu".

Saopštenje tim povodom na sinoćnjoj sednici podržalo je svih 15 članica SB UN nakon što je na insistiranje Kine i Rusije uklonjen deo teksta u kojem se naglašava važnost slobode medija i potreba da novinari koji rade u opasnim oblastima budu zaštićeni, potvrdile su diplomate na Ist Riveru, koje su želele da ostanu anonimne, prenosi AP.

U saopštenju SB UN je istaknuto "da novinari moraju biti zaštićeni kao civili".

AP Photo/Jason DeCrow
Savet bezbednosti UN

Novinarka Abu Akleh (51) bila je poznata širom arapskog sveta i cenjena zbog toga što je u posljednjih 25 godina izveštavala za TV kanal Al Džazira o Palestincima i palestinskom društvu pod izraelskom vlašću.

Ona je ubijena prošle srede tokom izraelske vojne racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali.

Novinari koji su bili sa njom, uključujući i kolegu iz Al Džazire koji je tada ranjen, potvrdili su da su izraelske snage pucale na njih iako su jasno identifikovani kao novinari.

Smrt poznate reporterke Širin Abu Akleh rastužila je mnoge, a izraelska policija se u petak sukobila sa velikim brojem Plestinaca koji su nosili njen kovčeg kroz Stari grad Jerusalima, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike