Preko 40 zatvorenika "tradicionalno pomilovano": Neobična praksa pokupila veliku pažnju širom sveta

25.04.2022

05:30

0

Ovo je otkrio poslanik egipatskog parlamenta Mohamed Sadat

Preko 40 zatvorenika "tradicionalno pomilovano": Neobična praksa pokupila veliku pažnju širom sveta
Ilustracija - Copyright Pixabay/Ichigo121212

Egipatsko pravosuđe naložilo je oslobađanje 41 političkog zatvorenika, od kojih su neki već godinama u istražnom zatvoru.

Poslanik je na Fejsbuku obećao "još oslobađanja", misleći na "predsednička pomilovanja", koja se tradicionalno odobravaju stotinama zatvorenika za kraj muslimanskog posta Ramazana početkom maja.

Među onima koji su pušteni u nedelju bio je i Valid Šoki, jedan od osnivača Pokreta 6. aprila, koji je predvodio "revoluciju" 2011. koja je svrgnula predsednika Hosnija Mubaraka.

Šoki je štrajkovao glađu od februara u znak protesta protiv trogodišnjeg pritvora od strane režima, a koji je zakonski ograničen na dve godine.

Međutim, tehnikom koju su sudije često koristile, on je u tom trenutku proglašen podobnim za puštanje na slobodu da bi odmah bio optužen za druga krivična dela.

Istu sudbinu doživeo je i novinar Mohamed Salah koji je takođe optužen za "lažne informacije" i "terorizam".

Haitam al-Bana, član liberalne stranke uhapšen u februaru zbog objave u znak sećanja na "revoluciju", kao i istraživač Abdu Fajed, uhapšen je u maju 2020. zbog kritikovanja vladinog upravljanja u toku pandemije.

Ove nedelje, četvorica komičara iz Gornjeg Egipta uhapšena su pod optužbom za "lažne informacije" i "terorizam" nakon što je pesma koja osuđuje poskupljenja široko objavljena na internetu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike