Retka bolest se pojavila u Engleskoj: Šta su majmunske boginje i kako se prenose?

07.05.2022

21:28

0

Autor: 24sedam

U Engleskoj je kod jednog pacijenta potvrđen redak slučaj majmunskih boginja, virusne infekcije koja obično uzrukuje blagi oblik bolest

Retka bolest se pojavila u Engleskoj: Šta su majmunske boginje i kako se prenose?
1200px-Monkeypox - Copyright Foto:WHO/Wikipedia

U Engleskoj je kod jednog pacijenta potvrđen redak slučaj majmunskih boginja, virusne infekcije koja obično uzrukuje blagi oblik bolesti, pri čemu se većina zaraženih oporavi kroz nekoliko nedelja.

Po simptomima sliči ljudskim boginjama, a veruje se da se pacijent zarazio u Nigeriji.

Trenutno se nalazi na odeljenju za zarazne bolesti u bolnici "Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust" u Londonu, piše Sky News.

Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da majmunske boginje uglavnom šire divlje životinje u delovima zapadne ili središnje Afrike te da je rizik od zaraze u Velikoj Britaniji vrlo nizak. Infekcija se može širiti bliskim kontaktom sa zaraženim, no NHS navodi da je rizik prenosa na opštu populaciju vrlo nizak.

Način prenošenja

Majmunske boginje se prenose kada osoba dođe u kontakt sa zaraženom životinjom, čovekom ili preko kontaminiranih predmeta.

Virus u telo ulazi preko rane na koži (čak i ako nije vidljiva), respiratornog trakta ili sluzokože (oči, nos ili usta).

Foto:WHO/Wikipedia
 

 

Prenos sa životinje na čoveka dešava se ugrizom ili ogrebotinom, pripremanjem mesa za ishranu, direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima ili preko kontaminiranih predmeta.

Smatra se da do prenošenja sa čoveka na čoveka dolazi prvenstveno putem velikih respratornih kapljica i produženim direktnim kontaktom.
Ostali metodi prenošenja majmunskih boginja, uključuju direktan kontakt sa telesnim tečnostima zaražene osobe ili korišćenjem kontaminirane odeće ili posteljine.

Prvi simptomi i period inkubacije

Simptomi majmunskih boginja su slični simptomima malih boginja, ali su blaži. Majmunske boginje počinju groznicom, glavoboljom, bolovima u mišićima i iscrpljenošću.

Glavna razlika između simptoma malih i majmunskih boginja je u tome što kod majmunskih boginja dolazi do oticanja limfnih čvorova (limfadenopatija) dok se kod malih boginja to ne dešava.

 

Profimedia
 

 

Period inkubacije (vreme od kontakta do pojave privih simptoma) je između 7 i 14 dana, ali nekada može da varira od 5 do 21 dan.
Prvi simptomi koji se javljaju kada je osoba zaražena majmunksim boginjama su: groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, bol u leđima, otok limfnih čvorova, malaksalost.

U periodu od 1 do 3 dana nakon pojave groznice, pojavljuje se osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela.
Osip na telu prolazi kroz nekoliko faza, dok kraste ne otpadnu. Bolest obično traje od dve do četiri nedelje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike