Turistkinje u Egiptu doživele neprijatnost: Društvene mreže se usijale zbog grupe tinejdžera koji su maltretirali dve devojke (VIDEO)

11.05.2022

11:28

0

Autor: M. Š.

Vlasti su povećale kazne za seksualno uznemiravanje, za koje je sada predviđena kazna do pet godina zatvora

Turistkinje u Egiptu doživele neprijatnost: Društvene mreže se usijale zbog grupe tinejdžera koji su maltretirali dve devojke (VIDEO)
Snimak ekrana 2022-05-11 132734 - Copyright Slika ekrana/Tviter/@DoctorAjayita

Egipatski javni tužilac naredio je u ponedeljak da 13 tinejdžera uhapšenih tokom vikenda i optuženih za maltretiranje dve turistkinje u piramidama u Gizi u blizini Kaira ostanu u pritvoru do istrage.

Hapšenja su usledila nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak na kojem se vidi gomila dečaka kako se vrpolji oko dve mlade žene na čuvenom arheološkom nalazištu, jednoj od najvećih turističkih atrakcija Egipta.

Na snimku se vide dečaci kako se rugaju ženama, a neki se pritiskaju uz njih dok devojke pokušavaju da pobegnu. Na snimku je nejasno da li je neko od dečaka "pipao" žene. 

Turistički vodič koji je snimio incident svojim telefonom optužio je tinejdžere da "verbalno i fizički" uznemiravaju žene.

Video je izazvao ogorčenje na društvenim mrežama u ovoj muslimanskoj zemlji u kojoj su seksualno uznemiravanje, kao i seksualno nedolično ponašanje, uglavnom u rasponu od dobacivanja  do povremenog štipanja ili hvatanja u javnosti česti.

Kako je saopšteno iz tužilaštva, uhapšeni dečaci imaju između 13 i 15 godina. U saopštenju se ne navode detalji o turistima.

Ukoliko budu optuženi, dečacima će se suditi pred sudom za maloletnike.

Posetioci piramida u Gizi i drugih poznatih arheoloških nalazišta u Egiptu su uznemiravani i praćeni mladićima koji agresivno nude obilaske, suvenire, kočijama ili vožnju kamilama.

Problem seksualnog uznemiravanja u Egiptu privukao je pažnju širom sveta tokom i nakon pobune 2011. kojom je svrgnut predsednik Hosni Mubarak, kada su žene bile uznemiravane, "pipane" - a u nekim slučajevima i premlaćivane i seksualno zlostavljane tokom masovnih antivladinih protesta.

Poslednjih godina, žene inspirisane pokretom #MeToo progovorile su na društvenim mrežama o ovom problemu. Vlasti su povećale kazne za seksualno uznemiravanje, za koje je sada predviđena kazna do pet godina zatvora. Oni su takođe intenzivirali napore u borbi protiv uznemiravanja i agresivnih reklamacija na turističkim mestima.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike